Hirdetés

Középkategória csúcs belsővel: FSP Raider táp

Hirdetés

Külső

Újabb tápcsaláddal bővült az FSP termékpalettája. A Raider – az Aurum, Hexa és Saga mellett – a külön márkanévvel ellátott típusok közé tartozik, melyekkel a kezdetben csak OEM piacra gyártó FSP a közismert márkák ellen indult harcba. Tesztalanyunk, a Raider 550 a nagyon erős, felső középkategóriában indul, ennek megfelelően látványos dobozba csomagolták, amin ott díszeleg a 80 Plus minősítés bronz fokozata, és egy csomó érdekes tulajdonság, mint az egyben hagyott 12 voltos ág, különleges kábelezés, halk üzem és két PCI Express tápcsatlakozó. Egészen ígéretes termékről van szó, ráadásul a legérdekesebb képességére még nem derült fény, de nem lőnénk le a poént máris az elején.

A dobozból egy meglehetősen szerény táp került elő. Igaz, hogy feketére festették a burkolatát, de 120 milliméteres ventilátorán nem különálló, hanem a fölötte lévő lemezből kivágott – olcsóbb – rácsot formáltak, a fix vezetékeket pedig csak részlegesen harisnyázták be.

Hosszukra viszont nem lehet panaszunk. Az alaplapra csatlakozó fő, 24 tűs köteg 50 centiméteres, a kiegészítő 12 voltos pedig még tíz centiméterrel hosszabb, így alsó tápos házakban sem lesz gond a kábelek megfelelő helyre juttatása. Harisnyát kapott a két 60 centiméteres, 6+2 tűs csatlakozóval ellátott PCI Express VGA-s köteg is, a perifériákat ellátó két ág viszont meztelenül kígyózik. Meglehetősen érdekesek, mert az egyiken négy SATA konnektor sorakozik egymástól mindössze 6-6 centiméteres távolságban, a másikra pedig két SATA, majd két négytűs (Molex) és végül egy floppy áramellátó került, egymástól klasszikus, 15 centiméteres távolságban. Mindkét perifériás kötegen a táptól 55 centiméterre kezdődnek a csatlakozók. Érdekes ez a kiosztás, egy optikai meghajtót és pár merevlemezt használó házban elég lehet a rövidebb, négy SATA-s szál, viszont vegyesen SATA és IDE eszközöket használva problémákba futhatunk.

Ma már nem ritka a középkategóriában sem az egyben hagyott 12 voltos ág, amilyet az FSP Raider RA550 is kapott. Az viszont még nem jellemző, hogy a teljes névleges teljesítmény (esetünkben 550 watt) ilyen nagy hányadát – 504 wattot, vagyis 42 ampert – rá tudja vezeti. Ez a tény modern belsőre utal, még ha a 80 Plus tanúsítvány bronz fokozata korosodó megoldásokkal is elérhető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés