Hirdetés

Edimax - új forma, új sebesség

Hirdetés

Beállítás

Arra számítottunk, hogy a külsővel a kezelőfelület megjelenése is változik, de csalódnunk kellett. Pedig milyen egyszerű lenne a felső rész fekete-piros kombinációját megcserélni, oldalra meg egy piros ívet tenni. Így hát maradt a régi megszokott Edimax felület, amivel egyébként nincs semmi baj, hacsak az nem, hogy csupán angolul beszél. Szokás szerint gyorsbeállítással kezdhetünk, amiből továbbra is kimarad a router jelszavának módosítása és a vezeték nélküli rész konfigurálása – csak az idő és internetkapcsolat beállítására szorítkozik.

A továbbiakban a felső és oldalsó menü segítségével navigálhatunk. A System részen nincs túl sok érdekes dolog, újra beállíthatjuk az időzónát, módosíthatjuk a jelszót és a távoli eléréshez adhatunk IP címet. A WAN almenüben internetszolgáltatásunk típusát és DNS kiszolgállót állíthatunk be a megszokott módon.

A LAN szekció is átlagos, IP címek és a DHCP szerver opcióival. Dinamikus beállításnál szintén megadhatunk 16 statikus MAC–IP címpárt. A vezeték nélküli kapcsolatnál a nagyobb átviteli tempó és a komplett kódolási arzenál mellett megtalálhatjuk a WPS-t, azaz a Wi-Fi Protected Setupot. Ennek segítségével – és megfelelő hálózati adapterrel – úgy tudunk kóddal védett Wi-Fi elérést beállítani klienseinken, hogy nem kell begépelni a jelszót. Elég a kártya PIN-jét megadni az útválasztónak, és mindkét gépen elindítani az azonosítási folyamatot.

Könnyen és gyorsan szabályozhatjuk a sávszélességet a QoS almenüben. Megadhatunk a teljes útválasztóra vonatkozó le- és feltöltési korlátot, de IP címekre és portokra finomítva is gátat szabhatunk az adatátvitelnek.

Jellemző az Edimax routereire, hogy a Port Forwarding, a virtuális kiszolgálók és egyéb irányítási kivételek, specialitások létrehozása is nagyon egyszerű.

Részletesen kibontották a tűzfalat, melyet több konkurens terméknél csak ki és be lehet kapcsolni. Van itt MAC-címszűrés megengedő és tiltó listával, IP-szűrés 20 címre, URL-blokkolás, külön kapcsolható DoS-védelmek és a védelmet megkerülő DMZ beállítási lehetőség.

A főmenü utolsó két pontjában, a Statusban és a System Toolsban is csak régi, jól ismert funkciókat találuk. Az előbbiben az internetkapcsolat és a router állapotát tekinthetjük meg, valamint találunk itt rendszer- és biztonsági naplót, DHCP klienslistát és forgalmi statisztikát. Az utolsó pontban van a konfigurációk mentése, a firmware-frissítés és az alapállapot visszaállítása.

Frissült a Wi-Fi adapterekhez való kezelőszoftver. Egyrészt már Edimax és nem Ralink panel a neve, másrészt bővült a hálózati kapcsolatról részletesen informáló füllel. További újdonság a Wi-Fi Multimedia (WMM) rész, a harmadik pedig a WPS, ahol az eszköz PIN kódját találjuk, és elindíthatjuk a biztonságos kapcsolódást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • D-Link eszközök 802.11n-alapokon

  Kíváncsian vártuk, hogy a Rangebooster N 650 termékcsalád tagjai mennyivel teljesítik túl a korábbi Wi-Fi eszközök sebességét.

 • N-re vált a USRobotics is

  Újabb gyors, Draft N-es Wi-Fi készlet járt nálunk, ezúttal a USRobotics boszorkánykonyhájából.

 • Asus Wi-Fi az N-edik dimenzióban

  Majdnem két éve, hogy MIMO-s eszközöket próbáltunk ki az Asustól. Vajon hová fejlődtek azóta a 802.11n tervezetre alapozó termékek?

 • N-es Wi-Fi a Conceptronictól

  Megnéztük, milyen gyors a hálózati eszközök terén kevéssé ismert gyártó 802.11n szabványtervezettel kompatibilis Wi-Fi készlete.

Előzmények

Hirdetés