Hirdetés

Hosszú február, még több akció

A héten processzorok és hűtések, gépházak és kiegészítők, illetve pár speciális szerszámkészlet került terítékre.

Szerszámok


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Valószínűleg kevés olvasónak kell bemutatni az iFixit nevű weboldalt, és még kevésbé az általuk tervezett szerszámokat és szerszámkészleteket, melyek a szimplán csak igényesen kialakított, számítógép- és mobiltelefon szerelők számára hasznos bitkészletektől az egészen speciális céleszközökig terjednek.


[+]

A CaseKing Hungary most ezen termékek közül ajánlja például a 12 000 forintos Mahi bitkészletet, mely egy könnyen nyitható dobozban összesen 48 darab bitfejet és egy csavarhúzót tartalmaz. Ez utóbbi alumíniumból készült, markolatának felső része pedig forog, így könnyebb megakadályozni, hogy egy beszorult csavar hornyait tönkretegyük a hirtelen kiugró bitfejjel. Ez utóbbiak között a szokásos Philips, egyenes hornyú és „imbusz” változatok mellett például háromágú, Robertson, Pozidriv és XZN is található, úgyhogy kicsi az esélye annak, hogy gépbővítésnél, javításnál egy csavar megtréfáljon bennünket.


[+]

Ha már úgyis a gépszerelésnél tartunk, akkor érdemes szót ejteni az alapvető biztonságot nyújtó antisztatikus szerelőszőnyegről és töltéslevezető csukópántról. Igen, mindenkinek van ismerőse, akinek még soha nem volt baja a sztatikus elektromossággal, de ez a 12 000 forintba kerülő, 60 x 60 cm-es egység még mindig olcsóbb, mintha meg kell vásárolnunk valaki elrontott RTX 2080 Ti kártyáját.


[+]

A notebookot házilag bővítők biztos tapasztalták már, hogy a direkt szerelőajtóval nem rendelkező gépeknél néha mennyire meg lehet szenvedni az alsó burkolat felnyitásával. A csavarhúzó használata erősen ellenjavalt, a gitárpengető jobb, de az igazi segítséget az okostelefonokhoz is használható iFixit Opening Picks adja, melyből 2000 forintba kerül egy hatos készlet. A merev, vékony lapkákat kiegészíthetjük egy komplett „nyitókészletté” is, így kapjuk a feszítőpálcákat (melyek lapkábelek csatlakozóinak oldására is kiválóak), műanyag lapokat és egyéb eszközöket tartalmazó feszítő és nyitó szerszámkészletet, amely 4500 forintba kerül.


[+]

Számítógépház

Az iWay szokás szerint a Cooler Master kínálatára koncentrál – és 14 060 forintért kínálja a cég microATX méretű, fekete, ablakos MasterBox Q300L házat. A 387 x 230 x 378 mm-es egység érdekessége, hogy álló és fekvő helyzetben is elhelyezhető, viszont ATX méretű tápokat is képes fogadni.


[+]

Az univerzális orientáció érdekében bekapcsoló- és reset gombot, illetve a két USB 3.0-s portot és a hangcsatlakozókat tartalmazó modult az oldalpanel forgatásával és cserélgetésével hat pozícióban is elhelyezhetjük, belülre pedig egy 3,5”-es és két 2,5”-es meghajtó szerelhető, míg ventilátorból felül kettő, alul és hátul pedig egy-egy 12 cm-es példány állítható csatasorba (ezek helyére radiátorok is felszerelhetőek a megfelelő méretben).


[+]

Akinek megtetszett a Q300L kialakítása, de ATX méretben gondolkozik, annak ott a 16 130 forintos MasterBox Q500L, mely 386 x 381 x 230 milliméteres. Az alaplapba hét bővítőkártyát tudunk beszerelni, ezek maximális hossza 360 mm lehet, míg a processzorhűtő magasságának felső határa 160 mm. Az ATX formátumú tápegység szokatlan módon a jobb felső sarokba került, hossza legfeljebb 180 mm lehet. Adattárolókból összesen legfeljebb négy darabot rögzíthetünk az alaplaptálca hátoldalára, két 3,5, négy 2,5 hüvelykes, vagy pedig egyetlen 3,5 és kettő 2,5 hüvelykes meghajtó az opció, míg hűtésnél 12 vagy 14 cm-es ventilátorokkal, esetleg radiátorokkal vehetjük körbe a rendszert.


[+]

Még mindig maradva a kockáknál, a MasterCase H100 nevű gépház 18 380 forintba kerül, melynek előlapja mögött egy méretes, 200 mm-es, RGB világítással rendelkező ventilátor pörög. A ház elején és oldalán egyaránt a gyártó saját, Fine Mesh névre keresztelt hálós megoldását találhatjuk, amelyek mögött kivehető porszűrőket is elhelyeztek. A Mini-ITX rendszerekhez kitalált, 312 x 216 x 301 mm-es egységbe két bővítőkártya fér, ezek maximális hossza 210 mm lehet. Adattárolóból egy 3,5 és három 2,5 hüvelykes példányban érdemes gondolkozni, a szellőzésnél viszont be kell érni az említett, 20 cm-es légkavaróval és egy legfeljebb 83 mm magas CPU-hűtővel.

Notebook és kiegészítők

Ha egy noteszgép doboza csak arra kell, hogy hazavigyük a készüléket, akkor érdemes lehet kihasználni az USAnotebook akcióját, melyben 249 990 forintért vehetjük meg a Lenovo Legion Y530 dobozsérült példányát.


[+]

A kínai gyártó gamer notebookjának ez a változata Core i5-8300H processzorra, 8 GB memóriára és GTX 1050 Ti grafikus kártyára épül, belépőszintű játékra tehát megfelelő teljesítménnyel rendelkezik. Az említett játékokat tárolhatjuk az 1 TB kapacitást kínáló merevlemezen, míg az operációs rendszernek és az alapvető szoftvereknek ott van a 128 GB-os NVMe SSD. A képi megjelenítésről egy 15,6”-es, Full HD felbontású matt kijelző gondoskodik, mindezek alatt pedig egy 52,5 Wh-s akkumulátort találunk. A 380 x 265 x 26 mm-es gépház oldalain három Type-A és egy Type-C USB port, HDMI kivezetés, Gigabit Ethernet található, ezekhez jön még a Wi-Fi 5 és Bluetooth 4.1 adapter, illetve a Windows 10 Home 64 bites verziója.

Tartozékok

A DeLock cég azok közé tartozik, akik tényleg a maximumot kihozzák a számítógép mellé gyártható kiegészítőkből. Ha például szükségünk lenne egy 13 portos USB hubra, akkor sincs probléma, 63977-es számú termékük pont ilyen.

A Mobil Digital Kft. kínálatában fellelhető, 35 000 forintos eszköz USB 3.1 Gen1 adatátviteli sebességet kínál, és normál USB 3.0 B típusú bemenettel rendelkezik. Természetesen ez önmagában még nem lenne elég arra, hogy az említett 13 portot ellássa energiával, így tápegység is tartozik a szürke fémházba bújtatott hubhoz, melynek extra tulajdonsága, hogy a konnektorokhoz külön kapcsoló is tartozik, amivel kényelmesen ki- és bekapcsolhatjuk a csatlakoztatott egységeket.


[+]

Univerzálisabban használható a 12 000 forintos DeLock 64045-es eszköz, mely egy Type-C konnektorral rendelkező kis kiegészítő. Ajánlható mindenkinek, aki a mostanában divatos, kizárólag 1-2 darab Type-C porttal felszerelt ultrabookoknál úgy érzi, hogy nem elég neki a noteszgép csatlakozókínálata. Ez az 5 Gbps sávszélességgel dolgozó, 54 x 54 x 13 mm-es egység két Type-A portot és egy Type-C konnektort kínál – ezeken felül pedig SD és microSD olvasóval is felszerelték.

Kifejezetten az Apple MacBook mellé ajánlott a 16 000 forintos DeLock 64078, mely hosszúkásabb dizájnt és lengő helyett gombnyomásra kicsúsztatható Type-C konnektort kapott. A készülék az Apple noteszgépét plusz egy Type-C porttal (ez USB-PD támogatású, tehát a notebook töltésre is felhasználhatjuk) és két Type-A konnektorral ruházza fel, illetve micro- és normál méretű SD kártyák fogadására is képes. A készülék egyébként fémházas, mérete pedig 113 x 35 x 10 mm.

Processzorok és hűtők

Egy sor processzor sorakozott fel a PCX.hu akciós termékei közé, így például három év garanciával éppen a 100 000 forintos határ körül találkozhatunk az Ryzen 7 3700X-szel, melyet valószínűleg nem sok mindenkinek kell bemutatni.


[+]

Az AMD nálunk is tesztelt felsőkategóriás processzora ugyan nem a legerősebb (ezt a címet Ryzen 9 széria elvette tőle), de így sincs oka szégyenkezni: nyolc, egyenként 3,6 GHz-en működő magját akár 4,4 GHz-ig is feltornászhatjuk, a 7 nm-es gyártástechnológiának köszönhetően pedig még a fogyasztása sem vészes, mindössze 65 wattos TDP értékkel bír, mellyel a mellékelt Wraith Prism hűtő is simán megbirkózik majd.


[+]

Amennyiben az Intel középkategóriás termékei felé kacsingatnánk, akkor 70 000 forintért vásárolhatjuk meg a három év garanciával rendelkező Core i5-9600KF processzort – K, mert nincs szorzólock, és F, mert nincs integrált grafika, amely a dedikált VGA-t használók nagy részének inkább előny lehet, mint hátrány. Ez a CPU hatmagos, HT nélküli, tehát egyszerre hat szállal képes foglalkozni, 3,7 GHz-es alap órajele egészen 4,6 GHz-ig emelkedhet egyetlen aktív mag esetén. A TDP itt 95 watt – és mivel K-s termékről van szó, ehhez nem is kapunk hűtőt, így ennek a költségét még számítsuk majd be a vásárlásba.


[+]

Amennyiben ezt nem akarjuk túlzásba vinni, választhatjuk például a 8000 forintos Cooler Master Hyper 103-at, mely egy klasszikus, három hővezető csöves toronyhűtő, 92 mm-es ventilátorral, 580 grammos tömeggel és 108 x 89,5 x 138,5 mm-es kiterjedéssel. A ventilátor maximum 2200 fordulatot tesz meg, amihez a gyártó állítása szerint 30 dBA-es zajszint társul. Persze a légkavaró a hőmérséklet függvényében szabályozza a fordulatszámot, ami minimálisan 600 lehet percenként, és ehhez az értékhez 17 dBA-es zajszint tartozik. Foglalatok közül az Intel LGA1150, LGA1155 és LGA1156, valamint az AMD Socket AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM2 és FM2+ típusokra szerelhető fel.


[+]

Ha valami combosabbra vágyunk – mondjuk azért, mert szeretnénk kicsit húzni az említett 3700X-en vagy 9600KF-en, akkor jöhet egy 240 mm-es radiátorra épülő vízhűtés is, például az NZXT Kraken X52, mely 5 év garanciával 40 000 forintba kerül. Ez a szett minden releváns foglalattal (még a TR4-gyel is) kompatibilis, és két darab NZXT Aer P120-as ventilátort használ, hogy átszellőztesse 275 x 123 x 30 mm-es radiátorát. A kör alakú hűtőblokk/pumpa kombináció tetején egy RGB LED-ekkel gazdagon telehintett gyűrű és logó található – ennek vezérlésére ott a gyártó CAM szoftvere, mellyel a hűtési paramétereket is módosíthatjuk, ha azt nem akarjuk az alaplapi vezérlésre bízni.

Wombath

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés