Hirdetés

Közepesen tápos Cooler Masterek

Hirdetés

Cooler Master Extreme Power Plus 500 W

Rendszerint a tápok világának felső kategóriája, az igazán komoly tudással rendelkező új modellek kerülnek hozzánk tesztre, hiszen ezeket érdemes mutogatni. Ma két Cooler Master modellel, a GX 450-nél és az Extreme Power Plus 500-zal kiruccanást teszünk egy kicsivel lejjebb, megnézzük, mit kínál a gyártó a középkategóriában. Annak ellenére, hogy sokáig az Extreme Power volt a Cooler Master legegyszerűbb sorozata, külsőre és árban sem tartozik a legegyszerűbb tápok közé. Szép, fekete házat és ventilátorrácsot kapott, ami mögött 120 milliméteres lapátkerék figyel.

Alaplapra irányuló fő, 24 tűs vezetékét beharisnyázták, a többit csak egyszerű kötegelővel fogták össze. Gondoltak arra, hogy valaki esetleg háza aljába szerelné be, így 55 centiméteres alaplapi 12 voltos támogatót kapott, ami a miditornyokból toldó nélkül felér majd rendeltetési helyére. Az egyetlen, hattűs PCI Express tápcsatlakozó sejteti, hogy azért itt eléggé alap tápról van szó, még ha 500 wattos is. Három kötegre osztották szét a perifériacsatlakozókat: az egyiken három IDE és egy flopi meghajtóhoz, a másik kettőn két- két SATA és egy-egy IDE egységhez való csatlakozó van, ami minden bizonnyal kielégíti a többség igényét.

Adatlapja és honlapja szerint az 500 wattos Extreme Power Plus nem rendelkezik 80 Plus tanúsítvánnyal. Leglényegesebb, 12 voltos ágát kér részre bontották, ezek fejenként 18 amper (216 watt) leadására képesek, közösen pedig 30 ampert (360 watt) tudnak. Ma már a modernebb 400 wattosok képesek hasonló teljesítményre 12 volton.

Belül egy Yate Loon ventilátort találtunk, olyasmit, mint az Enermax Naxnban (teszt hamarosan). Ezúttal is lefedték a hasznos felület felét egy légterelővel. Motorereje tápos viszonylatban kicsi (0,3 amper), csapágyazása csúszó, mondhatni ez az alapkövetelmény a középkategória alján.

Meglehetősen régi, még passzív PFC áramkörrel ellátott kapcsolást használ az Extreme Power Plus, amit ma már egyáltalán nem lehet extrémnek nevezni, az elavult jobb kifejezés rá. Négyszáz wattos tápok képességeit elemző írásunkban találkoztunk már ennek a tápnak a kisebb változatával, ott elég jól teljesített.

Az ötszázast is legfeljebb közepes minőségűnek nevezhető Elite és Ltec kondenzátorokkal rakták meg, a bemeneti 85, a kimenetiek 105 °C-ra vannak hitelesítve. Kellhet a nagy hőtűrő képesség, mert ez a korosodó kapcsolás nem olyan hatékony, mint modern társai.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés