Még a vártnál is többet újít a HDMI 2.1

A HDMI Forum leleplezte az eddig titkolt fejlesztéseket, amelyek apróságnak tűnnek, de nagyon hasznosak.

Hirdetés

A tegnapi napon számoltunk be arról, hogy a HDMI Forum eljuttatta a tagoknak a HDMI 2.1 végleges specifikációit, és ma már a hivatalos bejelentésen is túl vagyunk. A szokásos sajtóközleményt azonban megemlít pár olyan újítást, amelyeket korábban titkoltak. Leginkább a VRR, vagyis a HDMI 2.1 variálható frissítési frekvenciát biztosító technológiája kap két extrát QMS és QFT jelzéssel.


[+]

A QMS a Quick Media Switching rövidítése és lehetővé teszi a VRR-t támogató kijelzőnek a tartalomhoz való azonnali alkalmazkodást. Például, ha egy 24 fps-sel futó videó lejátszása történik, akkor a frissítés 24 Hz-re áll be, de ha a felhasználó hirtelen átvált egy jóval gyorsabban futó játékra, akkor a változást a kijelző elfeketedés nélkül is követni tudja, és a frissítési frekvencia is megugrik a kívánt szintre. Természetesen ez fordítva is igaz.

A QFT, vagyis a Quick Frame Transport szintén a VRR kiegészítőfunkciója, ami a szokásosnál alacsonyabb megjelenítésre vonatkozó késleltetés biztosít, ami kifejezetten játékosoknak jöhet jól, ezen belül is a virtuális valóságnak kedvez leginkább.

Újítás még az ALLM, hosszabban taglalva az Auto Low Latency Mode. Ez biztosítja a konfigurációra vonatkozó késleltetés automatikus beállítását, vagyis a rendszer önmagától képes kiválasztani a tartalomhoz legjobban késleltetési paraméterezést.


[+]

A HDMI Forum még kiadta az új felbontásokhoz kapcsolódó táblázatot, ami megmutatja, hogy milyen kábelek szükségesek az egyes paraméterezésekhez. Az Ultra jelöli az új Ultra High Speed HDMI kábelek szükségességét, míg az Ultra# jelzésnél nem kell jobb kábel, az csupán arra utal, hogy a DSC, vagyis a Display Stream Compression automatikusan aktív. Erre tömörítési algoritmusra nyilván szükség van, hogy az Ultra High Speed HDMI kábelek 48 Gbps-os sávszélességébe beleférjen a továbbítani kívánt adat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés