Hirdetés

Teszteltük a Corsair új 8 kHz-es egerét, az M65 RGB Ultrát

A termetes periféria tömege 100 gramm alatt marad, és giroszkópjának hála négyféle gesztussal fűszerezhetjük meg hétköznapjainkat.

Corsair M65 RGB Ultra egér

Nem is olyan régen járt szerkesztőségünkben a Corsair első 8000 Hz-re képes egere, ami hardver szintjén abszolút pozitív benyomást tett ránk, ám a szoftveres háttérrel finoman szólva sem voltunk elégedettek. Az azóta eltelt időben az amerikai illetőségű cég egy újabb 8 kHz-es modellt gördített le a gyártósoráról, amely a 2011-ben útjára indított M60-ból eredő M65-ös termékcsalád legújabb tagja, az M65 RGB Ultra.


[+]

A szigorúan jobbkezes, Axon technológiával felvértezett, nyolcgombos rágcsáló 117 mm hosszú, 77 mm széles és 39 mm magas, a mérlegen pedig 97 grammot nyom, és bár ez egyáltalán nem nevezhető könnyűnek, azért a használható kategóriában marad. Az újdonság dobozában hat darab (három 4,5 és három 1,5 grammos), alulra becsavarozható fémsúlyt találunk az információs füzetkéken kívül, de be kell valljuk, hogy egy extra szett tappancsnak sokkal jobban örültünk volna, mert a súlyokat legfeljebb levélnehezékként célszerű alkalmazni a már amúgy sem alacsony tömeg mellett.

[+]

Hirdetés

Az eloxált alumíniumvázas egér összeszerelési minőségére egy rossz szavunk sincs, hiszen minden tökéletesen illeszkedik, nincs recsegés-ropogás, nyikorgás, de ez igazából várható is volt. Belül egy 650 ips perfect controllal (~16,5 m/s) és 50 g-s gyorsulástűréssel megáldott, 26 000 cpi-ig 1-es léptékben skálázódó Corsair Marksman 26K szenzor dolgozik, ami elvileg egy PixArt PAW-3393-as egység.

[+]

A fő klikkek alatt optikai elven működő Omron mikrokapcsolók tanyáznak, és az aktuátorok zéró távolságban vannak a rugós előfeszítéssel operáló switch-ek szárától (ez lenne az úgynevezett Quickstrike buttons). A bal és jobb katt minimális pre- és post-travellel rendelkezik, az oldalirányú holtjáték teljesen elhanyagolható.

[+]

A textúrázott gumicsíkot viselő, Kailh encoderes görgő nem túlságosan hangos, de fokozatai jól elkülönülnek, és érdekes módon az alatta megpihenő, felbontásról tájékoztató állapotjelző LED-et körbeölelő cpi-váltó kétgombos formában van jelen (értelemszerűen az egyikkel fölfelé, a másikkal lefelé léptethetünk). A klasszikus Omron D2FC-F-7N(10M) switch-es oldalgombok taktilisek és egészen feszesek, a pre-travel figyelmen kívül hagyható, de a post-travel sem számottevő. Alattuk állomásozik az emelést könnyítő felszíni mintázattal ellátott hüvelykujjtámasz és a nagy, piros sniper gomb, mellyel egy alternatív cpi-lépcsőt aktiválhatunk a lenyomás idejére (általában alacsonyabbat, de ez nincs kőbe vésve).

[+]

Az egér fő szexepilje a hattengelyes giroszkóppal asszisztált emelési érzékelés, ami a söprögetés pillanatában kikapcsolja a felület szenzoros követését, ezzel rendkívül alacsony LoD-ot produkálva. Persze a giroszkóp segítségét nem csupán a LoD csökkentésének érdekében vehetjük igénybe, hanem lehetőségünk nyílik különféle gesztusok definiálására is, így például játék közben egy meredek szögű döntéssel kikukucskálhatunk a sarkon, netán újratárazhatjuk kiürülni készülő fegyverünket, esetleg más applikációk különböző funkcióit programozhatjuk fel egy kis kalimpálásra.


[+]

Ahogy az újonc nevéből már adja magát, némi RGB világítást is kapunk, ezúttal kétzónás kivitelben; a fentebb említett görgő peremei, valamint a tenyértámaszon lévő vitorlás céglogó pislákol homogén fénnyel. Az 1,8 méter hosszúságú kábelt szövet borítja és elég vaskos, merev, bár az is igaz, hogy az égbeszökő polling rate stabilitásához vastagabb szigetelés szükséges. A feketére festett talpakat 100 százalékos PTFE-ből gyártották. Szoftverként a vállalat centralizált platformját, az iCUE-t kapjuk, és a beállításokat az egyprofilos belső memóriába menthetjük el.


[+]

Főbb paraméterek
Corsair M65 RGB Ultra egér
Méret (h x sz x m) 117 x 77 x 39 mm
Szenzor Corsair Marksman 26K (PixArt PAW3393; 650 ips, 50 g)
Felbontás max. 26 000 cpi
100 cpi-től 1-es léptékben állítható szoftverben
az alapértelmezett cpi beállítások 50-es léptékben állíthatók Plug and Play
Gyárilag tárolt felbontások 400/800/1200/1600/3000 cpi
alapértelmezett: 1200 cpi
Belső memória van, egy profil
Gombok száma 8, ebből 7 programozható (plusz 4 virtuális)
Mikrokapcsolók optomechanikus Omron kapcsolók, rugós mechanizmussal
két oldalgomb: Omron D2FC-F-7N(10M)
Görgő encoder Kailh
Tömeg üresen 97 gramm, súlyokkal 115 grammig növelhető
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000/2000/4000/8000 Hz
alapértelmezett: 1000 Hz
Kábel 1,8 méter, harisnyázott
Egyéb extrák Corsair Axon technológia (2000/4000/8000 Hz-es polling rate), Quickstrike buttons dizájn, giroszkóp (gesztusok támogatása), súlyozhatóság (három 4,5 és három 1,5 grammos súly), dedikált Sniper gomb, alumíniumváz, kétzónás RGB világítás
Szoftver Corsair iCUE 4.15.153
Gyártó honlapja https://www.corsair.com/us/en/
Termék honlapja Corsair M65 RGB Ultra
Ajánlott ár 80 euró
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés