2018. március 22., csütörtök

Útvonal

Tesztek » Processzor rovat

Csúcsprocesszorok viadala

A két rivális chipgyártó főként játékosoknak szánt csúcsmodelljeit, a Pentium Extreme Edition 965-öt és az Athlon 64 FX-60-at állítottuk sorompóba.

Tesztünk főszereplői


Az utolsó NetBurst Extreme Edition [+]

Alig néhány héttel ezelőtt mutattuk be olvasóinknak a Presler kódnevű magra épülő Extreme Edition 955-öt, mely akkor úgy tűnt, hogy az utolsó NetBurst architektúrára épülő processzorként vonul be a történelembe. Ennek ellenére nem sokkal később (március 22-én) egy újabb Extreme Edition jelent meg 965-ös típusjelzéssel, mely már tényleg (nagy valószínűséggel) az utolsó Pentium 4 ősatyára emlékeztető CPU-ként kénytelen a Conroe megjelenéséig létezni. A PXE 965 egyrészről az Intel válasza a január 9-én megjelent Athlon 64 FX-60-ra (mely a PXE 955-öt szinte minden tekintetben verte), másrészről a Presler mag kicsit tovább finomított változatát, a C1-es steppinget rejti magában, mely több újítással is szolgál.


Athlon 64 FX-60 alapórajelen és CnQ-val [+]

Szóljunk először az Athlon 64 FX-60-ról. Az AMD termékpalettáján az FX-ek hosszú időn keresztül egymagos processzorok voltak – a sima Athlon 64-eknél magasabb órajelen járatva, főleg a gamer felhasználók igényeire szabva és felfelé is állítható szorzóval ellátva. A többmagos processzorok megjelenése azonban válaszút elé állította az AMD-t, hiszen az Intel az Extreme Edition CPU-kban a két magon felül aktiválta a Hyper-Threading technológiát is, ezzel pedig igen komoly csapást mért az egymagos (FX-55, FX-57) FX-ekre, melyek hiába jártak magas órajelen, többmagos vetélytársaikkal már nem tudták felvenni a versenyt. Ezt a problémát az AMD is felismerte, és a korábbiaktól eltérően egy kétmagos processzorra alapozva adta ki legújabb FX-ét, amely az FX-60 típusjelet kapta. Ez a processzor egy 2,6 GHz-en járó, Toledo magra épülő dual-core Athlon 64 lett, magonként 1 MB másodszintű gyorsítótárral és kioldott szorzózárral, mely továbbra is 0,09 mikronos gyártástechnológiával készül és architekturálisan semmiben sem különbözik alacsonyabb órajelű társaitól. Az AMD az FX-60-nal párhuzamosan az egymagos, 2,8 GHz-es FX-57 árusítását sem állította le, mely elméletben nagyon vonzónak tűnik, ám egymagossága miatt már egyáltalán nem ajánlható alternatíva. Bár az FX-60 200 MHz-cel alacsonyabb órajelen jár, ami 7 %-os különbség, ez a minimális differencia játékok alatt szinte észrevehetetlen, miközben a több szálra íródott alkalmazásokban az FX-60 elődjénél sok lépéssel előrébb jár.


Pentium Extreme Edition alapórajelen és C1E-vel [+]

Az FX-60 ellenében az Intel az Extreme Edition 965-öt állítja a ringbe, mely a 955-től nem különbözik jelentősebben, 3,73 GHz-es órajele sem észveszejtően magas, hiszen korábban léteztek már 3,73 és 3,8 GHz-es Pentium 4 processzorok is. Úgy tűnik tehát, hogy egy újabb, végletekig kihajtott, nem éppen energiatakarékos és ehhez mérten magas teljesítményű lapkával, azaz egy újabb szokásos NetBurst-származékkal van dolgunk. Vagy mégsem? A PXE 965 az első C1 steppingre épülő processzor, mely az első dual-core mag, amiben az Intel támogatja az Enhanced Intel Speedstep (EIST) technológiát és aktiválta a C1E-t (Enhanced Halt State). Miről is van szó? Ha visszatekintünk korábbi cikkünkre, melyben az első Preslert teszteltük, látható, hogy a 0,065 mikronos gyártástechnológia ellenére a PXE 955 fogyasztása nem volt éppenséggel alacsony, de ami még ennél is szomorúbb, hogy a hűtéssel is akadtak problémák a processzor irgalmatlan hőtermelése következtében.

Az Intel elérte, hogy a C1 steppinges Preslerek esetében csökkenjen az eldisszipált hő az EIST-től és C1E-től függetlenül is! Mi is az EIST? Az Enhanced Intel Speedstep az AMD CnQ-jához hasonlítható technológia, mindkét funkció azonos elven működik, a processzor a terheléstől függően dinamikusan csökkenti vagy növeli az órajelet és a magfeszültséget. Az EIST működési elvéből fakadóan előfordulhatnak érzékelhető teljesítménybeli visszaesések, hiszen amíg a processzor nincs 100 %-ig leterhelve, az órajel nem áll vissza az eredeti értékre (pl. egy ablak megnyitásakor). Mondanunk sem kell, hogy egy többmagos, Hyper-Threading technológiát támogató processzor rengeteg esetben csak a feszültségcsökkentett órajelen jár, mert ahhoz, hogy 100 %-osan leterheljük, olyan programot kell elindítanunk, mely kettő vagy több szálat képes kihasználni.

Az eredeti Halt State (C1E elődje) egy lényegesen egyszerűbb alternatíva a fogyasztás csökkentésére, lényegében a HALT utasítás kihasználására épül: amíg a processzor nincs terhelés alatt, addig a HALT utasítás lekapcsolja a CPU-t. Mivel a HALT utasítás csak akkor hívódhat meg, ha semmilyen módon nem terhelődik a CPU, ezért az EIST-tel ellentétben nincs hatása a rendszerteljesítményre, de logikus, hogy jóval kevésbé hatékony is energiamegtakarítás szempontjából. Az Intel-féle Enhanced Halt State ezzel szemben két dolgot művel: lecsökkenti a CPU szorzóját a processzor által engedélyezett legalacsonyabb értékre, majd csökkenti a magfeszültséget is. A PXE 965 esetében a minimumszorzó 12x, a minimumfeszültség pedig 1,25 V, míg a sima dual-core Pentiumok minimális szorzója 14x-es lehet (hiszen a PXE FSB-je 266 MHz, míg a Pentium D-ké 200 MHz).

Bár az EIST-et támogatja ez a stepping, az Extreme Editionökben nincs aktiválva ez a funkció, mivel ezek a modellek olyan játékosok és igazi teljesítménymegszállottak számára készülnek, kiknek erre nincs szüksége – az Intel szerint. Ellenben a C1E működik, és mint később ki fog derülni, jó munkát végez.

 

Processzor megnevezése Pentium Extreme Edition 965 Athlon 64 FX-60
Foglalat típusa LGA775 Socket 939
Órajel 3,73 GHz 2,6 GHz
Rendszerbusz órajele 266 MHz FSB – 1066 MHz QPB 1000 MHz HyperTransport
Gyártástechnológia 0,065 µm 0,09 µm SOI
Tranzisztor (millió) 376 (Presler) 233 (Toledo)
Magméret (mm2) 162 (Presler) 199 (Toledo)
L1 cache 2 x 16 kB adat (8 utas)
2 x 12k μop trace cache
2 x 64 kB adat
2 x 64 kB utasítás (2 utas)
L2 cache 2 x 2 MB (8 utas) 2 x 1 MB (16 utas)
L3 cache Nincs Nincs
SIMD MMX, SSE, SSE2, SSE3 3DNow!, MMX, SSE, SSE2, SSE3
Más támogatott technológiák EM64T, Execute Disable Bit (EDB), IVT, EIST (C1 stepping), C1E AMD64, Execute Disable Bit (NX), CnQ
Feszültség 1,25–1,40 V 1,30–1,35 V
TDP 130 W max. 110 W

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • AMD processzorok AM2 foglalatban

  A chipgyártó újfajta foglalatba illeszkedő processzorokat indított útjukra, melyek már DDR2 memóriavezérlőt kapnak. Vajon hogyan hat ez a teljesítményre?

 • Az Intel visszavág: megérkezett a Core 2

  Az Intel 65 nanométeren készült vadonatúj modelljeit, a régóta várt Core 2 Duo és Core 2 Extreme processzort vizsgáltuk meg.

 • AM2 vagy Core 2?

  Ugyan korlátozott számban, de már elérhető az Intel új Core 2 Duo processzorcsaládja. Mai piaci körsétánkban kiderítjük, AM2-es chipet vagy Core 2 Duo-t érdemesebb-e venni.

 • A nagy processzorhelyzet

  Az AMD és az Intel számos CPU-típusának segítségével próbáltunk pillanatképet készíteni a két gyártó öldöklő versenyének állásáról.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hird​e​t​és

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.