Már most hódít a bétás Wi-Fi szabvány

Jól fogynak az új generációs, egyelőre csak tervezési fázisban létező 802.11n Wi-Fi szabványnak megfelelő hálózati eszközök – számolt be a minap a befektetőknek JC Liao, a D-Link elnöke. Az egyik legnagyobb piaci szereplőnek számító cég vezetője a konferencián elmondta, hogy a vállalat az év első felében világszerte mintegy másfél millió, úgynevezett pre-802.11n-kompatibilis eszközt szállított le, és csak az idei utolsó negyedévben további egymillió ilyen hálózati berendezést – zömében routert – hozna forgalomba. A 802.11n vezeték nélküli kommunikációs szabvány véglegesítése többszöri halasztás után jövőre várható.


D-Link DIR-655: szárnyaló (adat)forgalom

Liao szerint a jelenleg elterjedt 802.11g-nél gyorsabb adatátvitelt és nagyobb hatótávolságot ígérő 802.11n szabvány 2.0-s tervezetére épülő eszközök ára az év végére mindenki számára megfizethető szintre süllyedhet: a tengerentúlon például az utolsó negyedévben a pre-802.11n routerekért várhatóan átlagosan 50 dollárt kell majd fizetni – ez nagyjából 20-30 dollárral kevesebb a jelenlegi árszintnél. A D-Link vezetője hozzátette, hogy az év végi hajrában ezzel együtt a vállalat forgalmának mintegy 30 százalékát teszik majd ki a 802.11n szabvány 2.0-s tervezetével kompatibilis termékek, szemben az első félévet jellemző 17 százalékos részesedéssel.

A hálózati eszközök fejlesztésére és gyártására szakosodott D-Link egyébként rendkívül sikeres féléven van túl, miután közel hatvanmillió dollár nettó profittal zárta az elmúlt időszakot. Tajvani üzleti források szerint a vállalat ezzel együtt részvényfelvásárlás útján nemrég nagyobb tulajdonrészt szerezhetett a Wi-Fi vezérlőchipeket gyártó Ralink Technologyból. Utóbbi értesülést hivatalosan nem erősítették meg a gyártónál.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés