Hirdetés

A Fractal Design Integra R2 750 wattos táp tesztje

Külső

2011-ben nagyszerű minőségű és visszafogottan elegáns házaival robbant be a köztudatba a Fractal Design. Kevesen tudják, hogy házak mellett tápokat is kínál a svéd cég: az Integra R2 család a középkategóriában, a Tesla R2 és a Newton R3 a csúcskategóriában versenyez. Mai vendégünk a háromtagú Integra R2 család legerősebb, 750 wattos tagja, melynek kisebb testvérei 650, illetve 500 wattosak. A tápot a márkára jellemző, igényes dobozban kaptuk, melyen büszkén hirdetik a 80 Plus tanúsítvány bronz fokozatát és a hároméves garanciát, amit a legtöbb közvetlen konkurens is nyújtani tud.

A dobozban 750 wattos névleges teljesítménye ellenére is egy kompakt, 140 milliméter mély tápot találtunk, melynek oldalsó éleit lekerekítették, fehér lapátkerekes, 120 milliméteres ventilátorának védőrácsát pedig a burkolatból vágták ki, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint külön rácsot felszerelni. A ventilátort fémcsavarok helyett kevesebb rezgést átvezető műanyagpöckökkel rögzítették, de ezen kívül semmi érdekeset nem lehet mondani a Fractal Design Integráról: átlagos középkategóriás táp.

Fix vezetékeit a szokásosnál picivel merevebb harisnyába bújtatták, ami némi komplikációt okozhat a kábelezésnél, de semmi megoldhatatlant. Az alaplap 24 tűs fő kötege 50 centiméteres, a 4+4 tűs, 12 voltos kiegészítő viszont 65 centiméter hosszú, tehát ház aljába szerelve és az alaplaptálca mögött vezetve is elér majd rendeltetési helyére. Ma már nem számít szentségtörésnek, hogy csak két IDE eszközhöz való csatlakozót kapunk, melyek közös vezetéken ülnek a floppy tápcsatlakozóval. Két SATA csatlakozós köteget alakítottak ki három-három konnektorral, ami szintén elégnek tűnik. A vezetékek nem túl hosszúak és a csatlakozók 10 centiméterenként ülnek rajtuk; a rövidebb SATA kötegnél 45, 55 és 65 centiméterre a táptól, a hosszabbon és az IDE kötegen 55, 65, 75 centiméteren találjuk őket. A 750 wattos Integrának négy darab 6+2 tűs, PCI Express grafikus kártyákat ellátó csatlakozója van, melyeket két 57 centiméteres kábelre osztottak szét.

A középkategóriás Fractal Design tápcsalád 80 Plus bronz fokozatú hatékonysági tanúsítvánnyal rendelkezik, ami 20 és 100 százalékos terhelésen legalább 82%-os, feles terhelésen legalább 85%-os hatásfokot követel meg – ez ma már teljesen átlagos a középkategóriában, a konkurensek is ezzel a fokozattal bírnak. A leglényegesebb, 12 voltos ágat két részre bontották, melyek fejenként 30 amper (360 watt) leadására képesek, közös maximumuk 56 amper (672 watt), aminek a fele is elég egy erősebb számítógéphez. Az egyik részen van az alaplapi főtápcsatlakozó, a perifériák és az egyik VGA csatlakozópár, a másikon az alaplapi kiegészítő 12 volt és a második VGA csatlakozópár.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés