Az Intel dobja a Centrino márkanevet

Bill Calder az Intel kommunikációs menedzsere blogjában jelezte, hogy a vállalat megreformálja a processzorok jelölésrendszerét. A változásokra szükség van, mivel egyre átláthatatlanabb a jelenlegi termékpaletta. Ezt a zűrzavart próbálja enyhíteni nemrég bevezetett csillagos értékelés, ám ez a megoldás sajnos néhol elég érdekes eredményeket szült, így összességében nem ajánljuk a használatát. A frissített elnevezések bevezetése természetesen hosszú folyamat lesz, mivel az öregedő központi egységek neve változatlan marad.

Hirdetés

Az új rendszer az Intel szerint az egyszerűség jegyében született meg, megkönnyítve ezzel a vásárlók dolgát. Az első és legfontosabb lépés a Centrino elnevezés beszüntetése. Ezután a vállalat csak a Core márkanév népszerűsítésére épít, ami jelen lesz az asztali és a mobil piacon is. A Centrino megnevezés azonban nem szűnik meg teljesen, ugyanis WiMAX és Wi-Fi termékek hasznosítják majd a név marketingértékét.

Bill Calder leírása szerint az Atom egy külön kategóriát képvisel az Intelnél, ami azt jelenti, hogy az alacsony fogyasztású processzorok forgalmazása csak netbook és a nettop rendszerekre korlátozódik. A Celeron fogja képviselni a belépőszintet, míg a Pentium név az alsó-középkategóriát jelenti. Eddig mondhatni változatlan a felállás, ám a Core esetében lesznek érdekességek. Ez a márkajelzés három részre lesz osztva az új processzorok megjelenésével. A középkategória kapja az i3 jelölést, a felső-középkategória lesz az i5, míg a csúcsmodellek a már létező i7 családba érkeznek. Fontos megjegyezni, hogy az i3, az i5 és az i7 megnevezések az aktuális termékpaletta teljesítményszintjét jelentik. Ezt a gyakorlatban úgy érdemes elképzelni, hogy az egyes processzoroknak viszonylag rövid élete lesz. Ha jön egy új csúcsmodell, akkor a leggyengébb Core i7 forgalmazása megszűnik, és kiadnak egy hasonló teljesítményű processzort, ami majd a legerősebb Core i5 lesz. Ez alapján fordulhat majd elő, hogy az LGA1156 foglalatba illeszthető Lynnfield lapkás termékek Core i5 és Core i7 márkanév alatt is feltűnnek. Egyelőre nem tudni, hogy az órajeleken kívül milyen különbségek lesznek a kategóriák között, de az információk szerint jó esély van rá, hogy az alacsonyabb jelöléssel érkező modellekből bizonyos funkciókat kikapcsolnak. Ez jelentheti akár a Hyper-Threading deaktiválást.

A mobil piac termékei is a fentebb vázolt struktúrával születnek majd meg, ám itt jelentős szerephez jut majd a vPro jelzés, ami az üzleti felhasználásra szánt notebookok kiváltsága lesz.

Érdekesek tehát az Intel elképzelései. A termékskála átláthatatlansága nyilvánvaló, de nem biztos, hogy a megfelelő módon kezeli a vállalat a helyzetet. A Centrino márkanév elhagyása sem tűnik jó ötletnek, hiszen sok vásárló szemében egyet jelent a név a notebookkal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés