Hirdetés

Világító fülhallgató, zenefotel, mini szélerőmű

Hirdetés

A héten történt: Metal, OS X, 100 watt USB-n

Gőzerővel zajlik Tajvanon a Computex 2014 szakkiállítás, így a héten történt események és termékbejelentések java része is ehhez kapcsolódik, de mindez nem jelenti azt, hogy megállt volna az élet. Az Apple például fittyet hányva a távol-keleti felhajtásra, szintén erre a hétre időzítette fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t. Ehhez kapcsolódóan rögtön hét elején megtartották a nyitóelőadást, ahol fontos bejelentések hangzottak el. Ezek közül a legfontosabb a MacOS új verziójának (Yosemite) bejelentése, ami roppant sok változáson ment keresztül az uralkodó és igen sikeres Mavericks-hez képest. Emellett bejelentettek egy saját, alacsony szintű elérést kínáló grafikus API-t, a Metalt, ami óriási előrelépés lehet ultramobil fronton.

Processzorfronton újított az AMD és az Intel is. Előbbi a terveknek megfelelően elrajtoltatta a Kaveri APU mobil verzióit, melyek energiatakarékosságban is fejlődtek, de főként a szolgáltatásokra helyezték a hangsúlyt, és útjára indították a Steppe Eagle SoC APU-kat is, amelyek a korábbi G sorozatot váltják fel. Nem tétlenkedett az Intel sem, így a héten elrajtolt a Haswell Refresh termékcsalád állítható szorzóval ellátott, tuningolható verziója, a Devil's Canyon. Ezenkívül a Computexen bemutatták a 14 nm-es Broadwellre épülő, Core i és Atom közé szánt Core m családot, amit szintén a mobil platformokba szánnak, továbbá a RealSense mozgásérzékelő technológiát is prezentálták.

Néhány izgalmas technológiai finomság is befutott héten! A VESA elkészült a DockPort szabvánnyal, így érkezhetnek a szabványos, egységes, DisplayPorton kapcsolódó dokkolók, amelyek a mobil gépek tulajdonosainak jelenthetnek megváltást. Szintén izgalmas a Renesas frissen bejelentett USB lapkája, ami már támogatja az USB Power Delivery szabványt, ezáltal az USB porton keresztül képes felvenni vagy éppen leadni 100 wattnyi teljesítményt. A Samsungnál sem ültek karba tett kézzel, a koreai gyártó azt a 3D-s struktúrát használó V-NAND lapkát fejlesztette tovább, amire már SSD-t is épített korábban, így ennek hamarosan nagyobb kapacitású változatai is megjelenhetnek.

Roppant aktív volt a héten az LG is. Hazánkba elhozták a megújult ultraszélesvásznú (UltraWide) monitorcsaládot, köztük a régóta várt 34"-es modellt, és beszámoltak a WebOS-alapú okostévés platform kapcsán elért sikereikről, illetve kilátásba helyezték a hajlítható és UHD felbontású OLED modellek érkezését is. A hajlítható kijelzős buliból a Samsung sem akar kimaradni, így ez a gyártó is újabb modelleket ígért, igaz – szemben az LG-vel – hagyományos technológiára építve.

Végezetül néhány hírt ajánlunk még olvasóink figyelmébe a heti felhozatalból:

Zárásként szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét továbbra is folyamatosan frissülő Computex 2014 rovatunkra, ahol az igen bő termést kínáló kiállítás anyagaiból lehet szemezgetni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés