2019. január 19., szombat

Nem megy az IoT az Intelnek, új OLED tévék, áramfaló kriptopénz

Merre tovább Moore után, a piac új mozgatórugója a kriptopénz-bányászat.

1,3 millió SIM kuka, Jánosi Marcell utcát kapott

Ingyenes elektronikus IT-biztonsági tankönyvet tett mindenki számára hozzáférhetővé a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A közlemény szerint ma már az élet valamennyi területén találkozunk infokommunikációs eszközökkel, ezek biztonságos használatát pedig ismerni kell. Ebben segít az oktatóanyag.

A Kaspersky Lab szeretné eloszlatni a politikai természetű gyanúsítgatásokat és kételyeket, ezért akár a forráskódokat is hajlandó átadni az amerikai hatóságoknak bevizsgálásra, ezzel pontot tehetne a régóta tartó vitákra.


(forrás: A Samsung egyes készülékeivel is beléphetünk a Windowsba) [+]

A feltöltőkártyás adategyeztetés határideje múlt héten járt le, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tájékoztatása szerint összesen mintegy 1,3 millió SIM kártyát kellett lekapcsolni a hálózatról a szolgáltatóknak. Egy ideig még az egyenlegüket is visszakaphatják azok, akik csak lemaradtak és nem szándékosan hagyták veszni a számot, mindhárom nagy társaságnál más-más feltételekkel.

Hirdetés

A Microsoft Windows 10 egyik újítása a Windows Hello, ami biometrikus azonosítást tesz elérhetővé a felhasználóknak. A Samsung még februárban tett ígéretet arra, hogy támogatni fogják a megoldást, most pedig már elérhető a Flow alkalmazás, amivel bizonyos készülékek ujjlenyomat-olvasójával léphetünk be a rendszerbe a jelszó használata helyett.

A Windows 10 másik fontos híre volt a héten, hogy lezárult a franciaországi adatvédelmi felülvizsgálat. Az adatvédelmi hatóság az adatgyűjtési módszereket vizsgálta, egészen pontosan azt, hogy azok megsértik-e a hatályban lévő szabályozást. Első körben aggályosnak találták a Microsoft megoldását, a végső jelentés azonban eredményesnek ítélte a határozott fellépést.


(forrás: Az első mobiljáték, amit a kiadó korlátoz le) [+]

A Tencent Holdings viszont nem várta meg, hogy akár csak foglalkozni kezdjen velük a hatóság, a szülői és tanári aggályokra reagálva korlátozták legnépszerűbb mobiljátékuk elérhetőségét a fiatalkorúak körében: a tizenkét év alattiak napi egy órát, a 12-18-as korosztály maximum napi két órát játszhat.

A kiváló mérnök, Jánosi Marcell nevét egy budapesti közterület fogja viselni, jelentette be büszkén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság. A világ első kazettás flopiját megalkotó mérnök a III. kerületben kap utcát.

Megjelent a Linux Mint legújabb verziója, a Sonya – részletesen bemutattuk a rengeteg külső-belső átalakítást és frissítést. Közben kiderült, hogy a CIA-nak linuxos kémszoftvere is van, ez a 2.6-os Linux kernelt támadja.


(forrás: Sonya néven itt a Linux Mint legújabb verziója)

A Microsoft Imagine Cup versenyének nemzetközi döntőjén azok a magyar diákok vehetnek részt, akik a látássérültek életét könnyítenék meg. A GlovEye csapatát a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének épületében fogadták, ahová prototípust is vittek a fiatalok.

A Volvo és a svéd szemétszállítási vállalat együttműködésének kézzelfogható eredményeképp már az utcákat járja az önvezető kukásautó, ami nemcsak költséghatékonyabb, de a munkaerőigényt is csökkenti. A tervek szerint idővel teljesen elhagyhatók lesznek az emberek a munkafolyamatból, mert robotok viszik majd a kukákat az autóig.

Krasznay Csabával készítettünk interjút a héten a megszaporodott kiberbiztonsági incidensek, illetve ezek jelentése kapcsán. Krasznay arról is beszélt, honnantól lehet egy ügynek bűnügyi következménye. Az állami szféra mellett a magánvállalkozásokról is kérdeztük.


(forrás: Magyar találmány: kesztyűvel olvashatnak a látássérültek)

Bill Gates 1999-ben írt egy könyvet, amiben a jövő gazdasági változásairól, illetve a megváltozó felhasználói szokásokról értekezett. Egy egyetemista megvizsgálta, mi valósult meg a jóslatokból. Meglepően pontosnak bizonyultak.

Egyelőre nem sokat tudni róla, de jövő hét végén a BKK szeretné bevezetni a webes jegy- és bérletvásárlás intézményét. Hiába kérdeztük őket erről, a sajtótájékoztatóig nem árulnak el részleteket.

Amerikai nukleáris létesítmények nyilvános szerverei ellen irányultak támadások a közelmúltban, és ezek egy része sikeres is volt – derül ki a tudósításokból. A támadók a védett rendszerekhez nem, de üzleti és adminisztratív információkhoz hozzáférhettek. A bitcoin- és ethereumbányászok egyre többen vannak, a héten az is kiderült, hogy együtt annyi áramot fogyasztanak egy év alatt, mint egy közepes méretű ország.

Wombath, -szp-

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.