Hirdetés

Az FSP Aurum moduláris verziója

Hirdetés

FSP Aurum CM kívülről

Márciusban járt nálunk az FSP legújabb, különösen magas hatásfokú tápja, az Aurum, melynek nevébe is belekódolták, hogy megkapta a 80 Plus tanúsítvány arany fokozatát. Annyit jelent ez, hogy 20 és 100 százalékos terhelésen 87%-os, feles terhelésen pedig egészen 90%-os hatásfokra képes. Megjelenésekor tudni lehetett, hogy érkezik majd belőle lecsatlakoztatható kábeles, moduláris változat, hát most itt van. Külsőre teljesen olyan, mint fix kábeles társa, újhullámos, fekete házat kapott egyedi hátsó szellőzőnyílással és aranyat idéző betéttel a 120 milliméteres ventilátor körül. Érdekes, hogy az FSP nem váltott még nagyobb, 140 milliméteres lapátkerékre. A tetszetős dobozban kézzel oldható csavarokat, tépőzáras kötegelőket és egy FSP matricát is találtunk az elmaradhatatlan kábelek mellett.

A moduláris változatot a CM utótag jelöli, ami az angol cable management (kábelkezelés) szóra utal. Akárcsak a fix kábeleseknél, itt sem szaladt el túlságosan a ló a tervezőkkel. Három modellt jelentettek be egyelőre 550, 650 és 750 wattos teljesítménnyel. Hozzánk a középső érkezett, aminek csúcsteljesítményére talán szükség is lehet egy erősen tuningolt, több csúcskategóriás VGA-val ellátott konfigurációnál. Még fontosabb, hogy egy combos, egy VGA-s rendszer 300 watt körüli csúcsigényénél a leghatékonyabb ez a hatötvenes. Összesen öt moduláris kábelköteget csatlakoztathatunk rá, pont ennyit találtunk a dobozában.

Egyen – a legrövidebben – két 6+2 tűs PCI Express tápcsatlakozó van, a táptól 55, illetve 65 centiméteres távolságban. Egyszerűbb konfigurációkhoz jó lehet az egy SATA és egy IDE eszköz meghajtására képes szál, emellett van három SATA-s és két hosszú két-két SATA és IDE konnektorral, sőt az egyik végén floppyetető is van. Minden kábelen az első csatlakozó a táptól 55 centiméterre van, majd 15 centiméterenként követi a többi. Az új moduláris különlegessége a lapos, de nem teljesen szalag kialakítású, gumival beborított kábelezés. Meglehetősen egyedi, bár szerintünk a Cooler Master Silent Pro megoldása praktikusabb, ezt az FSP-félét elég nehéz meghajlítani. A moduláris Aurum alaplapi fix kötegei 55 centiméter hosszúak, ez elég lesz az alsótápos házakhoz. Kapunk még egy ágat két 6+2 tűs PCI Express grafikus kártyás csatlakozóval, szóval két nagy VGA ellátásához sem kell majd átalakító.


Ahogyan számítani lehetett rá, a moduláris Aurum pontosan ugyanarra a kapcsolásra épül, mint fix vezetékes társa. Az FSP két év alatt kifejlesztett, új vezérlőprocesszorát használja, ami a konkurensekénél egyszerűbb – és minden bizonnyal olcsóbb – felépítés mellett is biztosítja a 80 Plus arany fokozathoz szükséges hatásfokot. A 650-es a 400-astól csak a kimeneti oldal kondenzátoraiban különbözik, egyébként mindenhol 105 °C-ra hitelesített példányokat használnak. A nagyobb teljesítmény miatt kicsit erősebb lett a 120 milliméteres ventilátor motorja, minden bizonnyal jobban is pörög.

Próba, értékelés

Még egy lényeges különbség van a 400-as és 650-es Aurum között: előbbinek kettő, utóbbinak négy 18 amperre képes részre bontották a 12 voltos ágát. Lesz majd Aurum Pro is a tuningosok számára egyben hagyott 12 voltos szekcióval.

Szokásos táptesztes módszerünkkel és az alábbi konfigurációval próbáltuk ki az FSP Aurum 650 wattos modelljét:

  • Intel Core 2 Extreme QX6700 @ 3,33 GHz, 1,45 V processzor
  • Asus P5E3 Deluxe alaplap
  • 2 x 1024 MB Samsung DDR3-1333 RAM
  • Asus Radeon HD 4870 X2 videokártya
  • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez

Táblázatunkban a konnektorból felvett fogyasztási értékek szerepelnek. Azok a mennyiségek, amit a táp felvesz az elektromos hálózatból, majd megfelelõ egyenárammá alakít, és a számítógépnek továbbít. Ez a folyamat veszteséggel jár, mely a modern tápoknál 10-20%-ot tesz ki, és hőenergia formájában manifesztálódik. Tehát tesztgépünk fogyasztása – vagyis a táp leadott teljesítménye – ennek megfelelő mértékben kisebb a táblázat adatainál.

Termék megnevezése FSP Aurum CM 650 FSP Aurum 400 Cooler Master
Silent Pro M600
Névleges teljesítmény 650 W 400 W 600 W
PFC típusa aktív aktív aktív
Fogyasztásüresjáratban 190 W 192 W 204 W
Fogyasztás terhelve 392 W 405 W 420 W

Nyugalomban a 650 wattos Aurum ventilátorát egy hajszálnyival morgósabbnak találtuk a 400-as megoldásánál, persze komoly hangot így sem gerjesztett. Ha nem is az abszolút elitbe, de szerintünk a halk tápok közé sorolható. Fogyasztásban a 400-as kistesó szintjét mértük üresjáratban, de elég combos hardverünkkel már ez az érték is közelítette a 200 wattot. Teljes terhelésen nagyjából azonos hangerővel dolgozott a két FSP ventilátora, hozták a különösen csendes modellek közé tartozó Cooler Master Silent Pro M600 referenciánk szintjét, ami dicséretes. Most már kicsivel nagyobb volt az előnye a 650-es Aurumnak, mert tesztkonfigurációnk nagyjából 360 wattos energiaigénye eléggé közel van a feles terheléséhez, ahol pedig a legjobb hatásfokot produkálja. Természetesen az egyes feszültségértékek is nagyon rendben voltak, bőven az ATX12V szabvány keretein belül maradtak.

Termék megnevezése FSP Aurum CM 650
3,3 V 3,30-3,30 V
5 V 4,95-5,05 V
12 V 11,90-12,10 V

Értékelés

A moduláris FSP Aurum körülbelül 28-30 000 forintba kerül a hazai piacon, szóval nem lesz éppen olcsó, persze ugyanez elmondható a hasonlóan magas hatásfokú és halk konkurenseiről is. Éppen emiatt a két paraméter miatt tetszett az FSP Aurum CM 650, de szerintünk a többségnek az 550 wattos – vagy még kisebb – modell is bőven elég.


FSP Aurum CM 650

rudi

Az FSP Aurum CM 650 tápot az FSP bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés