Hirdetés

FSP Epsilon - ezer watton túl

Külső

Újabb dolgot pipálhatnak ki az FSP marketingesei. Már az ő cégüknek is van 1000 watt fölötti tápegysége. Igaz, a mágikus határt csupán 10 wattal lépi át az újdonság, de akkor is rá lehet mondani: „több mint ezer wattos”. Reklám szempontjából nagyon sokat jelent ez, de a valóság az, hogy a piacon fellelhető legéhesebb processzorral és két szintén nagyétkű videokártyával eddig csak olyan valódi számítógépet sikerült összeállítanunk, amely pillanatnyi csúcsokban sem éri el a 450 wattos fogyasztást. Ez a gép mondhatni két átlagos PC étvágyával bír. No, de térjünk vissza az új nagy Epsilonhoz. Van egy olyan érdekessége, ami kiemeli az eddigi 1000 wattosok – bocsánat, 1000 watt felettiek – sorából. Ez a legkisebb jószág közöttük, egy milliméterrel sem nagyobb megszokott 140 x 150 x 86 mm-es ATX méretnél. Annál nagyobb a doboza. Mindenféle érdekeset találtunk benne, például két PCI Express átalakítót, melyek hattűsről nyolcasra váltanak. Kaptunk még pár tépőzáras kábelfogót, melyekre a sok vezeték miatt valószínűleg szükség is lesz.

Külsőre alig lehet megkülönböztetni a korábbi, 700 wattig növekvő Epsilonokat az új 800, 900 és 1010 wattosaktól. Egyetlen eltérést fedeztünk fel: az újakon már nem kék, hanem arany felirat van a 12 centiméteres ventilátor közepén, rácsa pedig ezüst helyett arany színű. Egyébként megmaradt a kéken világító ki/bekapcsoló és a feketébe harisnyázott kábelek.

Tesztlaborunkban az új nagyok közül a legkisebb, 800 wattos és a legnagyobb, 1010 wattos Epsilon tette tiszteletét, a 900-as modellt kihagytuk. Kábelek tekintetében a két kisebb verzió egyforma. Fő tápcsatlakozójuk 20+4 tűs és 55 cm-es vezetéken lóg, akárcsak a 4 és 4+4 tűs alaplapi kiegészítő, valamint a négy darab 6 tűs PCI Express köteg, melyek közül kettő kék, kettő pedig piros. Az FSP-nél már felismerték, hogy több SATA tápcsatlakozóra van szükség, mint hagyományos négytűsre. Az előbbiből két vezetéken 8 darab, az utóbbiból két vezetéken 6 darab van. Az egyik végére tettek floppyhoz való konnektort is. Ezeken a kötegeken a táphoz legközelebbi csatlakozó úgyszintén 55 centiméternél van, a többi pedig 15 centiméterenként követi, így az SATA-s szálak kereken egy méteresek.

Az 1010 wattos csúcsmodellnek még egy vezetéke van, amelyen további két SATA tápcsatlakozó csücsül.

A legnagyobb tápegységeknél már teljesen természetes, hogy a 12 voltos ágat többfelé osztják. Azt is megszoktuk már, hogy az izmos testvérmodellek részterhelései megegyeznek. Egyforma volt a 600 és 700 wattos Epsilon 15 amperes részenkénti csúcsa, és most egyforma a 800-as és 1010-as 20 ampere is. Ugyanúgy megegyezik a 3,3 és 5 voltos valamint a –12 voltos és 5 voltos készenléti ág terhelhetősége is. Különbség csak a kombinált maximumokban van.

A nagyobb modellnél látni egy apróbetűs szöveget a nagy 1010-es szám mellett. A 12 voltos részleg együttes maximális terhelése 75 amper lehet, ami pontosan 900 wattot jelent. Ugyanez az érték a 900-as modellnél 70 A, vagyis 840 watt. A négy 12 voltos részleg elosztásáról is kapunk információt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés