Computex 2014: mobilitásra és mozgásérzékelésre gyúr az Intel

Az Intel az idei Computexen a mobil piacot helyezte előtérbe, bár ez várható lépés volt, hiszen a vállalat egy ideje erre a területre fókuszál. A Santa Clara-i óriáscég elsődlegesen az év végén érkező újdonságokat demonstrálta. Ennek értelmében hivatalosan is beszéltek az új Core m termékcsaládról. Ez a sorozat az Atom és a hagyományos Core megoldások közé érkezik és az év végén bemutatkozó első, 14 nm-es gyártástechnológiával készülő Broadwell lapkára épül. Bár az Intel rendszerchipként jellemzi a fejlesztést, valójában nem beszélhetünk erről, mivel a vezérlőhíd még mindig nem része a processzornak, noha az igaz, hogy ugyanarra a tokozásra kerül. A Core m tehát leginkább a „rendszer a tokozáson” jelzővel jellemezhető.

A Core m termékcsalád lapkái 10 watt körüli TDP fogyasztással rendelkeznek, tehát ebből a szempontból az Y sorozatú Core megoldásokra hajaznak, ugyanakkor az SDP fogyasztásuk 5 watt alatti. A fejlesztés igazi előnye azonban, hogy nem igényel sokkal nagyobb platformdizájnt, mint kisebb platformnak tekinthető Bay Trail, vagyis az aktuális hagyományos mobil platformoknál érezhetően kisebb. Ez lehetőséget ad a gyártóknak, hogy a fennmaradt helyre passzív hűtést helyezzenek, vagy akár maradhatnak az aktív hűtésnél is, és akkor nagyobb akkumulátorra van lehetőség. Az Intel elsődlegesen a passzív hűtést szorgalmazza a 12,5 colos vagy nagyobb tabletek esetében.

Az Intel bemutatott egy Llama Mountain kódnevű referencia dizájnt, mely tulajdonképpen azt jelzi, hogy a vállalat milyen terméket képzel el a Core M megoldásokra. Ez a tablet 12,5 colos kijelzőt kapott, 7,2 mm vastag és 670 gramm. A masina valószínűleg ebben a formában nem fog megjelenni a piacon, de jelzi, hogy a cég 12,5 colos vagy nagyobb, vékony és könnyű tableteket szeretne látni.

Intel Llama Mountain referenciadizájn
Intel Llama Mountain referenciadizájn [+]

Az előadásnak ezúttal is része volt a mozgásérzékelés. Az Intel ezt a korábbi Computexek alkalmával is prezentálta. Egy évvel korábban a Creative Senz3D kamerájával, míg most a RealSense fejlesztéssel, ami tulajdonképpen teljesen a Creative technológiájára épül. Jelenleg újdonság, hogy a vállalat már kínál fejlesztői csomagot is, így várják az érdeklődők jelentkezését. Utóbbi ráadásul megéri, mert a legjobbnak ítélt mozgásérzékelésre építő alkalmazás egymillió dolláros jutalomban részesül.

A legújabb RealSense kamerának egyébként már van mobil verziója is, mely az alapterületét tekintve még mindig sokkal nagyobb, mint egy hagyományos webkamera, de sikerült annyira vékonyra megtervezni, hogy beépíthető legyen a kijelzők fölé. Ennek értelmében idén pár notebookban már helyet is kap a rendszer.

Intel RealSense kamera
Intel RealSense kamera (forrás: AnandTech)

Arról még nincs adat, hogy mely termékek esetében élnek majd a mozgásérzékeléssel a gyártók. Sajnos a RealSense kamera elég drága, hiszen mélységérzékelős megoldásról van szó, illetve a szoftveres oldalon is a központi processzor felel a számításokért, ami eléggé lerontja az üzemidőt, és elveszi a teljesítményt más feladatoktól. Utóbbira megoldás lehet a kamera kikapcsolhatósága, de akkor meg a mozgásérzékelés veszti el a jelentőségét, hiszen a parancsok kiadása előtt úgyis oda kell menni a notebookhoz bekapcsolni az eszközt.

Tabletekbe még kisebb kamerára van szükség, így ezzel kapcsolatban a vállalat nem jelölt meg konkrét célt. Reményeik szerint 2015-ben már lesz olyan tablet, ami megkapja a RealSense kamerát. Az mindenesetre látszik, hogy míg a konkurensek gördülékenyen építik be a mozgásérzékelős képességeket, addig a külön utat járó Intel nagyon megszenved a koncepcióval.

A vállalat beszélt a SOFIA projektről is, melynek megvalósításában a Rockchip segédkezik. A korábban leírt megállapodás óta túl sok extra információ nem derült ki. Az új partner által fejlesztett lapkák továbbra is a következő év első felében jönnek, de ezúttal volt demonstráció is, ami az Intel integrált modemének működését hivatott megerősíteni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés