Hirdetés

N-re vált a USRobotics is

Hirdetés

USRobotics Ndx router

Ndx néven indította útjára az IEEE 802.11n-es Wi-Fi szabvány aktuális tervezetének megfelelő – tehát Draft N-es – hálózati eszközeit a USRobotics. A modellcsaládnak öt tagja van (router, acces point, ADSL2+ modemes router, PCI és PC Card adapter), melyek közül hármat ( a routert és a két hálózati vezérlőt) próbáltunk ki. Érdekes, hogy USB-s vevő még nincs a kínálatban.

Az útválasztóhoz a szokásos kiegészítőket kaptuk: tápegységet, sárga Ethernet kábelt, CD-t, dokumentációt. Érthetetlen, hogy miért nem tud a USRobotics olyan szép kis adaptert mellékelni Wi-Fi eszközeihez, mint például a D-Link.

Az új USRobotics útválasztójának formáján nagyszerűen bemutatható az ilyen eszközök divatja. Pár éve teljesen hétköznapinak tűnt a nagy, lekerekített sarkú, szürke tömb, ma eléggé ódivatúnak hat a fekete és fehér, csillogó-villogó, sokszoros dizájndíjas konkurensek mellett.

Azért villogni ez a masina is tud, ráadásul kéken és jó erősen. A régi szokásnak megfelelően külön LED-et kapott a bekapcsolás, a Wi-Fi alrendszer, a biztonságos csatlakozás, az internetkapcsolat és a négy vezetékes Ethernet aljzat. A sor jobb szélére került egy nyomtatós lámpa is, ami beépített nyomtató-kiszolgálóról árulkodik.

Hátul meg is találtuk a hozzá tartozó USB csatlakozót. Sajnos az egyre divatosabb USB-s külső adattárakat nem támogatja az Ndx útválasztó. A három antenna közül a jobb oldali tövében van egy pici Secure Easy Setup feliratú kapcsoló. Hasonlót például az Edimax új, Draft N-es routerén láttunk. Segítségével a megfelelő hálózati adaptereketen úgy konfigurálhatjuk be a vezeték nélküli rendszer biztonsági paramétereit, hogy a jelszóból egyetlen betűt sem kell beírnunk.

Alul a szokásos WAN és LAN MAC címeket olvashatjuk le a címkéről, valamint szöveges infót találunk az előlap lámpáinak a funkciójáról. A sarokban lévő négy lábbal több ugyanilyen méretű USRobotics dobozra lehet állítani a routert.

Nincs telezsúfolva az Ndx útválasztó. A szellős nyomtatott áramkör jobb oldalát méretes, mini PCI csatlakozós rádiós egység uralja Broadcom chipkészlettel. A túloldalon némi RAM és flash ROM táraságában két hűtőbordás chip látható.

Ahogy az lenni szokott, a fémdarabok alatt ugyanolyan márkájú integrált áramkörök vannak, mint a rádiós egységen, ez esetben Broadcomok. A BCM5325 ötportos Ethernet kapcsoló, ez kezeli a vezetékes összeköttetéseket, a BCM4704 pedig az útválasztói feladatokat látja el és a Draft N-es rádiózást vezérli. A Broadcom weboldalán csupán a BCM4705 jelű, Gigabit Ethernet kapcsolatos társát találtuk meg, de a 4704-es csak 10/100 megabit sávszélességű.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés