Computex 2012: Fractal Design újdonságok zárt ajtók mögül

A svéd Fractal Design sok más gyártótól eltérően nem a kiállítás területén fogadta az újságírókat és partnereket, hanem egy sokkal csendesebb környezetben, a Hyatt Grand Hotel 19. emeletén rendezték be bemutatótermüket, ahol nyugodt környezetben, távol a zajtól és a forróságtól avattak be bennünket a cég legújabb termékeinek rejtelmeibe. A Computexre szánt újításuk az egyelőre kéttagú Node PC-ház család, amit a gyártó digitális szórakoztató központként definiál, tehát magában foglalja a HTPC felhasználást és hardveresen erős, de kisméretű játékgépeket egyaránt.

Hirdetés

A Node 605 a nagyobbik modell, formája például inkább a nagy házimozi erősítőkre hajaz, így HTPC-ként jól illeszkedik ezekbe a környezetekbe, de ATX méretű alaplapokat is képes befogadni. Ebből adódóan szinte bármilyen erős, akár több VGA kártyás otthoni, asztali konfigurációt bele tudunk építeni, ha erre lenne igény, azonban a 605 esetében a fő irány nem ez.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Az igényes, szálcsiszolt, fekete alumínium előlap letisztult, csupán a bekapcsológombot hagyták szabadon, az I/O portokat (köztük USB 3.0-s konnektorokat), a kártyaolvasókat és a FireWire portot egy lehajtható előlap mögé rejtették. Ugyanitt szorítottak helyet az optikai meghajtónak is, ám meg kell jegyezni, hogy ennek beépítése csak abban az esetben lehetséges, ha slim rendszerű ODD-t használunk és legfeljebb microATX alaplap kerül mellé.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Merevlemezből és/vagy SSD-ből összesen 2x2 darab szerelhető be a rezgéselnyelő gumibakkal ellátott két tartórekeszekbe, melyek egyenként kivehetők. Amennyiben mindkét rekeszt használnánk, további megkötések is lehetnek a tápegység és a grafikus kártya méretére vonatkozóan, de ez függ a behelyezett alaplap PCIe foglalatainak kiosztásától is.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Tekintettel a felhasználási területre, a zajszigetelő anyagokkal sem spóroltak, melyből bőségesen jutott a kritikus helyekre. A hűtést gyárilag két darab R2 szériába tartozó 120 mm-es hűtőventilátorral oldották meg, ami opcionálisan három darab 80 mm-es darabbal egészíthető ki – természetesen a porszűrő alapfelszereltség. A Node 605 hivatalosan augusztusban kerül a boltokra, ára pedig 150 euró lesz.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A kisebbik variánsba, a Node 304-be legfeljebb Mini-ITX alaplap rakható, de ma már ezekből sem nehéz olyan példányokat szerezni, melyek átlagon felüli teljesítményre képesek, ezáltal ez a ház is szolgálhat egy erős játékkonfiguráció kuckójaként, de HTPC-nek is ideális választás lehet. Persze ez utóbbival kapcsolatban azonnal lecsaptuk a labdát, azaz feltettük a kérdést, miszerint optikai meghajtó hiányában miként gondolják, hogy sikeres lehet a HTPC kategóriában, amire az volt a válasz, hogy a felhasználók többsége már úgyis digitális úton szerzi be a lejátszandó multimédiás fájlokat - vagy legalábbis nem optikai lemezen tárolja - és végszükség esetén az USB 3.0-s portok akár külső Blu-ray lejátszót is tudnak fogadni. Ha jobban belegondolunk, valahol igazuk is van...


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A Node 304 gyönyörűen sima alumínium előlapja nem rejteget semmilyen meglepetést, a diszkrét márkajelzés a jobb alsó sarokba került, az I/O panel pedig oldalt kapott helyet. Belül három darab rezgéselnyelő gumibakkal ellátott rekesz hat darab merevlemez fogadására alkalmas, ám hosszabb videokártyák használatához (> 170 mm) a kártyahelyek mögött lévő szélső keretet mindenképpen el kell távolítani – ez esetben pedig négyre csökkent a használható belső tárolók száma.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Tápegységből normál ATX méretű darabot fogad, ami szintén jó hír azoknak, akik egy erősebb konfigurációt akarnak beépíteni ebbe a házba. A táp részére fenntartott szellőzőnyílást pedig porszűrő védi, akárcsak az előlap mögé rejtett két darab R2 szériás ventilátort, ami az előlap és a burkolat találkozásánál lévő perforált részen keresztül szívja be a friss levegőt. Az imént említett két 92 mm-es légkavarón kívül még egy 140 mm-es Fractal Silent R2 is a ház része, amely a meleg levegő kipumpálását végzi a ház hátsó felén.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

A ház grafikus kártyához közelebb lévő oldala is perforált, hogy az erősebb VGA-k is friss levegőhöz juthassanak, és természetesen innen sem hiányzik a könnyen kivehető és tisztítható porszűrő. A megjelenés a Node 605-höz hasonlóan szintén augusztusra várható, az ára pedig 80 euró lesz.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Másik újdonságuk az Arc család legnagyobb tagja, de ez egyelőre még csak prototípus formájában volt megtekinthető, megjelenése később várható. Tekintve, hogy az újdonsült ház egy meglévő családba érkezik nem meglepő, hogy az eggyel nagyobb mérete ellenére a dizájn letagadhatatlanul hasonlít a már meglévő modellekre: letisztult, aluhatású műanyag előlap, négy darab 5,25"-es rekesszel és egy méretes szellőzőráccsal megtoldva. Ezúttal nem találtunk rajta dombornyomott márkajelzést, ez ugyanis sokkal diszkrétebb táblácskán kapott helyet az említett szellőzőrácson, ami mögött természetesen porszűrővel védett ventilátorok lapulnak.

A Fractal Design Arc kigyúrt változata A Fractal Design Arc kigyúrt változata
A Fractal Design Arc kigyúrt változata (forrás: PROHARDVER!) [+]

Szellőzőrácsot egyébként a ház tetején is találunk, sőt, lényegében a ház tetejének szinte teljes egészét ez alkotja, illetve vélhetően a nem ablakos verzión is lesz rács. Az Arc családra jellemző módon szintén felülre, az előlaphoz közel kerültek elhelyezésre a szokásos I/O dolgok, de az USB 3.0-s kapuk száma immáron kettőre bővült, plusz ide került beépítésre egy a ventilátorok fordulatszámát szabályozó csúszka is.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Belülre kukucskálva konstatáltuk, hogy a táp maradt alul és a rendkívül egyszerű és nagyszerű merevlemezes fiókrendszer is velünk maradt, viszont a hely jóval tágasabb lett, így már szimpla ATX-nél nagyobb alaplapok elnyelésére is képes; a hátul lévő 9 darab kártyának elegendő bővítőnyílás XL-ATX kompatibilitásról árulkodik. A legnagyobb Arc-tól tehát azt kapjuk, amit elvárunk és amit az elődöktől megszoktunk, picivel több extrával.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Új tápegységekkel is készül a gyártó, ráadásul rögtön három szériával: Newton R3, Tesla R2 és Integra R2. Tulajdonképpen ezeket a gyártó már korábban bejelentette, azonban piacra kerülésük időpontjaként júliust jelölte meg, így kézközelből eddig nem sokan láthatták ezeket.

Az egyetlen 12 voltos ággal rendelkező termékek között a 80 Plus Platinum minősítéssel rendelkező, 600, 800 és 1000 wattos teljesítményű, moduláris kábelezésű Newton R3 lesz a zászlóshajó, ráadásul a legerősebb darabból egy White Edition is készül. A gyártó szerette volna, ha a Newton nem csak nagy hatásfoka és egyéb technikai paramétereit tekintve lenne impozáns (a fentieken felül ugyanis prémium kategóriás alkatrészeket építettek bele és hűtése is lekapcsol egy bizonyos hőfok alatt), hanem a csomagolása is, így egy igen tekintélyes méretű dobozban, 5 év garanciával kerül a boltokba teljesítménytől függően 125, 170 és 190 eurós áron.

Fractal Design Newton White Edition 1000W
Fractal Design Newton White Edition 1000W (forrás: PROHARDVER!) [+]


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Ez alatt helyezkedik el a Tesla R2, 80 Plus Gold minősítéssel, fix kábelekkel, 500, 560, 800 és 1000 wattos teljesítménnyel. A 135 mm-es ventilátor itt is alapfelszereltség, akárcsak a gyártó logóját szimbolizáló hópehely a készülékház tetejébe sajtolva, ugyanakkor a garancia ez esetben már csak 3 év lesz. Az ár ezen a szinten már jóval moderáltabb, a növekvő teljesítmény szerint sorba rakva 80, 95, 120 és 150 eurós árcédulákra számíthatunk.

Fractal Design Tesla
Fractal Design Tesla (forrás: PROHARDVER!) [+]

Az Integra R2 a gyártó költségkímélő modellje lesz, szintén fix kábelezéssel és három év garanciával, de csak 80 Plus Bronze minősítéssel. Az 500, 650 és 750 wattos teljesítményű Integra R2 tápok házának hosszából 15 mm-t lefaragtak, illetve a ventilátor méretét is lecsökkentették 135 mm-ről 120 mm-re. A belépő szintű tápegységekért 55 (500 W), 65 (650 W) vagy 70 (750W) eurót kell fizetnünk.

Fractal Design Integra
Fractal Design Integra (forrás: PROHARDVER!) [+]

Ezen felül természetesen ki voltak állítva a gyártó friss termékei, az Adjust 108 előlapi panel, valamint az R2 ventilátorcsalád, melyek még a Computex előtt kerültek bejelentésre, és korábban itt a PROHARDVER! hírek keretein belül is lehetett róluk olvasni.


(forrás: PROHARDVER!) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés