Hirdetés

Dell UltraSharp 2209WA: a kakukk két tojást rakott

Egy újabb 22"-os különc

Miután a kommersz LCD kijelzők piacát elárasztották a TN+film paneles kijelzőkkel, egyre kevesebb szerep jut a mára majdhogynem különlegesnek mondható másik két paneltípusnak, a PVA-nak és az IPS-nek. Éppen ezért mindig szívesebben vesszük szemügyre azokat a monitorokat, melyek az utóbbi két csoportból kerülnek ki, ők a speciálisok, a kakukktojások. Lehetőséget kaptunk arra, hogy megvizsgáljunk egy újabb különcöt, a Dell által az év elején kiadott 2209WA-t (az első az Eizo S2231W) volt. A Dell kezei közül az esetek túlnyomó többségében igen jó "minőségű" monitorok kerülnek ki, sok közülük bevezetése után slágertermékké válik, és úgy hisszük, hogy a 2209WA is erre a sorsra rendeltetett, hamarosan kiderül, hogy miért.


A monitor csomagolása és kibontás után [+]

A 2209WA – ahogy azt a nevéből valószínűleg már mindenki kitalálta – egy 22 hüvelykes kijelző, az ebben a méretkategóriában megszokott 1680x1050 pixeles felbontással. A 22 colosok már igen régóta piacon vannak, és könnyen elképzelhető, hogy ha valaki ebben a méretben szeretett volna monitorhoz jutni az már régen beszerezte a neki tetsző modellt (amiből van tengernyi), ezért felmerül a kérdés, hogy vajon a Dell nem késett-e el egy kicsit a 2209WA-val. A piac telítődése miatt valószínűleg nem fognak rekordmennyiségűt eladni belőle, de az sosem baj, ha nagyobb a választék (és nem csak Biopon meg Ultra van a polcon). A Dell monitorát egy teljesen átlagos, Dell feliratú kartondobozban kaptuk kézhez, ebben a szerkezet két darabját és a hozzávalókat találtuk (leírás, CD, összeszerelési útmutató, tápkábel, DVI és VGA kábel, USB kábel). Az egybefüggő talapzat és az állvány egy szimpla összecsúsztatással a kijelzőre illeszthető, jól látszik, hogy a 2209WA VESA falra rögzítési lehetőséggel is rendelkezik.


Szemből és elfordítva [+]

Ami a dizájnt illeti, a kijelző nem igazán sorolható be a mindent a szemnek, semmit a kéznek kategóriába, mondhatni szöges ellentétben áll a nemrégiben bemutatott Samsung P2370-nel. A 2209WA burkolata szintúgy fekete, de matt, szélei nincsenek lekerekítve, egészen puritán. A panel vastagsága is átlagosnak tekinthető, szélén egy szürke keret fut végig minden oldalon, hogy megtörje az egyhangúságot. A káva ugyanakkor nem vastag, szerintünk éppen jó, rajta középen alul csak egyetlen Dell logó díszeleg, a jobb oldalon pedig a kezelőgombokat találjuk.


Pivot mód és a hátoldal [+]

Ergonómiából a 2209WA jelesre vizsgázott, ugyanis a panel minden irányba elforgatható, ráadásul a portré módot is támogatja, így a hosszú dokumentumok olvasását könnyebbé teszi; bár ebben a pozíciójában szélesképernyős mivolta miatt nem éppen szemkímélő (de ez nem a Dell hibája). A kijelző magasságának állítására is lehetőségünk nyílik, és a panel szűk határokon belül, de előre-hátra dönthető.


Oldalról és a talp [+]

A monitor hátsó tájéka az első részhez hasonlóan matt fekete, nagy szellőzőrácsokkal (helyesen), és egy nagy Dell logóval. Az állványban találunk egy kis kábelelrendező lyukat is. A külsőségek tekintetében talán a csúnyácska, téglalap alakú talp az egyetlen kifogásolnivalónk, a 2408WFP-n található L alakú, "vagány" talapzat szerintünk sokkal jobban mutat. Ezen kívül még egy problémára sikerült felfigyelnünk, bár ez valószínűleg sokaknak fel sem fog tűnni, hogy a kijelző és a burkolat között 8 mm-nyi hely van, ezen a területen pedig enyhén visszaverődik a megjelenített kép, ami néha zavaró lehet, de ez valójában csak kötözködés a részünkről...


Csatlakozók [+]

A Dell multimédiás monitorai csatlakozók garmadájával szoktak szolgálni, de a 2209WA nem erre a feladatra rendeltetett, ezért ezen a téren kicsit szegényes, de még mindig jobban áll, mint más gyártók egyes típusai. A DVI és a VGA kimeneten felül négy USB portot találunk a monitoron (kettőt a csatlakozók mellett, kettőt a kijelző oldalában), illetve egy USB hubot. Nem bánkódtunk volna, ha HDMI bemenetet is kapunk. A megfelelő csatlakozók hiányában már tudható, hogy ezen a monitoron nem fogunk tévézni.


Néhány USB-port és a kezelőszervek [+]

Itt az előbb említett USB portokat látjuk, a Dellnek jó szokása, hogy a kijelző oldalára tesz egy-két ilyen-olyan csatlakozót, ami szerintünk nagyon jó ötlet, mert könnyen elérhető helyről van szó, nem kell a monitor alján vagy a számítógép hátsó felén keresgélni ezeket, éppen szem előtt vannak. Érdekesség, hogy a portok mögött a 2209WA-n egy kihúzható kis táblácskát is találtunk. Először azt hittük, hogy ennek valamiféle különlegesen speciális funkciója van, amit a gyártó olyan jól elrejtett, hogy nem fogunk rájönni, mi is az, de végül kiderült, hogy ez egy szimpla információs tábla (rajta a monitor adataival), ami jól jöhet abban az esetben, ha a support kérdezősködne a kijelző felől. Erről például kiderült, hogy a mi tesztpéldányunk A00 revíziós (az egyes panelrevíziók között néha elég nagy különbségek lehetnek), és Csehországban gyártották idén áprilisban. A kezelőszervek a kijelző jobb oldalán találhatók, öt darab mechanikus gombról van szó, melyek közül egyedül a ki/bekapcsológomb világít (kéken). A gombokra felfestett kis képecske az OSD-n kívül elérhető funkciót takarja, az OSD-ben mászkálva a gombok mellett a képernyőn jelenik meg az adott gomb rendeltetési feladata.

Hirdetés

Mi az, amitől különc?


OSD [+]

Miután bekapcsoltuk a monitort, vetettünk egy pillantást az OSD-re. A Dell egyes típusainak OSD-je példásan kivitelezett, mondhatni szép, funkciógazdag és jól átlátható. Ezen a téren a 2209WA-ban sem kellett csalódnunk, mindössze egyetlen dolgot találtunk problémásnak. A Brightness/Contrast menüpont szolgál a fényerő és a kontraszt beállítására. A bemeneti jel kiválasztására is külön menüpontunk van. A Color Settings menü alatt találtuk a kijelző finomhangolásához szükséges opciókat, ha a monitort egy DVD-lejátszóhoz kötjük egy RGB kábel segítségével, akkor kiválasztható az YPbPr színtartomány is. A Mode Selection kezdi érdekessé tenni a 2209WA-t, ugyanis itt találunk egy Graphics és egy Video opciót. Alapjában véve a Graphics opció megfelelő a mindennapi használathoz, a Video opció pedig filmnézegetésre használatos, erről még később szó esik. Az egyes opciók kiválasztásával több különböző, előre bekonfigurált profil válik elérhetővé. A Display Settings menüpont alatt találjuk a képernyőmód, az élesség és a dinamikus kontraszt beállításához köthető funkciót. A monitor beállítható Wide, illetve 4:3 módban, Wide módban bármilyen felbontást is használjunk, a monitor széthúzza a képet, míg 4:3-as beállításban a két szélen egy fekete sáv lesz látható. Sajnos nincs 1:1 skálázási mód. Az Other Settings menüpont alatt az egyéb opciókat találjuk, a Vistát használók számára lehet érdekes a DDC/CI engedélyezése/letiltása. Az LCD Conditioning opció láttán először azt hittük, hogy majd bekapcsol egy ventilátor, de "csalódnunk" kellett, mert csak egy képernyővédőről van szó. Problémásnak látjuk (kalibrálás szempontjából), hogy az OSD pozíciója nem állítható át, de ez valószínűleg azért van, mert felfesti a kezelőgombok mellé azoknak az adott menü alatt elérhető funkcióját is (lásd jobb oldalt fel/le nyíl, pipa és X), tehát az OSD elmozdításával ezek értelmüket vesztenék.

Monitor típusa Dell UltraSharp 2209WA
Technológia E-IPS
A panel gyártója / típusa LG Display LM220WE4
Válaszidő 6 ms g2g
Felbontás 1680x1050 (pixelméret: 0,282 mm)
Kontrasztarány 1000:1
3000:1 dinamikus kontraszt
Fényerő 300 cd/m²
Vízszintes betekintési szög 178 fok (10:1)
Függőleges betekintési szög 178 fok (10:1)
Megjelenített színek száma 16,7 millió
Színtér lefedettség sRGB
A panel mérete 22 hüvelyk, wide
Csatlakozók DVI-D, VGA, 4 USB port, 1 USB hub
Teljesítményfelvétel tipikusan 52 watt
Bruttó fogyasztói ár kb. 85-90 000 forint
Gyártó honlapja
Termék honlapja
Dell
Dell UltraSharp 2209WA

Tehát miért is különleges a 2209WA? Természetesen a benne lapuló panel miatt. A 2209WA E-IPS, azaz Enhanced IPS (In Plane Switching) panelra épül, pedig mi már azt hittük, hogy az IPS kihalt, de nem, az LG egyedüliként még gyártja ezt a típust is. Ráadásul ha megnézzük a monitor árát, akkor azt kell, hogy mondjuk, egészen baráti. Igaz, a 22-esek között elég drága, de azok jórészt TN-ek, ezért nincs is miért csodálkozni. Mit tud az IPS? Az egészen biztos, hogy a TN-nél szélesebb betekintési szögekkel és szebb színreprodukcióval rendelkezik. Kontrasztaránya eleinte igen alacsony volt (emiatt a "feketéje" nem volt túl sötét, és homogén sem), de mára ebben is felfejlődött. Válaszidejével sincs gond, ergo csak magas ára miatt lehet ellene kifogásunk. Az E-IPS egy kommersz, alacsony árazású verziója az AS-IPS-nek, kevesebb megjeleníthető színnel ("csak" sRGB színtér), alacsonyabb kontrasztaránnyal (ez esetben "csak" 1000:1) és a visszatérő "lilulással" (amivel már jóval korábban is találkoztunk).

A Dell 2209WA specifikációit elnézve éppen azt kapjuk, amit mindezek alapján várunk. A monitor 1000:1 kontrasztarányával napjaink ezen a téren kiemelkedő teljesítményéről híres S-PVA paneljeivel van pariban. Ezt 300 cd/m2-es fényerő mellett tudja, amivel szintén nincs gond, talán a fekete nem lesz olyan sötét, mint a jobb paneleken. Szürkéből szürkébe váltás esetén 6 ms-os válaszidővel rendelkezik (12-16 ms feketéből fehérbe válaszidőt jelenthet), a TN-ek ezen a téren jobbak, de aki olvassa tesztjeinket, az már tudja, hogy erről mi a véleményünk. Emellé 89 fokos betekintési szög párosul minden irányból, erre a TN-ek nem képesek (legfeljebb papíron) és még az S-PVA-k sem makulátlanok ezen a téren. Ezt leszámítva azonban egy teljesen átlagos, de drága 22 colos monitorral állunk szemben, csak az sRGB színteret képes megjeleníteni, átlag 52 wattot fogyaszt, és van rajta pár csatlakozó.


A Graphics mód profiljai: Multimedia / (Game) / Warm / Cool / alapbeállítás [+]


A Video mód profiljai: Movie / Game / Sports / Nature [+]

Az OSD szemrevételezése után a kalibrációval próbálkoztunk, de előtte bemértük a különböző, a monitor által előre eltárolt profilokat is. Mint említettük, a Graphics mód jó a hétköznapi használatra, a Video mód pedig a filmnézéshez szolgál profilokkal. A Dell láthatóan nem törődött a színhelyesség beállításával, a felkínált profilok egytől egyig gyengék ebből a szempontból, a deltaE értéke minden esetben jóval három felett volt. A gamma 1,8 és 2 között váltakozik, a fényerő pedig bőven a szem által hosszabb távon is elviselhető 120 cd/m2-es érték felett van. A színhőmérsékletek esetében sem tűnik úgy, mintha sokat foglalkoztak volna vele, de annyi pozitívum van, hogy a Warm és a Cool profil valóban alacsonyabb és magasabb értéket mutat (5630 és 8402). A kalibráció során kicsit elcsodálkoztunk azon, hogy ez a Video mód mit is csinál a monitorral. Beállítása után a színek elmosódnak, a körvonalak vastagabbak lesznek, és életlenné válik az egész kép (a betűk árnyékosak). Később kiderült, hogy ez bár valóban nem jó a mindennapi használatra, filmnézés közben ezek a dolgok nem zavaróak. S valóban, a filmek szebbnek tűnnek, bár ezt jobb, ha a leendő vásárló megnézi a saját szemével, mert minden ilyen kinyilatkoztatás csak szubjektív megfigyeléseken alapul. A lényeg, hogy a Video mód tényleg csak filmnézésre ajánlott. A kalibráció során tisztázódott, hogy a 2209WA valóban csak az sRGB színteret képes megjeleníteni. Szerintünk kalibráció nélkül az alapbeállítás a legelfogadhatóbb, színhűsége és egyéb paraméterei rendben vannak, de lejjebb kell venni a fényerőt, hogy az ne bántsa a szemet.


A 2209WA bekalibrálva

Végignéztük a gyári profilokat, ezután bekalibráltuk a monitort az erre szakosodott programok által leginkább ajánlott 120 cd/m2-es fényerőre, 2,2-es gammára és 6500 kelvinre (Graphics/Custom módban). Az E-IPS paneles jószág értékeit tökéletesre csiszoltuk, az átlag deltaE értékét 0,3-ra csökkentettük, és a maximum is csak 0,8 volt, ami kifogástalan érték; a monitorban nagyobb potenciál van, mint a TN-es típusokban. Ilyen beállítás mellett a feketén 0,2 cd/m2-es fényerőt mértünk, ami átlagosnak tekinthető (~600:1-hez kontrasztarány). Az S-PVA panelek néha még ennél is alacsonyabb értéket produkálnak, de azok még a 2209WA-nál is drágábbak. A kijelző minimális fényereje 50%-os kontrasztarány mellett 76 cd/m2 volt, ez igencsak világosnak számít, nem igazán lehet levenni a fényerőt, de általában 80-120 cd/m2-es értéket használ az ember, tehát még elfogadható. A maximális fényerő 275 cd/m2 volt, ami elmarad a gyártó által specifikált 300 cd/m2-es értéktől, ilyen beállítás mellett 0,4 cd/m2-es fényerőt mértünk a feketén, ami alig 700:1 kontrasztarányra utal, ez is elég alacsony, és kevesebb, mint amit a gyártó ígér. Ezekből az adatokból azért kiderül, hogy bár egy új fejlesztésű IPS panelről van szó, ez valójában egy lebutított verzió, mert kontrasztaránya csak átlagos/alacsony, feketén mért fényereje pedig magas, éppen olyasmi, mint a "régi", elterjedt S-IPS-eké (ezeket sok grafikus nagy megelégedéssel használja a mai napig, tehát ez még nem a világ vége).

120 cd/m2 – 6500K – 2,2 gamma fényerő kontraszt vörös zöld kék ICC profil
Dell UltraSharp 2209WA 50 80 100 95 95 >katt<

Használjuk...


A panel sötétben és a "barnateszt" [+]

A kalibráció után szemmel teszteltünk, tehát szubjektív benyomásaink következnek. Először a feketét néztük meg, a kijelzőt sötétben, egy teljesen fekete háttér megjelenítése közben lefényképeztük. A kalibráció során bemért fekete értéke itt mérvadó szokott lenni, de ez a szám nem képes kifejezni a panel háttérvilágításának egyenletességét, ezért van szükség a fényképre. A 2209WA jobban teljesített, mint amire számítottunk, a panel szinte koromfekete volt, de azért itt is becsúszott egy kis hiba: a kijelző bal fele picit világosabb volt, főleg a felső sarokban észleltünk bevilágítást. A panel homogenitását tovább vizsgálva a második körben a képernyőn megjelenítettünk egy egyszínű képet (eredetileg barna), majd azt figyeltük, hogy a fejünk mozgatásával hogyan változik a szín. Ideális esetben, pontosan középről nézve egy kijelzőt a szélek felé haladva sem tapasztalunk színváltozást. A fénykép pontosan középre állított fényképezőgéppel készült. A monitor a barna hátteret épp úgy jelenítette meg, ahogy a feketét, a bal oldal picit világosabb volt.


IPS-jellemző: sötétben oldalról enyhe lilulás és a szürke gradiens [+]

Kíváncsiak voltunk a képernyő "lilásodására", ami az IPS panelekre jellemző. Ez jelentkezett a 2209WA-n is, igaz, "élőben" ez inkább kékes elszíneződésnek tűnt, mintsem lilának. Egyébként ez a tény senkit ne tántorítson el egy IPS paneles monitor megvételétől, mert igen ritka az olyan eset, amikor az ember oldalról egyfolytában fekete képernyőt bámul, esetleg szélesvásznú filmeknél lehet zavaró, de a filmeket is szemből szokás nézni. Megvizsgáltuk a monitoron megjelenő színátmeneteket is, a 2209WA egyszerűen tökéletes volt, még a grafikus célokra szánt Eizo S2231W-t is lepipálta. Ditheringet és a színátmenetekben egy kanyi sávosodást sem vettünk észre, a fehér és a fekete egyes árnyalatait is meg lehetett különböztetni, egyszerűen tökéletes!.


A fényerő eloszlása: Dell 2209WA és Eizo S2231W

Ezek után a fényerő eloszlását mértük be a panel kilenc különböző pontján. A monitortesztekben a minimális, maximális stb. fényerő mértékét mindig a képernyő közepén szoktuk meghatározni, viszont a nagyobb paneleken néha már szabad szemmel is jelentős eltéréseket lehet felfedezni a kijelző egymástól távol lévő pontjai között (tehát kissé foltosak). A Dell 2209WA-ja ezúttal is lepipált mindent, a legnagyobb eltérés 4%-os volt, ami egyszerűen tökéletes. Az átlagos fényerő értéke a kilenc ponton 97,9%-os, ilyen magas értéket még egyik nálunk járt monitor sem ért el (és ezzel a direkt grafikai munkára szánt 22 colos Eizót is elverte). Érdekes, hogy a fekete- és a barnatesztben tapasztalt világosodás a panel bal oldalán itt nem jelentkezett.


A panel különböző szögekből [+]

Megvizsgáltuk a betekintési szögeket is. Az egyes paneltípusok (TN, MVA/PVA, IPS) a gyártástechnológiából kifolyólag ebből a szempontból eltérő jellemzőkkel bírnak. A leghátrányosabb helyzetben a TN+film panel van, mely vízszintesen és függőlegesen sem rendelkezik baráti értékekkel, ez főleg akkor érhető tetten, amikor a monitort szemből nézve már a panel szélén sem olyan színt látunk, mint középen, ez a széles képernyős (widescreen) kijelzőkön hajlamos fokozottan megmutatkozni. Ugyanakkor ezen a téren az IPS a legmegbízhatóbb, gyakorlatilag a TN panelek alacsony betekintési szögei (és gyenge színreprodukciója) miatt fejlesztette a Hitachi, ezért ezen már meg sem lepődtünk. A 2209WA-t bárhonnan is nézzük, a kontrasztarány alig csökken, ilyet még az S-PVA sem tud.


1024x768 normál és wide módban [+]


1280x1024 normál és wide módban [+]


Interpoláció a szövegen (1440x900 és 1680x1050) [+]

Megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet az interpolációval. Az LCD paneleket a natív felbontástól eltérő módban használva gondok lehetnek a megjelenítéssel. A 2209WA natív és ajánlott felbontása 1680x1050, ebben a módban természetesen minden betű éles. 1440x900-as felbontásban szerintünk homályosabbá vált a kép. 1280x1024-ben wide módban egészen elviselhetőek voltak a betűk, viszont 4:3-as módban elcsúfultak, mintha eltűntek volna a pixelek. Az 1024x768-as wide mód nem volt túl éles, de legalább jól láttuk a betűket (ez a "pixelhiány probléma" nem jelentkezett), 4:3-módban pedig teljesen kiélesedett a kép, szebb lett, mint volt.

Utánhúzás és értékelés


A Pixperan kiskocsi

Az utánhúzás kérdésében mi talán konzervatívok vagyunk, mert szerintünk a legtöbb ma kapható monitor megfelel játékra. Ugyanezt el tudjuk mondani a Dell 2209WA-ról is, szerintünk "TN-szerűen" alacsony az utánhúzása, játékokban és filmekben sem figyeltünk fel semmilyen elmosódásra. A PixPerAn tesztben a fényképezőgép egy jól látható második kereket örökített meg, mint utánhúzás. Ez megközelítőleg olyan, mint a mostanában tesztelt Samsung P2370 Mode 1-es beállítása, ami tökéletesen megfelel játékra és filmnézésre egyaránt. Egyedül az erre kifejlesztett szintetikus tesztben láttunk némi "blurt", amikor a fekete színű téglalapot különböző színű hátterek előtt mozgattuk ide-oda, a világos háttereken látszott a késés, de ez kivehető a TN-paneleken is. Az Overshoot jelenséggel (fehér árnyék) nem kell számolni.


Működés közben [+]

A monitor tökéletesen megfelel filmnézésre is, a P2370-en tapasztalt szemcsésedés, lilulás/rózsaszínesedés, a különböző képtorzító "effektek" valamilyen oknál fogva elmaradtak, pedig már kezdtük azt hinni, hogy a film a rossz... Őszintén szólva a 2209WA ebből a szempontból talán még a szerkesztő jól bevált 214T-jét is lepipálja, minden tökéletesen nézett ki a monitoron. A 2209WA támogatja a dinamikus kontraszt funkciót, ami csak Video módban aktiválódik. Ez olyan, amilyen, semmivel sem különb a többi dinamikus kontrasztot tudó monitornál, a világos/sötét képkockák váltakozása jól látszik, lassú az elektronika reakcióideje, filmekben sötét jeleneteknél alig látni valamit, a technológia szerintünk szinte használhatatlan (valamiért mégis megveszik az emberek).

Értékelés

A piacon két trend uralkodik, a szép külső de "üres" belső, illetve az átlagos külső, de kitűnő belső (ritka, hogy egyazon termékre mindkét pozitív állítás igaz). A 2209WA az utóbbiak táborát gyarapítja. Egy nem túl szép, inkább kommersz, puritán külső mögött egy komoly belső lapul. Valójában a külsejével sincs gond, csak nem éppen azt a tükröződő, csillogó-villogó stílust képviseli, amit manapság a gyártók annyira szeretnek. Szerintünk csak a talp csúnyácska, de ezt is meg lehet szokni, ergonómiailag is minden klappol. Ami az IPS paneles kijelzőt illeti, minden a helyén van, persze nem teljesen tökéletes (gondoljunk a feketére vagy a lilulásra), de tökéletes monitort nem is igazán lehet kapni, ha meg igen, akkor az nagyon drága. A panel kiváló volta miatt nagy hibának tartjuk a videóbemenetek hiányát. A 2209WA szerintünk tökéletesen megfelel mindenféle feladat elvégzésére, a szimpla sRGB színtér-lefedettség miatt talán nem a grafikusok álma, de ezt leszámítva nagyon jól vizsgázott. Különösen ajánlanánk, ha olcsóbb lenne, de így csak ajánlott. A Dell monitorokra 3 év garanciát ad a gyártó.

Ami tetszett:

  • szimpla külső, nincs csicsa,
  • ergonómiai szempontok a tervezésnél,
  • bármire használható (munka, játék, film).

Ami nem tetszett:

  • a talp,
  • HDMI csatlakozó (illetve a videócsatlakozók) hiánya – megbocsátható,
  • a fekete lehetne homogénebb,
  • a dinamikus kontraszt: a Dell nem tehet róla...,
  • az ára.


Dell UltraSharp 2209WA

fLeSs

A monitort egy fórumtársunk bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés