Kipróbáltuk az LG szokatlan, ultraszéles monitorát

Nálunk járt a hatalmas, két darab egymás mellé tett, 27"-es WQHD monitornak megfelelő, ívelt megjelenítő.

LG 49WL95C

Az LG a közelmúltban mutatta be hivatalosan Magyarországon 2019-es monitorflottáját, köztük különleges darabokkal. Ezek egyike az a 49WL95C típusjelzésű modell, amellyel a vállalat ismét bebizonyította törekvését, hogy termékpalettájával minél szélesebb vásárlói rétegeket lefedjen.

LG  49WL95C
LG  49WL95C [+]

A 49 hüvelykes, ívelt kialakítású monitor ugyanis 32:9 képarányú, azaz egy kifejezetten szokatlan darab. Amellett, hogy megnéztük a kép minőségét, arra voltunk kíváncsiak, hogy a hétköznapokban mennyire használható kényelmesen egy ilyen modell, van-e létjogosultsága az ilyen extrém külsejű daraboknak.

Hirdetés

Figyelemfelkeltő külső

"Az mi?" kérdéssel csodálkozott rá a szerkesztőségbe érkező vendég az LG 49WL95C-re, miközben előkészítettük a monitort a teszthez – és ez nem is meglepő, hiszen kialakítása és mérete révén azonnal magára rántja a tekintetet. 120 centiméteres szélességéhez 33,7 centiméteres magasság társul, tehát arányai jelentősen eltérnek a legtöbb mai monitorétól. A készülék olyan, mintha két darab 27 hüvelykes, 16:9 képarányú monitort pakolnánk egymás mellé. A képernyő 3800 mm-es sugárban ívelt, ami határozott görbületet mutat a valóságban, bárhonnan nézzük is.


[+]

A monitor a vállalat más termékeinél már megismert félkör alakú talpát kapta meg, amely stabilan tartja a nagyméretű kijelzőt. Magassága 11 centiméteres intervallumban állítható, emellett jobbra és balra elforgatható 15 fokos tartományban, előre 5, hátra 15 fokos szögben dönthető. Ívelt kialakítása ellenére a falra is felakasztható az állvány eltávolítása után a VESA rögzítőpontok segítségével. Helyet kapott rajta két HDMI 2.0, négy USB 3.0,  egy DisplayPort 1.4 csatlakozó, 3,5 mm-es hangkimenet, illetve egy USB Type-C port. Ez utóbbi USB-PD támogatással bír, tehát notebookkal egyetlen kábellel összekapcsolva biztosítható annak töltése, illetve a kép- és egyéb adatok átvitele.


[+]

Főbb paraméterek
Monitor típusa LG 49WL95C
Technológia IPS (60 Hz)
Háttérvilágítás típusa WLED, nem PWM-es
Kijelző mérete 49 hüvelyk, 32:9 képarányú, ívelt
Felbontás 5120x1440 (108,54 ppi)
Válaszidő 5 ms (g2g)
Input lag 11,9 ms
Kontrasztarány kb. 1200:1
Fényerő Hivatalos adat: 350 cd/m²; általunk mért maximum: 329,2 cd/m²
Betekintési szögek 178°/178° (névleges adat)
Megjelenített színek száma 1,07 milliárd
Színtérlefedettség 107,6% sRGB
Extrák HDR támogatás, Black Stabilizer, OnScreen Control támogatás, ultraszéles kialakítás, hangszóró
Csatlakozók 2 db HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 3,5 mm-es fülhallgató-kimenet, 4 db USB 3.0, USB Type-C
Teljesítményfelvétel 85 watt, készenléti módban: 0,3 watt, belső tápegység
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja -
Fogyasztói ár kb. 425 000 forint
Garancia 2 év

Panel, képminőség

Az LG általában az IPS paneltechnológiát favorizálja, és ebbe a monitorba is egy ilyen típusú kijelző került. A 10 bites panel 49 hüvelykes képátlóval bír, a felbontása 5120x1440 képpont, ami így 108,54 ppi pixelsűrűséget jelent. A megjelenítőt egyébként bevonták valamilyen speciális anyaggal, amely mattá teszi és hatékonyan csillapítja a tükröződést, illetve oszlatja el a zavaró külső fényeket.


[+]

A döntéshozók ezúttal is a már jól bevált WLED háttérvilágítás mellett tették le voksukat, úgy, hogy a fényerő beállítását nem PWM-mel oldották meg, tehát az elektronika nem villogtatja a képernyőt a fénysűrűség csökkentése érdekében, amiért dicséret jár. A legnagyobb mért fénysűrűség 329,2 cd/m², ami valamelyest elmarad a hivatalos specifikációban megadott 350 cd/m² értéktől. A monitor  támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak (HDR 10 szabvány) megjelenítését, viszont a HDR hatás nem annyira látványos, mint egy nagyobb fényerejű eszköz esetében. A legkisebb mért fénysűrűség 36,21 cd/m², ami valószínűleg már mindenki számára elég alacsony, aki szeret éjszaka kifejezetten kis fényerő mellett dolgozni, játszani.

Válaszidő és homogenitás

A keretbe épített LED-ek által szolgáltatott háttérvilágítás eloszlása műszeres méréseink szerint ezúttal sem egyenletes; az egyes képernyő-tartományok között akár 14,29 százalékos eltérés is előfordulhat. Viszont az is tény, hogy a felhősödés és foltosodás a hétköznapi használat során nem tűnik fel egyáltalán. A legnagyobb válaszidő 20 ms, de ez három fokozattal tovább gyorsítható egészen 5 ms-ig, ráadásul úgy, hogy egyáltalán nem produkál zavaró túllövést a monitor. Az input lag 11,9 ms, ami teljesen jó értéknek számít, és ez a játékosok számára fontos lehet, még akkor is, ha ez nem elsősorban gamer eszköz.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

Betekintési szög

Az ívelt kialakítás egyik hátránya, hogy rosszabb a betekintési szög, mint amit a hagyományos, sík képernyőknél megszokhattunk. Ez az állítás ezúttal is bebizonyosodott, hiszen azt tapasztaltuk, hogy 140-150 fok környékéről már kezdenek enyhén fakulni az árnyalatok. Emellett az is tény, hogy minél tágabb szögből nézzük a kijelzőt, annál inkább azt érzékeljük, hogy torzulnak az egyenesek.

LG 49WL95C
LG 49WL95C [+]

Beállítások, kezelés

Az LG ezúttal öt előre programozott képmóddal látta el készülékét, amelyek a szokásoknak megfelelően színhőmérsékletükben, fényerejükben, kontrasztjukban és színpontosságukban is többé-kevésbé eltérnek egymástól (Kivéve a Cinema és Color Weakness nevűt, amelyek szinte teljesen ugyanolyanok valamiért, jó eséllyel valamilyen szoftveres anomália állhat a háttérben). Ebből fakadóan jó eséllyel mindenki találhat köztük olyat, amelyik passzol ízléséhez és az épp futó tartalomhoz, vagy legalábbis jó kiindulási pont lehet beállításkor, hogy csak kevés dolgot kelljen változtatni.

Profil/beállítás Cinema Color Weakness HDR Effect Reader Vivid
Fényerősség (fehérpont) 329,1 cd/m² 329,2 cd/m² 328,5 cd/m² 93,5 cd/m² 277,2 cd/m²²
Fényerősség (feketepont) 0,2718 cd/m² 0,272 cd/m² 0,2752 cd/m² 0,8811 cd/m² 0,2763 cd/m²
Kontrasztarány 1210,9:1 1210,3:1 1193,7:1 106,2:1 1003,2:1
Legnagyobb delta E 8,54 8,54 8,64 12,56 8,26
Átlagos delta E 3,97 3,97 4,02 6,14 4,06
Színhőmérséklet 6900 K 6900 K 7000 K 5400 K 8500 K
Gamma 2,01 2,01 2,19 1,7 2,15

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az említett beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Cinema, Color Weakness, HDR Effect, Reader, Vivid. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma) próbáltuk elérni, ami többé-kevésbé sikerült is. A fénysűrűség 121,9 cd/m², a színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0,1073 cd/m², a kontrasztarány 1134:1, a gamma pedig 2,22 lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzatok a mért színteret ábrázolják. Eszerint a kijelző 107,6 százalékban fedi az sRGB színteret, de ezen belül a számottevő pontosság 95,6%, ami monitorok esetében jó, de nem különösebben kiemelkedő eredmény. Az átlagos delta E 0,21, a legnagyobb pedig 1,33 lett: ezek viszont kiváló számok, főleg úgy, hogy csak a fekete árnyalat lépte át az 1-es értéket (ez az a határ, ami felett az emberi szem már látja az eltérést az egyes tónusok között).

Színpontosság
Színpontosság [+]

Ideális beállítások
LG 49WL95
Brightness 30
Contrast 70
Auto Brightness Off
Sharpness 50
Gamma Mode 2
Color Temp Custom
Red 58
Green 48
Blue 47
Response Time Off

Kezelés, extrák

Monitorok mellé nem nagyon szoktak külön távirányítót csomagolni, és ez a kiegészítő innen is hiányzik sajnos, pedig jól jött volna, hiszen a beállítások módosításához és az egyes funkciók ki-/bekapcsolásához a képernyő hátlapjának oldalsó részén elhelyezett joystickot kell nyomkodni, ami viszont a hatalmas képátló és szélesség miatt csak nagyon kényelmetlenül érhető el. A grafikus kezelőfelület magyarul nem kommunikál, viszont felépítése logikus és kellően sekély, így használata valószínűleg senkinek sem okoz majd problémát. A készülék képes együttműködni az LG On Screen Control nevű alkalmazásával, amelynek segítségével néhány beállítás, például a fényerő vagy kontraszt a számítógépen keresztül, azaz egérrel módosítható. Sőt az OSC képes arra is, hogy segítségével darabokra szabdalja a felhasználó a képernyőt, és így a nyitott ablakban futó alkalmazásokat automatikusan külön képernyőrészekre pakolja.


[+]

Az extrák között kell megemlíteni a vállalat által már korábban bemutatott Black Stabilizer funkciót, amely érzékeli a képernyő legsötétebb részét, és megnöveli annak fényerejét a jobb láthatóság érdekében. A monitor rendelkezik két darab, 10 wattos, rejtett, beépített hangszóróval. Az ezek által biztosított hangerő megfelelő, a sztereóval sincs gond, viszont a finom részleteket hajlamos elkenni, a basszusokkal nagyon szűkmarkúan bánik, a megszólalás pedig meglehetősen steril. Ugyanakkor komolyabb hanghibákat nem tapasztaltunk, így azt mondhatjuk, hogy játékra és filmnézésre bőven alkalmasak a hangszórók, de zenehallgatásra már kevésbé.

Vélemény

Van értelme?

Az egy dolog, ha egy termék extrémen néz ki, de ez még nem is jelenti azt, hogy értelme is van a különleges kialakításnak. Itt azonban nem is kérdéses a dolog, hiszen annak, aki egyébként is több monitort használ egyszerre, nagyon beválhat az LG megoldása. A 49WL95C ráadásul képes egyszerre két bemenet egyidejű kezelésére, azaz két teljesen különböző eszközt is rádughatunk, és használhatjuk azokat egyszerre. Emellett vannak olyan alkalmazások, pl. zene- vagy videószerkesztők, amelyeknél nagyon jól jön a széles képernyő, tehát akik ilyen szoftverekkel dolgoznak, azoknak áldás lehet a modell.

LG 49WL95C
LG 49WL95C [+]

Olyannál is beválhat, aki alapvetően munkára használja a számítógépét, sok ablakot tart nyitva egyszerre, de eddig csak egy monitorral dolgozott, hiszen így egy új, kényelmes világ nyílhat meg előtte. Azért persze meg kell szokni a kialakítást, meg azt, hogy kicsit "másfelé" kell nézni, ami eleinte kényelmetlen lehet, kell némi idő, amíg már nem zavarja az embert. Viszont ha valaki elsősorban játéra, filmezésre, videózáshoz használja a monitort, annak teljesen felesleges ilyen típusú eszközt vásárolnia, ugyanis nem tudja igazán kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, így csak feleslegesen ad ki több pénzt.


[+]

Értékelés

A szokatlan képarány és forma már önmagában figyelemfelkeltővé teszi a készüléket, és ezt a hatást nem is fokozták extrákkal, tehát nincsenek például LED-ek vagy különösebben dizájnos formai elemek a terméken, és a talpnál is egy hagyományosabb megoldás mellett döntöttek. Ez egyébként egyáltalán nem gond, nincs baj azzal, ha egy monitor nem úgy néz ki, mint egy karácsonyfa. A kezelés egy kicsit problémás, mert az irányításhoz szükséges joysticket a készülékház hátuljára, szélre, és nem a kijelző aljára, középre pozicionálták. Viszont azért pirospont jár, hogy a modell képes együttműködni az LG vezérlő alkalmazásával.[+]

A beépített hangrendszer nem valami nagy durranás, de hozza a kötelezőt, és egyelőre ennél többet más monitor sem produkál. A kép minőségével teljesen elégedettek voltunk. Nagy hibák, anomáliák nem tapasztalhatóak, az extra nagy fényerő innen nem nagyon hiányzott, és van lehetőség a pontos színvisszaadásra a megfelelő beállítások alkalmazásával. Várhatóan 425 000 forintos ajánlott fogyasztói áron kerül a boltokba, ami némiképp drágább, mint ha két 27 hüvelykes monitort vennénk. Viszont az is igaz, hogy azokhoz képest egy ilyen termék kínál extra előnyöket, például kevesebb a zavaró keret, a kábel, és bárhogy is nézzük, jóval elegánsabb megoldás, ráadásul sokoldalúbb használatot tesz lehetővé.


LG  49WL95C monitor

elefant

Az LG 49WL95C monitort az LG magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés