CPU-VGA párválasztó a csúcskategóriában

Következtetés

Tesztünkből kiderült egy és más, de hogy őszinték legyünk, nem lettünk sokkal okosabbak, mi legalábbis ehhez hasonló eredményeket vártunk. A Radeon HD 4870 már előző tesztünkben is szerepet kapott, ott ezzel a kártyával nagyon hasonló eredményeket értünk el, a GPU kihajtásához egy 3 GHz körüli processzor megfelelőnek tűnt, és ha ezt összevetjük a jelenlegi eredményekkel, akkor azt kell mondanunk, hogy nem változott meg a helyzet. Volt ugyan néhány játék, amelyik gyorsult némileg, miután 3,7 GHz fölé emeltük a processzor órajelét, de a Race Driver Gridet leszámítva nem következett be lényegi változás. A HD 4870 mellé tehát továbbra is elég egy 3 GHz körüli processzor (legyen szó Intelről vagy AMD-ről).

A másik egychipes videokártya elődje szintén szerepelt előző cikkünkben, a GTX 280 mellé a HD 4870-hez hasonlóan elégségesnek véltük a 3 GHz körüli processzorokat, igaz, jó pár játék gyorsult, miután túlhajtottuk a CPU-t, de ezek általában olyan, régebbi motorra íródott címek voltak, amelyekben eleve igen magas volt az fps-ek száma, tehát a játékélmény nem változott. A GTX 285-tel ugyanez a helyzet, a szituáció annyit változott, hogy néhány több processzormagot is kihasználni képes játék már jobban kihajtotta a videokártyát, de ha megnézzük az eredményeket, akkor azt látjuk, hogy a 2,66, illetve körülbelül 4 GHz-es eredmények között minimálisak a különbségek (leszámítva a már említett Race Driver Grid-et).

A két duplachipes videokártya, a Radeon HD 4870 X2, illetve a GeForce GTX 295 már más tészta, sok esetben úgy tűnt, mintha semmi sem lenne nekik elég. A HD 4870 X2 az esetek túlnyomó többségében gyorsult a túlhajtott processzor által, és úgy vettük észre, hogy a Core i7-tel komoly barátságot kötött (kiváltképpen akkor, amikor azt 3,8 GHz-en hajtottuk), sokszor igen komoly előnnyel nyert ez a páros, akár a Core 2 Quaddal, akár a Phenom II X4-gyel vetjük össze. Azért túlságosan ne ragadtassuk el magunkat, mert itt a játszhatóság szempontjából csak nüansznyi különbségekről van szó, hiszen teljesen mindegy, hogy 100 vagy 120 fps-t látunk a képernyőn. Máshol, VGA-limites beállítás mellett viszont egy Phenom II X4 is megteszi. A GTX 295-tel ugyanez a helyzet, annyit viszont még hozzá kell tennünk, hogy ez a kártya a Phenom II X4-vel összepárosítva sok esetben jócskán lemaradt, de ha az összképet nézzük, és azon belül is a játszhatóságra összpontosítunk, akkor ezzel a processzorral sem vagyunk hátrébb, mint mondjuk a Core i7-tel.

fLeSs

A tesztben szereplő videokártyákat az Asus Magyarország, a processzorokat Gianni27 biztosította.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés