Kipróbáltuk az LG szokatlan, ultraszéles monitorát

Nálunk járt a hatalmas, két darab egymás mellé tett, 27"-es WQHD monitornak megfelelő, ívelt megjelenítő.

Panel, képminőség

Az LG általában az IPS paneltechnológiát favorizálja, és ebbe a monitorba is egy ilyen típusú kijelző került. A 10 bites panel 49 hüvelykes képátlóval bír, a felbontása 5120x1440 képpont, ami így 108,54 ppi pixelsűrűséget jelent. A megjelenítőt egyébként bevonták valamilyen speciális anyaggal, amely mattá teszi és hatékonyan csillapítja a tükröződést, illetve oszlatja el a zavaró külső fényeket.


[+]

A döntéshozók ezúttal is a már jól bevált WLED háttérvilágítás mellett tették le voksukat, úgy, hogy a fényerő beállítását nem PWM-mel oldották meg, tehát az elektronika nem villogtatja a képernyőt a fénysűrűség csökkentése érdekében, amiért dicséret jár. A legnagyobb mért fénysűrűség 329,2 cd/m², ami valamelyest elmarad a hivatalos specifikációban megadott 350 cd/m² értéktől. A monitor  támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR 10 szabvány) megjelenítését, viszont a HDR hatás nem annyira látványos, mint egy nagyobb fényerejű eszköz esetében. A legkisebb mért fénysűrűség 36,21 cd/m², ami valószínűleg már mindenki számára elég alacsony, aki szeret éjszaka kifejezetten kis fényerő mellett dolgozni, játszani.

Hirdetés

Válaszidő és homogenitás

A keretbe épített LED-ek által szolgáltatott háttérvilágítás eloszlása műszeres méréseink szerint ezúttal sem egyenletes; az egyes képernyő-tartományok között akár 14,29 százalékos eltérés is előfordulhat. Viszont az is tény, hogy a felhősödés és foltosodás a hétköznapi használat során nem tűnik fel egyáltalán. A legnagyobb válaszidő 20 ms, de ez három fokozattal tovább gyorsítható egészen 5 ms-ig, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem produkál zavaró túllövést a monitor. Az input lag 11,9 ms, ami teljesen jó értéknek számít, és ez a játékosok számára fontos lehet, még akkor is, ha ez nem elsősorban gamer eszköz.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Betekintési szög

Az ívelt kialakítás egyik hátránya, hogy rosszabb a betekintési szög, mint amit a hagyományos, sík képernyőknél megszokhattunk. Ez az állítás ezúttal is bebizonyosodott, hiszen azt tapasztaltuk, hogy 140-150 fok környékéről már kezdenek enyhén fakulni az árnyalatok. Emellett az is tény, hogy minél tágabb szögből nézzük a kijelzőt, annál inkább azt érzékeljük, hogy torzulnak az egyenesek.

LG 49WL95C
LG 49WL95C [+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés