Kipróbáltuk a Sharp 8K tévéjét és nem voltunk lenyűgözve!

Gyenge kontraszt, problémás mozgásmegjelenítés, felhősödés jellemzi az LV-70X500E-t.

Az IFA GPC 2018 konferencián a Sharp egyrészt bejelentette, hogy hamarosan piacra dobja Európában is a 8K-s televízióját, másrészt pedig ki is állította az említett készüléket, amelyet így meg lehetett nézni közelről, működés közben.

Sharp LV-70X500E 8K tv
Sharp LV-70X500E 8K tv [+]

Az tény, hogy az LV-70X500E felbontása (7680x4320), és így a kép részletessége valóban lenyűgöző (érdemes megnézni a két fotót, a bal oldali körülbelül másfél méteres távolságból készült, a jobb oldali, pedig húsz centiméterről), de az is kiderült, hogy ez nem minden, a képminőség terén ugyanis problémákkal küzd a készülék. Azt sajnos nem engedték meg, hogy a kalibrátort ráengedjük a saját fejlesztésű U2VA panellel ellátott termékre, de a kontraszt szemre is meglehetősen gyengének tűnt.


[+]

A demó anyag megtekintése során tapasztaltunk mozgásmegjelenítéssel kapcsolatos problémákat, hiszen néha megakadt a kép, illetve elmosódás és szellemképesedés is jelentkezett. Emellett láthatóan a háttérvilágítás homogenitásával is vannak még bajok, mert enyhe felhősödés is megfigyelhető volt. A betekintési szög sem tökéletes, hiszen viszonylag széles szögből már felfedezhetők olyan kisebb hibák, mint az enyhén változó szaturáció, a tónusok finom fakulása és a csökkenő kontraszt. A készülékre egyébként 4 darab HDMI csatlakozón keresztül juttatták el a 8K tartalmat egy külső médialejátszóról, ami csak azért furcsa, mert a DisplayPort 1.3 képes rá, hogy ezt egyetlen port segítségével oldják meg. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük a vállalat helyszínen tartózkodó képviselőjét, aki azt mondta, hogy mikor elkezdték a modell fejlesztését, az említett technológia még nem volt elérhető. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy most akkor ez egy tévé, vagy monitor, hiszen az egész eseményen televízióként hivatkoztak rá, a felette lévő felirat pedig arról tanúskodik, hogy ez egy monitor. Erre pedig az volt a válasz, hogy ezzel a B2B felhasználók előtt próbálták vonzóbbá tenni a modellt, de alapvetően egy tévéről van szó.

Sharp LV-70X500E 8K tv
Sharp LV-70X500E 8K tv [+]

A világ első, boltokba került 8K-s televíziója az első benyomások alapján jó távol van a tökéletestől, viszont az ára olyan modellekkel van egy kategóriában, amelyek sokkal inkább megközelítik azt. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a Sharp LV-70X500E csalódást okozott, a sikerhez ennél sokkal több kell majd!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sharp

Előzmények

Hirdetés