Hirdetés

Edimax - új forma, új sebesség

Hirdetés

BR-6504n Draft N router

Új varázsszó van születőben a vezeték nélküli hálózatok világában – Draft N. Ezzel jelölik azokat az eszközöket, melyek támogatják az egyelőre nem véglegesített, de a 2.0-s verzióval az elfogadáshoz immár közel került Wi-Fi szabvány, az IEEE 802.11n tervezetét. Az új technológia eddig nem látott vezeték nélküli átviteli sebességet ígér elődjénétől jóval nagyobb hatótávolsággal. Egyik alapja a MIMO (multiple in, multiple out) sugárzás, amit korábban már bemutattunk. Az elsők között jelentkezett MIMO-s termékekkel az Edimax. Ugyan hatótávolságuk már nagyobb volt az IEEE 802.11g lehetőségeinél, de sebességben még nem voltak a csúcson. Most a Draft N 2.0 érában megjelent az Edimax nMax termékcsaládja, mely a 300 Mbps-os elvi csúcssebességet is magáénak mondhatja. Megjelenésben sem akart lemaradni az Edimax konkurensei mögött, ezért új kabátot szabatott routerének, és a dobozok formatervét is módosította: kevesebb vörös, szinte semmi fekete, még több fehér.

Az új, gyors útválasztó a BR-6504n típusjelet kapta. Egyáltalán nem meglepő, hogy az Asus és D-Link termékei után az Edimax is a fehér színt választotta. A műanyag külső szép fényes felületű, mintha bálba készülne az eszköz, nem pedig csomagokat irányítani. Tetejébe Edimax feliratot süllyesztettek; hasonlót is láttunk már például régebbi D-Linkeken.

Talán az amerikai izomautók szerelmese volt az új forma megálmodója, mert a router kijelzőpanelje magában hordoz valamit a 80-as években gyártott – és előszeretettel tovább tuningolt – Camaro Z28 fenekéből.

Persze, az éleket modernizálták (értsd: lecsiszolták), de a vaskos lökhárító fölött kissé égbe néző lámpatest rejtett motívumát az első pillanatban kiszúrtuk. Kár, hogy a router az esetek többségében valami félreeső helyen csücsül, így külleme nem nagyon érvényesül.


Chevrolet Camaro Z28 (1981) – forrás: www.nastyz28.com

A Draft N-es MIMO routerek fő jellemzője a három antenna. Ezen a téren nem fukarkodott az Edimax, és a korábbi termékein megismert, átlagosnál nagyobb teljesítményű pálcáit szerelte fel. Igaz, itt nem 4, hanem csak 3 dBi-esek. Szokatlan, hogy a WAN aljzat a – hátulról nézve – jobb szélre került. A harmadik különös részlet a bal oldali tápcsatlakozó mellett lévő reset gomb WPS felirata, mely a Wi-Fi Protected Setupra utal. Segítségével biztonságosabban beállítható az egyes kliensek vezeték nélküli kapcsolata, mert a hozzájuk tartozó gépen a hálózat titkosításának kódját sem kell begépelni.

Alul is találtunk egy kedves formai játékot. A tervező Edimax feliratú tésztaszaggatót integrált ide. Kár, hogy nem tükrös a forma, mert így olvashatatlan lesz a vele készített dombornyomat.

Felmerül a kérdés, miért kell egy router fenekére a gyártó logóját tenni? Azért, mert az új Edimax router az élére állítható. Ehhez a fenéklemez két vájatába illeszthető, szintén Edimax feliratos tartót használhatjuk.

Azért szeretjük az Edimaxot, mert kedvező áron is megbízható és jó teljesítményű termékeket prezentált. A Draft N-es eszközökre viszont az a jellemző, hogy a folyamatos árcsökkentések ellenére is nagyon drágák a felhasznált Atheros, Broadcom, Intel és hasonló neves chipkészletek miatt. Vegyes érzésekkel konstatáltuk, hogy az Edimaxban kedvezőbb árú Ralink lapkák vannak, melyek közül az irányítási feladatokat ellátó RT1310A-ról nem is találtunk információt. Vajon milyen lesz a hatótávolság és az átviteli sebesség? Minden bizonnyal kielégítő, mert a Ralink RT2800-as termékcsaládot is bevizsgálta a Wi-Fi Alliance, és megfelelőnek találta.

Az operációs rendszert és a kezelőfelületet tároló Flash-ROM a nyomtatott áramkör túloldalára szorult.

Edimax Draft N adapterek

Nem sokat ér a gyors router megfelelő hálózati adapterek nélkül. Draft N-es Edimaxokból háromféle van: USB-s, notebookos PC Card és asztali gépekbe való PCI kártya. Mindig is rejtély volt számunkra, hogyan lehet az útválasztó vagy PCI kártya három antennáját besűríteni egy pendrive-nál alig nagyobb adapterbe vagy egy vékonyka PC Card tokba. Azt sem értjük, miért nem jelennek meg a PCI Express x1 Wi-Fi kártyák. Az Edimax USB-se a szokásos kevéske kiegészítővel érkezett hozzánk. A telepítőlemez és használati útmutató mellett csak egy USB hosszabbítót találtunk. Ez hasznos lehet a legjobb vételi pozíció megtalálásakor.

Természetesen az USB adapter is fehér, lekerekített sarkú, és van rajta nagy, bemélyedő Edimax felirat.

A PC Card adapter új címkét kapott, egyébként teljesen ugyanolyan, mint MIMO-s elődje, amely korábban járt nálunk. Érdekes, hogy ezek az adó-vevők a sok antenna ellenére is laposak maradnak.

Hátulról sem különösen érdekes az új PC Card, egyedül a MAC címre lehet szükség innen.

Kaptunk egy különös kiegészítőt is a Draft N-es Edimax routerhez. Az EA-MARS egy antennakiegészítő-hosszabbító. Ennek ellenére komoly használati útmutatót és egy CD-t is kaptunk hozzá. A falra rögzítéshez való csavarok már hasznosabbak.

Az eszköz vezetékét a router – minden bizonnyal jó a PCI kártyához is – antennáinak helyére kell csavarni, hogy azokat az íves talapzatba tekerhessük. Aki telepített már vezeték nélküli hálózatot, biztosan tudja, milyen hasznos lehet egy ilyen készség. Sokat javíthat az átviteli sebességen, ha az antennákat sikerül előnyösebb helyre tenni.

Ésszerűen alakították ki a talapzatot. Elég nagy ahhoz, hogy a három, szokásosnál vaskosabb antennával is stabilan álljon, ráadásul falra, sőt mennyezetre is szerelhető. Belsejében két erős mágnes is van, melyekkel fémfelületre kapaszkodhat.

Beállítás

Arra számítottunk, hogy a külsővel a kezelőfelület megjelenése is változik, de csalódnunk kellett. Pedig milyen egyszerű lenne a felső rész fekete-piros kombinációját megcserélni, oldalra meg egy piros ívet tenni. Így hát maradt a régi megszokott Edimax felület, amivel egyébként nincs semmi baj, hacsak az nem, hogy csupán angolul beszél. Szokás szerint gyorsbeállítással kezdhetünk, amiből továbbra is kimarad a router jelszavának módosítása és a vezeték nélküli rész konfigurálása – csak az idő és internetkapcsolat beállítására szorítkozik.

A továbbiakban a felső és oldalsó menü segítségével navigálhatunk. A System részen nincs túl sok érdekes dolog, újra beállíthatjuk az időzónát, módosíthatjuk a jelszót és a távoli eléréshez adhatunk IP címet. A WAN almenüben internetszolgáltatásunk típusát és DNS kiszolgállót állíthatunk be a megszokott módon.

A LAN szekció is átlagos, IP címek és a DHCP szerver opcióival. Dinamikus beállításnál szintén megadhatunk 16 statikus MAC–IP címpárt. A vezeték nélküli kapcsolatnál a nagyobb átviteli tempó és a komplett kódolási arzenál mellett megtalálhatjuk a WPS-t, azaz a Wi-Fi Protected Setupot. Ennek segítségével – és megfelelő hálózati adapterrel – úgy tudunk kóddal védett Wi-Fi elérést beállítani klienseinken, hogy nem kell begépelni a jelszót. Elég a kártya PIN-jét megadni az útválasztónak, és mindkét gépen elindítani az azonosítási folyamatot.

Könnyen és gyorsan szabályozhatjuk a sávszélességet a QoS almenüben. Megadhatunk a teljes útválasztóra vonatkozó le- és feltöltési korlátot, de IP címekre és portokra finomítva is gátat szabhatunk az adatátvitelnek.

Jellemző az Edimax routereire, hogy a Port Forwarding, a virtuális kiszolgálók és egyéb irányítási kivételek, specialitások létrehozása is nagyon egyszerű.

Részletesen kibontották a tűzfalat, melyet több konkurens terméknél csak ki és be lehet kapcsolni. Van itt MAC-címszűrés megengedő és tiltó listával, IP-szűrés 20 címre, URL-blokkolás, külön kapcsolható DoS-védelmek és a védelmet megkerülő DMZ beállítási lehetőség.

A főmenü utolsó két pontjában, a Statusban és a System Toolsban is csak régi, jól ismert funkciókat találuk. Az előbbiben az internetkapcsolat és a router állapotát tekinthetjük meg, valamint találunk itt rendszer- és biztonsági naplót, DHCP klienslistát és forgalmi statisztikát. Az utolsó pontban van a konfigurációk mentése, a firmware-frissítés és az alapállapot visszaállítása.

Frissült a Wi-Fi adapterekhez való kezelőszoftver. Egyrészt már Edimax és nem Ralink panel a neve, másrészt bővült a hálózati kapcsolatról részletesen informáló füllel. További újdonság a Wi-Fi Multimedia (WMM) rész, a harmadik pedig a WPS, ahol az eszköz PIN kódját találjuk, és elindíthatjuk a biztonságos kapcsolódást.

Tesztelés, értékelés

Kíváncsian vártuk, mennyivel lesz gyorsabb a Draft N 2.0-s Edimax eszköz a MIMO-snál, és a korábbi IEEE 802.11g-s megoldásoknál. A tesztelést vasbeton épületben (panelház) végeztük két asztali géppel és egy IBM notebookkal. Az Edimax Draft N 2.0 adapterei mellett két MIMO-sat és egy szintén Draft N-es D-Link adaptert is kipróbáltunk.

 

Edimax BR-6504n
vasbeton épületben
1 méterről szabad rálátással 4 méterről egy fal mögül 8 méterről két fal mögül 12 méterről két fal mögül
Edimax N – LAN 4100 kB/s 3800 kB/s 3200 kB/s 1000 kB/s
Edimax N – Edimax N 2350 kB/s 2200 kB/s 2200 kB/s 2000 kB/s
Edimax N – Edimax MIMO 2200 kB/s 2500 kB/s 2100 kB/s 2000 kB/s
Edimax MIMO – Edimax MIMO 1400 kB/s 1300 kB/s 750 kB/s 200 kB/s
Edimax MIMO – LAN 2450 kB/s 2350 kB/s 1200 kB/s 1100 kB/s
Edimax N – D-Link N 1700 kB/s 1800 kB/s 1400 kB/s 600 kB/s

Ahogyan számítattunk rá, az N-es adapter a router vezetékes portja felé gyorsabb volt, mint a korábbi eszközök. Szabad rálátással csúcssebessége elérte a 4 MB/s-ot, ami mögött a MIMO-s több mint másfél MB/s-mal maradt el. Vaskos antennáinak és az új technológiának köszönhetően 4 méterről alig volt lassulás, és a 8 méteres 3,2 MB/s körüli csúcs is nagyon szép eredménynek számít. Korábbi tesztjeinkben a 802.11g-s routerek ilyen távolságra a legjobb esetben is csak 1,5 MB/s-ot tudtak, de még nagyobb antennával sem közelítették meg a mostani eredményt. Azért az új szabványnak is vannak határai; 12 méterről már csak 1 MB/s volt az átviteli tempó, igaz, ebben a pozícióban az átlagos routerek többsége el szokta veszíteni a jelet.

Két N-es W-Fi kártya között már „csak” kevesebb mint 2,5 MB/s volt a maximum. Azért kell idézőjelbe tenni, mert a régi adapterek legfeljebb 1,5 MB/s-ra képesek. Meglepődtünk, hogy még 12 méterről is 2 MB/s körüli tempóval tudtunk adatot cserélni, bár itt gyakoriak voltak az ingadozások.

Az egyik N-es Edimax adaptert a korábbi MIMO-sra cserélve örömmel tapasztaltuk, hogy azzal is jó tempó érhető el. Igaz, a nagy sebesség valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a MIMO adapter a router közelében maradt, csak a Draft N 2.0-ssal távolodtunk el tőle. Ezt a meglátást támasztja alá a két MIMO-s egység eredménye is. Itt már a normál, 802.11g-s eszközökre jellemző tempót mértünk – kicsivel nagyobb sebességre számítottunk. Az antennák okos áthelyezésével biztosan nyertünk volna még pár száz kB/s-ot; éppen az ilyen esetekben jöhet jól az EA-MARS-hoz hasonló toldalék.

Valószínűleg az N-es érában is célszerű lesz azonos márka termékeiből Wi-Fi hálózatot építeni, mert a szintén Draft N-es D-Link adapter már nem érezte magát olyan jól az Edimaxok táraságában, bár sebessége így is valamivel túlszárnyalta a szokásos 802.11g-s eredményeket.

Nem volt különösebb gondunk a router szoftverével és a sok edimaxos tesztelés után ismerős kezelőfelülettel. Leginkább a forgalomszabályozásra voltunk kíváncsiak, hogy működik-e. Működött, hibátlanul. Gondunk csak akkor volt, amikor több Edimax és egyéb márkájú Wi-Fi adaptert is feltelepítettünk és használtunk egyszerre, ugyanazon a gépen. Ekkor volt olyan eset, hogy a vezérlőprogram látta a Wi-Fi hálózatot, de nem volt aktív a csatlakozás gombja, vagy kapcsolódtunk a kódolt hálózatra, de a DHCP szervertől már nem kaptunk IP címet. Persze, ez nem az új N-es szabvány, hanem a Wi-Fi – és részint a Windows XP – hálózatkezelési technikájának tulajdonítható, korábban is találkoztunk már hasonlóval. Az Edimaxokkal kapcsolatos kellemetlenségek minden esetben megszűntek, amikor eltávolítottuk az összes vezérlőt, majd csak egyet telepítettünk fel. Érdekes, hogy az IBM notebook flottul kezelte a két Edimax PC Cardot, csak az asztali gépek szenvedtek a PCI és USB adapterekkel.

Értékelés

Első Draft N 2.0-s tesztünkből látszik, hogy továbbra sem nagyon szabad hinni a Wi-Fi-s reklámoknak. Annak ellenére, hogy a szabvány elvi csúcssebessége hatszorosa a korábbi IEEE 802.11g-nek, a gyakorlatban csak mintegy kétszeres sebességet mértünk. Igaz, az informatikában ma már ritka a hirtelen kétszeres tempóra gyorsítás, tehát örülünk neki. Örvendetes, hogy a hatótávolság is növekedett. Azt sem szabad persze elfelejteni, hogy a rádiós összeköttetések a környezeti viszonyoktól is erősen függenek, így az interferenciák mellett az épületek anyaga, szerkezete is befolyásolja a valós teljesítményt.

Bár rohamosan csökken az áruk, a Draft N 2.0-s routerek még mindig több mint 30 000 forintba kerülnek, megfelelő adapterekhez pedig 15–20 000 forint ellenében juthatunk hozzá. Ehhez képest az Edimax BR-6504n router 28 500 forintos, és a Draft N 2.0-s adapterek 12–14 000 forintos ára meglehetősen barátságos. Ha figyelembe vesszük, hogy kétszer olyan gyorsak, mint a nagyjából feleennyibe kerülő, hagyományos IEEE 802.11g szabványú eszközök, akkor még jobban fest a helyzet. Ehhez hozzáadhatjuk még az egyszerűen konfigurálható és tényleg működő forgalomszabályozást, és máris megérdemlik az ajánlott minősítést.

 

Edimax nMax Draft N 2.0 termékcsalád

rudi

Az Edimax hálózati eszközöket a Kelly-Tech Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

 • D-Link eszközök 802.11n-alapokon

  Kíváncsian vártuk, hogy a Rangebooster N 650 termékcsalád tagjai mennyivel teljesítik túl a korábbi Wi-Fi eszközök sebességét.

 • N-re vált a USRobotics is

  Újabb gyors, Draft N-es Wi-Fi készlet járt nálunk, ezúttal a USRobotics boszorkánykonyhájából.

 • Asus Wi-Fi az N-edik dimenzióban

  Majdnem két éve, hogy MIMO-s eszközöket próbáltunk ki az Asustól. Vajon hová fejlődtek azóta a 802.11n tervezetre alapozó termékek?

 • N-es Wi-Fi a Conceptronictól

  Megnéztük, milyen gyors a hálózati eszközök terén kevéssé ismert gyártó 802.11n szabványtervezettel kompatibilis Wi-Fi készlete.

Előzmények

Hirdetés