Érdemes-e OLED tévét vásárolni?

Válaszok, érvek és ellenérvek a kérdésre, ami úgy fest, meglehetősen sokakat foglalkoztat mostanában.

OLED tévé: forró téma

A Prohardver fórumába rengeteg olyan hozzászólás érkezik, amelyben konkrét modellekre vagy nagyobb termékcsoportokra vonatkozó tanácsokat kérnek az emberek. Az utóbbi időben megszaporodtak az OLED televíziókkal kapcsolatos kérdések, és sokan kifejezetten arra kíváncsiak, hogy érdemes-e ilyen típusú készülékeket venni. Sőt, már az egyébként a baráti, ismeretségi köröm is ezzel nyaggat mostanában, ami azt mutatja, hogy ez tényleg forró téma a laikusok körében is. Jöjjön most tehát egy teljesen szubjektív, de legalább független vélemény arról, van-e értelme OLED tévét venni, és ha igen, kinek és miért, illetve milyen szempontok merülhetnek fel egy esetleges vásárlás során.


[+]

Röviden a képalkotási eljárásról

Korábban írtunk hosszabban a képalkotási eljárásról, úgyhogy most csak röviden annyit, hogy az OLED televízióknál nincs az LCD-knél megszokott háttérvilágítás, hanem a fény az egyes képpontokban keletkezik, és akár ki is kapcsolható. Ennek révén mód nyílik a tökéletes, 0 cd/m² fénysűrűségű fekete, és ezáltal a végtelen kontrasztarány megteremtésére, mindezt úgy, hogy a kijelző szendvicsszerkezetének felépítése egyszerűbb, mint a rivális technológia esetében, és így vékonyabb készülékek előállításra nyílik lehetőség.

Hirdetés

Tényleg olyan jó a dizájn?

Az OLED tévék gyártásában érdekelt cégek egyik nagy fegyvere a termékkommunikációban pont ez utóbbi szempont, illetve konkrétan, hogy emiatt a modellek jól néznek ki. És való igaz, hogy ennek köszönhetően rettentő vékony, akár egy centinél is keskenyebb készülékek előállítására nyílik lehetőség, ami jó hatással van a modellek külsejére, hiszen tényleg olyan, mintha egy üveglapból "jönne" a kép, ami meglehetősen futurisztikus hatást kelt. Mellettük a LED LCD televíziók, pláne a vastagabb, Direct-LED háttérvilágítású darabok kifejezetten bumfordinak tűnnek – még az első generációs, majd' ötéves LG 55EA970V is teljesen frissnek és trendinek hat mai szemmel is. Vagyis a dizájn (a legtöbb esetben) időtálló, pont a technológiából fakadóan, és azt sugallja, hogy itt nem hétköznapi tömegtermékről van szó, amit bárki megvehet. Azaz, aki státusszimbólumként is bevethető tévét keres, amivel bátran villoghat ismerősei, üzleti partnerei előtt, annak igencsak érdemes átnéznie az OLED-kínálatot is.

Az OLED tapétatévék a falra simulnak
Az OLED tapétatévék a falra simulnak [+]

Még mielőtt nekünk esne valaki, azért sietünk leszögezni, hogy az LED LCD törzsben is vannak ilyen darabok, és az OLED-ek között is akadnak nem annyira tetszetős készülékek. De az azért kijelenthető nyugodtan, hogy a legtöbb OLED tévé kifejezetten szemrevaló, és általában dizájnosabbak, innovatívabb hatást keltenek, mint a rivális eljárást használó modellek.

Tényleg olyan drága?

Az OLED televíziókkal szemben az egyik leggyakoribb ellenérv, hogy sokba kerülnek. Az tény, hogy nem a filléres kategóriába tartoznak, viszont az már nem igaz, hogy mindenképpen drágábbak lennének, mint a hasonló méretű LED LCD modellek. Jelenleg nagyjából úgy állunk, hogy ezek nagyjából a középkategóriás OLED-ekkel vannak egy árkategóriában, azaz már 2018-as OLED tévét vehetünk olcsóbban, mint ugyanekkora LED LCD modellt. Itt van például az 55"-es LG B8 OLED tévé, ami 480 000 forintért már hazavihető, ehhez képest a Samsung QLED csúcsmodell, a QE55Q9FN, 650 000 forintot kóstál.

Viszont az is igaz, hogy szuperolcsó OLED televízió nincs, viszont 55 hüvelykes, 4K felbontású LED LCD modell már kapható 120 000 forint alatt. Ezzel pedig az OLED jó eséllyel sohasem fog tudni versenyezni, hiszen bár évről-évre olcsóbbak lesznek e készülékek is (4 éve egy 55"-es OLED tévé kb. egymillió forintba került), a százezer forintos szint elérhetetlennek tűnik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés