Mire képes ma az LG a tévégyártásban? Erre! LG E9 teszt

Ellátogattunk az LG főhadiszállására, hogy mindent megtudjunk az idei kínálat egyik nagyvadáról.

Képminőség

Fejlesztett processzor

A termék megkapta a továbbfejlesztett Alpha9 képfeldolgozó processzort, amelyben az újítást a tavalyi évhez képest a különféle mesterséges intelligencia technológiák felbukkanása jelenti. Ez azt jelenti, hogy ha aktív az erre vonatkozó funkció, akkor a rendszer megvizsgálja, hogy milyen az éppen futó tartalom, azaz mekkora a felbontása, HDR-e, milyen típusú anyagról van szó, és ezt figyelembe véve módosítja automatikusan az egyes paramétereket, opciókat. Régebben például a felskálázás úgy működött, hogy mindig ugyanazokon a lépéseken ment végig egy készülék. Azonban idén az új proci már képes arra, hogy megnézze, hogy milyen a videó vagy játék eredeti felbontása, és ezzel kalkulálva optimalizálja az algoritmus működését.


[+]

De említhetnék a fényerő automata változtatását is, ami szintén szintet lépett: a tévé beépített fényérzékelője által szolgáltatott adatok alapján a processzor képes az egyes képterületeken növelni vagy csökkenteni a fényességet, hogy ezáltal minden részlet látható legyen. Ez a próba során elég látványosan működött, de az az igazság, hogy mi jobbnak láttuk kikapcsolni, mert egy kicsit zavarónak találtuk, hogy magától változott a fényerő időnként. Lehet, hogy erre beáll idővel a szem és az agy, de ez most még meglehetősen szokatlan volt.

Hirdetés

Kontraszt, színek

Az Alpha9 képfeldolgozó processzor felel az olyan hagyományosabb képmódosító funkciókért is, mint például a dinamikus kontraszt. Na erre speciel egyáltalán nincs szükség, hiszen az OLED képalkotási eljárásból fakadóan tökéletes, 0 cd/m² fényáramú a fekete szín, és ezáltal végtelen a valós kontraszt. A sötét és világos képrészletek között markáns az eltérés, a kép kellően kontrasztos, nincs szükség semmilyen egyéb hókuszpókuszra.


[+]

A színek normális beállítások mellett szépek, természetesek és valósághűek. Az LG E9 még az olyan kritikusnak számító tartalmak visszaadásánál is jól teljesít, mint a hullámzó víz, a szeles mező vagy az emberi bőr. A fényerőnek egyébként teljesen egyenletesnek kéne lennie (legalábbis ha ki van kapcsolva a már említett szabályozó szolgáltatás), viszont műszeres méréseink azt mutatták, hogy e téren van eltérés az egyes képernyőtartományok között. Azonban ez az egyenetlenség a mindennapi használat, azaz filmezés, videózás vagy játék során nem tűnik fel, hiszen felhősödést, foltosodást nem tapasztaltunk. A betekintési szög gyakorlatilag hibátlan, teljesen oldalról nézve a kijelzőt sem érzékeltük a tónusok változását, fakulását, invertálódástól pedig pláne nem kell tartani.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Mozgás, HDR

A mozgásmegjelenítéssel se volt sok probléma (sőt gyakorlatilag semmi). Próbáltuk különféle forrásokkal, de nem futottunk bele akadozásba, döcögésbe vagy az objektumok duplikálódásába, és az egyes képelemek körül megjelenő zavaró auraféleséggel sem találkoztunk. 18,2 ms input lagot mértünk, ami nagyon jó értéknek számít, és ez a játékosok számára (de csak nekik) kiemelt fontossággal bírhat. A modell támogatja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, és 1000 cd/m² maximális fényárama elég is ahhoz, hogy a HDR effekt kellően látványos legyen. 


[+]

A tévé megkapta a vállalat saját konverziós eljárását, amely képes a hagyományos SDR anyagokból HDR hatásút varázsolni. Ez a funkció még mindig nem működik hibátlanul, a képvilág sokszor természetellenesnek tűnik az oda nem illő színeknek köszönhetően, ezért ezt a szolgáltatást jobb nem erőltetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés