Hirdetés

D-Link eszközök 802.11n-alapokon

D-Link Rangebooster 650 router

N-re fel! Az év első felében megszületett a vezeték nélküli adatátvitelt szolgáló IEEE 802.11n szabvány 2.0-s tervezete, amelyre alapozva – kivételesen a végleges szabványt meg sem várva – a Wi-Fi Alliance is megkezdte az új rádiós hálózati eszközök tanúsítását. Nem meglepő tehát, hogy mind több gyors útválasztó és adapter jelenik meg a piacon a „Draft N” vagy más hasonló, a protokoll tervezet státuszára utaló jelöléssel. Ma a D-Link Rangebooster N 650 családját tesszük próbára. Érdekes név ez, mert magában foglalja az új szabvány minden előnyét. Rangebooster, mert nagyobb a hatótávolsága, és 650, mert a korábbi IEEE 802.11g szabvány 54 Mbps-ánál a 300 Mbps 650%-kal lenne gyorsabb. Ennek a számnak az előállításához valami furcsa marketingmatematikát kellett alkalmazni, mert szerintünk a 300 csak körülbelül 555%, ha a 54-et vesszük 100%-nak. A Draft N kapcsán várható legkeményebb reklámfogást is elsütötte honlapján a D-Link: „gyorsabb, mint a 100 Mbps sebességű vezetékes Ethernet”. Természetesen e kijelentésekhez egy megjegyzés is tartozik:

„A maximális vezeték nélküli adatátviteli sebesség az IEEE 802.11g szabványból és a Draft 802.11n szabványtervezetből származik. A valós sebesség ettől eltérő lehet. A hálózati körülmények és a környezeti tényező, így a hálózati [f]orgalom nagysága, az építőanyagok és technológiák, valamint a hálózati kommunikáció csökkentheti az adatátviteli sebességet. A környezeti tényezők jelentősen befolyásolhatják a vezeték nélküli jelet. A 802.1p sorokat minden csatlakoztatott eszköznek támogatnia kell a QoS funkció működéséhez.”

Hirdetés

Tesztjeinkben mi magunk sem mulasztjuk el kiemelni, hogy a rádiófrekvenciás adatátvitel esetében a készülékek tudásán kívül mennyire fontosak a környezeti viszonyok; az antennák kedvezőtlen elhelyezkedése, a jelek elnyelésére vagy szórására hajlamos építőanyagok adott esetben szélsőségesen befolyásolhatják az eredményeket. Ezért felejtsük el a hangzatos reklámszólamokat – melyeket egyébként minden gyártó elsüt –, és koncentráljunk a lényegre, az eszközök gyakorlati próba során mutatott képességeire!

Ízléses dobozban, megszokott, jó felszereléssel érkezett meg hozzánk a D-Link DIR-635 Draft N útválasztó. Kaptunk hozzá tápegységet, külön kis gumilábakat, lemezt a használati útmutatóval és gyorsstartolóval, a klasszikus, D-Link-es kék hálókábelt és egy állványt is.

A hagyományos szürke-kék színkombinációt a DIR-635 is rég levetette már. Helyette sikkes, a mai routerdivatnak megfelelő fekete felöltőt húzott ezüstszürke betétekkel és D-Link kitűzővel. Az új szabványhoz elengedhetetlen a három antenna.

Jellemző a mai, kicsinosított routerekre, hogy előlapi kijelzőjük sokkal egyszerűbb, mint a korábbiaké, csak egy-egy LED jelzi a vezetékes csatlakozások aktivitását, akárcsak a Wi-Fi és internet jelenlétét, valamint az áramellátást. Nekünk ez a fekete-szürke kombináció jobban tetszik, mint a szintén divatos fehér.

Hátulról általában jók az újabb D-Link routerek. Szépen el van rajtuk különítve a négy vezetékes Ethernet aljzat és a velük fizikailag azonos, de más funkciójú WAN-oldali, mely alá a laikusok kedvéért az Internet feliratot tették, hiszen odahaza jó eséllyel a világhálóra kapcsolódunk ezen keresztül. Van itt egy USB aljzat is, de ez sajnos nem nyomtató vagy külső merevlemez megosztására való, hanem a Windows Connect Now konfigurálására.

Nagyon felhasználóbarát a router alja is. Itt képes, feliratos információt találunk a csatlakozókról, a LED-ek jelzéseiről, a MAC címről, valamint a webes beállítófelület eléréséhez szükséges alapértelmezett IP címet és jelszót is megtudhatjuk. Nem hiányoznak a fali rögzítéshez való vágatok sem. Jobbra két apró bemélyedés is látható, ezek tartják majd a függőleges állványt.

Valamiért a fekete és fehér színnel együtt az élre állítás is divatos lett a házi routereknél.

Belül először is hatalmas fémburkolatokat találtunk, melyek a zavaró sugárzásokat hivatottak kiszűrni. Vicces, hogy két nagyobb kondenzátor kandikál ki az egyik közepén.

Lehámozva a héjat Ubicon IP2023 vezérlőchipet találtunk, akárcsak korábban a D-Link DGL-4300 játékos routerben. Alatta látható a Realtek RTL8305SC kapcsolója, amely a WAN és a négy vezetékes Ethernet aljzatot kezeli.

A fenti képen látható mini-PCI aljzatba Atheros chipkészletes MIMO rádiós egység illeszkedik. Ez kezeli a három antennát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Hardverek útra, asztalra

  Elérhető árú notebookokat, fotónyomtatókat és további érdekességeket gyűjtöttünk e heti körképünkbe.

 • N-re vált a USRobotics is

  Újabb gyors, Draft N-es Wi-Fi készlet járt nálunk, ezúttal a USRobotics boszorkánykonyhájából.

 • Asus Wi-Fi az N-edik dimenzióban

  Majdnem két éve, hogy MIMO-s eszközöket próbáltunk ki az Asustól. Vajon hová fejlődtek azóta a 802.11n tervezetre alapozó termékek?

 • N-es Wi-Fi a Conceptronictól

  Megnéztük, milyen gyors a hálózati eszközök terén kevéssé ismert gyártó 802.11n szabványtervezettel kompatibilis Wi-Fi készlete.

Előzmények

Hirdetés