Hirdetés

Dell UltraSharp 2209WA: a kakukk két tojást rakott

Utánhúzás és értékelés


A Pixperan kiskocsi

Az utánhúzás kérdésében mi talán konzervatívok vagyunk, mert szerintünk a legtöbb ma kapható monitor megfelel játékra. Ugyanezt el tudjuk mondani a Dell 2209WA-ról is, szerintünk "TN-szerűen" alacsony az utánhúzása, játékokban és filmekben sem figyeltünk fel semmilyen elmosódásra. A PixPerAn tesztben a fényképezőgép egy jól látható második kereket örökített meg, mint utánhúzás. Ez megközelítőleg olyan, mint a mostanában tesztelt Samsung P2370 Mode 1-es beállítása, ami tökéletesen megfelel játékra és filmnézésre egyaránt. Egyedül az erre kifejlesztett szintetikus tesztben láttunk némi "blurt", amikor a fekete színű téglalapot különböző színű hátterek előtt mozgattuk ide-oda, a világos háttereken látszott a késés, de ez kivehető a TN-paneleken is. Az Overshoot jelenséggel (fehér árnyék) nem kell számolni.


Működés közben [+]

A monitor tökéletesen megfelel filmnézésre is, a P2370-en tapasztalt szemcsésedés, lilulás/rózsaszínesedés, a különböző képtorzító "effektek" valamilyen oknál fogva elmaradtak, pedig már kezdtük azt hinni, hogy a film a rossz... Őszintén szólva a 2209WA ebből a szempontból talán még a szerkesztő jól bevált 214T-jét is lepipálja, minden tökéletesen nézett ki a monitoron. A 2209WA támogatja a dinamikus kontraszt funkciót, ami csak Video módban aktiválódik. Ez olyan, amilyen, semmivel sem különb a többi dinamikus kontrasztot tudó monitornál, a világos/sötét képkockák váltakozása jól látszik, lassú az elektronika reakcióideje, filmekben sötét jeleneteknél alig látni valamit, a technológia szerintünk szinte használhatatlan (valamiért mégis megveszik az emberek).

Hirdetés

Értékelés

A piacon két trend uralkodik, a szép külső de "üres" belső, illetve az átlagos külső, de kitűnő belső (ritka, hogy egyazon termékre mindkét pozitív állítás igaz). A 2209WA az utóbbiak táborát gyarapítja. Egy nem túl szép, inkább kommersz, puritán külső mögött egy komoly belső lapul. Valójában a külsejével sincs gond, csak nem éppen azt a tükröződő, csillogó-villogó stílust képviseli, amit manapság a gyártók annyira szeretnek. Szerintünk csak a talp csúnyácska, de ezt is meg lehet szokni, ergonómiailag is minden klappol. Ami az IPS paneles kijelzőt illeti, minden a helyén van, persze nem teljesen tökéletes (gondoljunk a feketére vagy a lilulásra), de tökéletes monitort nem is igazán lehet kapni, ha meg igen, akkor az nagyon drága. A panel kiváló volta miatt nagy hibának tartjuk a videóbemenetek hiányát. A 2209WA szerintünk tökéletesen megfelel mindenféle feladat elvégzésére, a szimpla sRGB színtér-lefedettség miatt talán nem a grafikusok álma, de ezt leszámítva nagyon jól vizsgázott. Különösen ajánlanánk, ha olcsóbb lenne, de így csak ajánlott. A Dell monitorokra 3 év garanciát ad a gyártó.

Ami tetszett:

  • szimpla külső, nincs csicsa,
  • ergonómiai szempontok a tervezésnél,
  • bármire használható (munka, játék, film).

Ami nem tetszett:

  • a talp,
  • HDMI csatlakozó (illetve a videócsatlakozók) hiánya – megbocsátható,
  • a fekete lehetne homogénebb,
  • a dinamikus kontraszt: a Dell nem tehet róla...,
  • az ára.


Dell UltraSharp 2209WA

fLeSs

A monitort egy fórumtársunk bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés