Hirdetés

Csúszkálnak a Zergotech Freedom apró csuklótámaszai

Az ausztrál vállalat kettéosztott billentyűzete megoldás lehet az ízületi fájdalommal küzdők számára.

Hirdetés

Néhány hónapja ugyan már piacon van az ausztrál székhelyű Zergotech Freedom névre keresztelt billentyűzete, ám hozzánk csak most jutott el a híre, ez pedig annak köszönhető, hogy a termék nemrég Red Dot Design díjat kapott. A Freedom gyakorlatilag egy középen megfelezett billentyűzet, amelynek két része egymástól elválasztható, így két alkarunk testünkre merőlegesen pihenhet az asztalon, ráadásul az eszköz alján nem csak felül, de alul is találunk kihajtható lábakat, így biztosan megtaláljuk majd a számunkra kényelmes pozíciót.


[+]

A Kailh mechanikus kapcsolókkal szerelt billentyűzeten kiosztás szempontjából nem találunk drasztikus változtatásokat a megszokotthoz képest, mindössze a QWER sort tolták pontosan az alatta lévő fölé, illetve az alsó sor gombjainak adtak némi extra magasságot annak érdekében, hogy hüvelykujjal is könnyen elérhetőek legyenek a kapcsolók. Ami igazán érdekessé teszi az eszközt, az a normál esetben csuklótámaszként funkcionáló alsó rész, ahol a Freedom esetében csak két süllyesztett üveglapot találunk, amelyen egy, a szokásosnál jóval kisebb szivacs tud ide-oda csúszkálni a csuklónk alatt.


[+]

Ennek a kialakításnak az az oka, hogy így kezünket szinte egyáltalán nem kell függőlegesen mozgatni, az alsó vagy felső sorok eléréséhez elég csak lefelé vagy felfelé csúsztatni a kezünket, a csuklótámasz pedig szépen csúszik vele együtt.

Ez a két kis szivacs egyébként külön is beszerezhető 39 dollár/pár áron, így meglévő billentyűzetünkkel, vagy akár egerünkkel is használhatjuk őket, de ha mégis ragaszkodnánk a teljes méretű csuklótámaszhoz a Freedomnál, vehetünk ebből is egy párat, szintén 39 dollár/pár áron.


[+]

Érdekesség még a Freedommal kapcsolatban, hogy nem tartozik hozzá segédprogram, a gombok funkcióját a beépített, KeyKortex névre keresztelt programozási modul segítségével tudjuk megváltoztatni. A lehetőségek között több olyat is találunk, amelyekkel eddig még nem találkozhattunk (a teljes lista itt, a programozási útmutató pedig itt érhető el), ráadásul ezek nem csak a billentyűzethez tartoznak, akár kurzorműveletek elvégzésére is használhatjuk a billentyűzetet.


[+]

Persze a kényelemnek ára van, a Zergotech Freedomért nem kevesebb, mint 339 dollárt kell fizetnünk (rendeléskor pedig eldönthetjük, hogy a Windowshoz vagy macOS-hez passzoló festéssel ellátott verziót választjuk), de jól tudjuk, hogy sokan néhány RGB LED-ért és gamer funkcióért is hajlandóak ennyit kifizetni, így egészségünk megóvásáért cserébe nem is tartjuk olyan magasnak ezt az árat.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés