Elárulta a Vega 10 kiterjedését az AMD RTG divíziójának vezetője

A PC Perspective mérései 500 mm²-nél nagyobb lapkáról szóltak, pedig az AMD korábban azt mondta, hogy kisebb a GPU. Raja Koduri inkább pontosan megmondta a kívánt adatot.

Az elmúlt héten szerzett a PC Perspective egy Radeon Vega Frontier Edition VGA-t, amelyet szét is kaptak, így először volt átható a motorháztető alatti rész. A GPU persze nem számít újdonságnak ilyen szempontból, mivel azt az AMD már korábban is megmutatta, és akkor elárulták, hogy a lapka kiterjedése 500 mm² alatt van. A PC Perspective ennek ellenére 512,82 mm²-t mért, de általában ilyen állapotban a GPU-t magát nagyon nehéz pontosan megmérni.

Raja Kodurit, az AMD RTG divíziójának vezetőjét meg is kérdezték a Twitteren, hogy akkor a fentiek alapján mi az igazság, mivel korábban 500 mm² alatti értékről volt szó. Ezt Raja Koduri el is ismerte és hozzáfűzte, hogy a helyes szám a legközelebbi tökéletes négyzet, ami egyértelműen a 484 mm², vagyis ekkora a Vega 10 kiterjedése.


(forrás: PC Perspective) [+]

A nyomtatott áramköri lapról is készült kép, ahol látható, hogy egy igen nagy terület ki van hagyva valaminek. Ez a Radeon Vega Frontier Edition VGA esetében nem túl érdekes, mivel ide kerül felfogatásra a ventilátor, ugyanakkor régóta tudni, hogy a Vega 10 lesz az első GPU a piacon, amelyre az AMD ténylegesen is SSG-t épít. Utóbbi koncepciót a vállalat nagyjából egy éve mutatta be, és az első prototípus hardver a Fiji GPU-t használja. Ez ugyan megvásárolható tízezer dollárért, de egyfajta nulladik generációs hardverről van szó, aminek a célja csak az új lehetőség bevezetése és nem az elterjesztése. Utóbbi a Vega 10-re vár, mivel ebben már van HBCC képesség, ami elég nagy előny, ugyanis ezzel az új memóriavezérlő nem csak blokk-, hanem bájtszintű információkat is tud kezelni. Az AMD valószínűleg már úgy tervezte a professzionális modellekhez való nyomtatott áramköri lapot, hogy az M.2 SSD-k könnyen ráilleszthetők legyenek, így ne kelljen egy komolyabb áttervezéssel foglalkozni.

Valószínűleg ilyen SSG-s verziót csak a Radeon Pro és a Radeon Instinct sorozatú Vega 10 kap, elvégre itt lehet találni olyan, kiemelten nagy adatmennyiségekkel dolgozó célpiacot, ahol a közvetlenül a GPU mellé helyezett SSD-k nagy előnyt biztosíthatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés