2019. május 20., hétfő

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Fractal Design Define R4, a néma ház

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hivatalos megjelenése napján mutatjuk be a kifejezetten csendes működésre tervezett, mutatós házat.

Hirdetés

Kívülről

Alig több mint egy évvel ezelőtt találkoztunk először a svéd Fractal Design márkával, mely letisztult formavilágú számítógépházakkal kezdte meg pályafutását. Ritka eset házak kapcsán, hogy a világpremierrel egy időben tesztlaborunkban is tiszteletét teszi egy példány, de most itt áll előttünk a Define széria vadiúj típusa, az R4. Azon többség számára, aki nem tudja, mint takar a Define széria, elmondjuk, hogy nagyon tiszta vonalvezetésű, hangszigetelt házakról van szó. Annak idején az Define R3-mal nagyon meg voltunk elégedve – vajon mennyit fejlődött az utód?

Első ránézésre a fura arányok tűnnek fel: a kép alapján azt gondolná az ember, hogy egy tömzsi minitoronyról van szó, pedig a Define R4 a maga 464 milliméteres magasságával és 523 milliméteres mélységével a nagyobb miditornyok közé tartozik; a fura arányokat szokatlanul nagy, 232 milliméteres szélessége okozza. Természetesen megtartották a márkára jellemző, határozott élekkel kialakított, letisztult formatervet, ami megfelel a halk házak követelményeinek. A homlokzatot nagy, mágnessel záródó ajtó takarja, így a gép elején semmilyen zaj nem hallatszik ki. Úgy tűnhet, hogy az oldalsó és felső ventilátorrács teret engedhet a zajnak, de minden nyílásban többrétegű zajcsillapító betét van, úgyhogy ha meguntuk a halkságot, akár ventilátorokkal is telerakhatjuk, viharsarokká varázsolva a Define R4-et. Az előd R3 is hasonlóan kettős személyiség.

Nem sokat változott, csupán finoman modernizálódott a csatlakozópanel, ami most sem az ajtó mögé, hanem a tető első peremére került. A korábbi eSATA aljzatot két kék USB 3.0 váltotta, emellett kapunk még két hagyományos USB 2.0-t, hang ki- és bemenetet, kicsi resetet és nagyobb, ízléses bekapcsológombot. Még egy új kezelőszervvel találkoztunk az ajtó mögött, egy diszkrét kis háromállású kapcsolóval. Segítségével legfeljebb három ventilátort kapcsolhatunk 5, 7 vagy 12 voltos feszültségre. Ettől a részlettől eltekintve látszólag semmi nem változott a Define R4 hangelnyelővel kibélelt előlapi ajtója mögött. Továbbra is két 5,25”-os állást kapunk, ami a legtöbb felhasználónak elég lesz, alattuk pedig nagy szellőzőnyílás húzódik, ami az előlapi panel oldalsó részein keresztül kap levegőt. Azért kell a szivacsréteg az ajtó belsejére, hogy az oldalt beáramló levegő ne keltsen zajt.

Ellentétben a korábbival, lefelé, és nem oldalra nyílik az első ventilátorok porszűrő rácsa, ráadásul a következő mozdulattal maguk a ventilátorok is kifordíthatóak, így sokkal könnyebb cserélni őket. Gyárilag egyetlen, a korábbi 120-asnál nagyobb, 140 milliméteres, folyadékcsapágyas Silent R2 ventilátor került ide, de még egyet tehetünk alá.

Alul is csak apró változtatásokat tapasztaltunk. Egybeszabták a táp és az alsó ventilátor porszűrőjét, így könnyebb kivenni és tisztítani. Maradtak az igényes, Hi-Fi eszközökére hajazó lábak; elöl nagyobbakat, hátul kisebbeket használtak, és elég magasak ahhoz, hogy a táp levegőt kapjon közöttük. Mint az R3-nál, ezúttal is egyetlen mozdulattal távolítható el az előlap, csak a felső csatlakozók nagyszámú vezetékével kell majd vigyázni.

Főbb paraméterek:
Termék megnevezése Fractal Design Define R4
Elérhető színek fekete, szürke, fehér
Mérete (ma x mé x sz) 464 x 523 x 232 mm
Tömege 12,3 kg
Anyaga acélváz alumínium és műanyag előlappal
Beszerelhető alaplapok ATX, microATX
5,25"-os helyek száma 2 db
3,5"-os helyek száma 8 db belső (mindegyik 2,5 hüvelykesre alakítható)
Bővítőkártyák száma 7+1 db
Hűtés elöl 140 x 140 x 25 mm-es ventilátor és 140 x 140 mm-es ventilátorhely
hátul 140 x 140 x 25 mm-es ventilátor,
felül két 140 x 140 mm-es ventilátorhely,
oldalt 140 x 140 mm-es ventilátorhely,
alul 140 x 140 mm-es ventilátorhely
Előlapi csatlakozók 2 db USB 3.0, 2 db USB 2.0, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető táp szabványos ATX, alulra
Extrák teljesen hangszigetelt, porszűrő elöl és alul, szabályzó három ventilátorhoz
Gyártó honlapja www.fractal-design.com
Termék honlapja Define R4
Fogyasztói ára kb. 33 000 forint
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.