Hirdetés

P2370: Ecofit monitor a Samsungtól

Hirdetés

P2370 EcoFit külsőleg

A Samsung nemrégiben egy új monitorcsaládot indított útjára, Ecofit elnevezéssel. A család három tagból áll, típusjelölésük P2070, a P2270 és a P2370 lett, a nevek – értelemszerűen ebben a sorrendben – 20, 22 és 23 colos kijelzőket takarnak. Mint az Ecofit elnevezés is sugallja, ezek olyan termékek, amelyeket a gyártó az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő környezetvédelmi szempontok figyelembevételével alkotott meg. A kijelzők kerete újrahasznosítható anyagból készült, és nem tartalmaz illékony szerves vegyületeket, amik a légkörbe kerülve rombolnák az ózonréteget. Az új modellek elvileg energiahatékonyság szempontjából is megállják a helyüket, az átlagos monitoroknál 33%-kal kevesebb energiával is beérik. És ebbe a kategóriába sorolható az igen vékony kijelző is, ami nemcsak hogy jól mutat, de kevesebb anyag felhasználását teszi szükségessé. A Samsung nagy vonalakban ennyivel járult hozzá Földünk megmentéséhez, lássuk, hogy a legnagyobb modell, a P2370 mit tud még felmutatni.


A monitor csomagolása és kibontás után [+]

A P2370 több szempontból is szokatlan kijelző, hiszen panelja 23 colos, amilyenről korábban nem is igazán lehetett még csak hallani sem. A monitor 1920x1080-as felbontással rendelkezik (16:9-es képarány), azaz Full HD, elsősorban a nagy felbontású filmek megjelenítéséhez igazították. A képpontok mérete 0,266 mm, ami kisebb, mint a 24 colosok 0,27 mm-es képpontjai, és jóval apróbb, mint a széles körben elterjedt 22 colosok 0,282 mm-es pixelei. Ehhez hozzá kell szokni, a kijelzőn megjelenő objektumok relatív kisebb méretűnek tűnnek az elején. A dobozban a szokásos kellékek mellett a monitort találtuk három darabban. A talpat, az állványt (vagy ahogy a Samsung hívja: a nyakat) és a kijelzőt saját kezűleg kell összeillesztenünk, ez persze nem egy bonyolult művelet, pár másodperc alatt végzünk vele. Rögtön szemet szúrt, hogy a P2370 igen könnyű, de könnyen lehet, hogy túl izmosak vagyunk ehhez a feladathoz... A nyak egyébiránt egy átlátszó, fénylő, kobaltkék színű műanyag, és ami szintén szokatlan, könnyedén behelyezhető a kijelző erre a feladatra kialakított területébe. Csavarok nincsenek, csak a talpon találunk összesen egyet, de ahhoz sem kell csavarhúzó.


Szemből és a hátoldal [+]

Az Ecofit család mindhárom tagja azonos külsővel rendelkezik, ami véleményünk szerint számos pozitívummal és negatívummal is jár. Az egész monitor (a nyakat leszámítva) tükröződő, fekete felületet kapott, a kijelző szélén pedig egy átlátszó műanyag keret látható, mint további díszítés. Összességében egy ilyen kialakítású monitor jól mutat mindenhol, de a felületén hamar meglátszik a por, a zsíros ujjlenyomatok, és a karcolásokkal is vigyáznunk kell. A káva alján, középen találjuk a Samsung logót, ettől jobbra pedig az ezen a képen még nem látható kezelőszerveket, egyedül a ki/bekapcsológomb felett található jel fedezhető fel. A hátoldal is ugyanolyan tükröződő, mint az előlap volt, rajta egy még a korábbinál is nagyobb Samsung logóval, de szellőzőnyílásokat nem találtunk. Talán azért, mert ez a széria olyan keveset fogyaszt, hogy szinte nem is melegszik? Ezzel kapcsolatban azért vannak kételyeink... A képen jól látható, hogy a P2370-et (és kisebb testvéreit) nem nagyon hasonlíthatjuk a multimédiás célokra kifejlesztett típusokhoz, a külső táp csatlakozóján kívül mindössze egyetlen HDCP-kompatibilis DVI-I bemenet található a monitoron.


Oldalról [+]

A Samsung nagyon büszke az Ecofit monitorok kijelzőjének vastagságára (illetve vékonyságára). Kétségkívül igen karcsúak lettek (mindössze 30 mm-esek, tehát kevesebb környezetszennyező anyagot kellett felhasználni) és tényleg jól mutatnak, már-már a jövőben játszódó filmek villannak be. Ugyanakkor ergonómiai szempontokból nincs mire büszkének lenniük, mert a monitor kijelzőjének előre-hátra billentésén kívül nincs lehetőségünk semmire, sem a magasság állítására, sem az elforgatásra (legyen szó a monitor saját tengelyéről vagy a kijelzőről). A talp egyébiránt igen könnyű, mintha nem is lenne benne nehezék, de mint említettük korábban, a P2370 olyan könnyű, hogy még ezzel a talppal sem fog elborulni.


Feliratok a tükröződő burkolaton és egy kis karc... [+]

A káva bal felső sarkában találjuk a típusjelölést (ami ez esetben P2370), a jobb felső sarokra pillantva pedig két specifikációval leszünk okosabbak. A képek pedig azért készültek, mert jól látszik rajtuk néhány karcolás, pedig éppen hogy csak hozzányúltunk a monitorhoz.


A kezelőszervek [+]

Hamarosan bekapcsoljuk a kijelzőt, ezért ideje rátérni a kezelőszervekre. A jobb alsó sarokban találjuk a Starlight Touch Button névre keresztelt technológiát, ami lényegében megfelel a már jó pár korábbi modellről ismert érintésérzékeny, burkolat alá rejtett kezelőgomboknak. A Samsung ezt megfejelte azzal, hogy a kezelőgombok világítását OSD-ből kikapcsolhatóvá tette, ez természetesen alacsonyabb fogyasztást jelent (amit nekünk nem sikerült kimutatni), de talán ennél nagyobb haszna van sötétben, mert kikapcsolva nem zavarja a szemünket a gombok világítása (hátránya viszont, hogy nem látunk semmit). Érintésérzékenységi problémát nem tapasztaltunk, a gombok mindig azonnal reagáltak, sőt, talán már túlságosan is érzékenyek, ezért figyelni kell, mert előfordulhat, hogy véletlenül többször érünk hozzá az adott kapcsolóhoz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés