Hirdetés

Tesztpadon a Corsair 8 kHz-es egere, a Sabre Pro Champion Series

A pehelysúlyú újonc mellé az MM700 RGB névre keresztelt deskpadet is megkaptuk egy futó kaland erejéig.

Corsair Sabre Pro egér

Új trend ütötte fel a fejét a nagyjából két éve tartó, parakábeles egérkönnyítési lázban, mert valamivel meg kell ragadni az egyszeri vásárló figyelmét a gombamód szaporodó, pihetollnyi rágcsálók piacán. Mivel a gyártók rájöttek, hogy a súlykazettás és soktízezer cpi-s sajtóanyagok után már (szerencsére) nem kapkodnak annyira vadul, ezúttal az USB port frissítési rátáját küldik az egekbe, és a sztenderd 500/1000 helyett már 8000 Hz-et húznak el mézesmadzagként a nép orra előtt.


[+]

A Razer (Viper 8KHz), illetve az EVGA (X17) példáját követve már a Corsair is jegyezhet ilyen polling rate-tel modellt, mégpedig a Sabre Prót, valamint annak fényekkel megspékelt változatát, a Sabre RGB Prót. A kettő közül az előbbi tette tiszteletét szerkesztőségünkben; lássuk, hogy durván 21 000 forintért mit főztek a Corsair boszorkánykonyháján!


[+]

A doboz tartalmáról nem lesz hosszú listánk, hiszen mindössze maga a (visszafogottan elegáns) periféria és néhány információs papírfecni néz velünk farkasszemet. Az 5+1 gombos, 123,3 mm hosszú, 68,5 mm széles és 42,2 mm magas, jobbkezes kurzorkergető kézben fogva minőségi benyomást kelt, eléggé egyben van, nincsenek hibás illesztések vagy lötyögő gombok, és noha a bal kattnak akad egy picinyke horizontális holtjátéka, ez a mindennapi használatra nem vet baljós árnyékot. Ha erősen megszorítjuk az oldalsó borítást, enyhén hajlik a plasztik, de ez egyrészről nem vészes, másrészről meg valós felhasználás során úgysem fogjuk úgy facsarni az egeret, hogy ez feltűnhessen – ettől függetlenül nincs recsegés-ropogás, stabil a kasztni. Ez azért is derék, mert a nem kis méret és a lyukacsok hiánya ellenére a mérleg csak 69 grammot mutat.

Hirdetés

[+]

A forma abból a szempontból érdekes, hogy nagyobb mértékben közelít a szimmetrikus megoldásokhoz, mint az ergonomikus egerek zöme, mivel a bal oldalát nem emelték meg túlságosan, a far felé széltében terebélyesedő tenyértámasz legmagasabb pontja középen van, ugyanakkor a jobbja lefelé szélesedik, hogy pihentetni tudjuk rajta a gyűrűsujjunkat. A burkolat egységesen matt műanyaga kellemes tapintású és finoman szemcsézett, nem túl tapadós, de nem is túl csúszós, nem gyűjti a szennyeződéseket és egyszerű tisztán tartani.


[+]

A belsőben egy orr irányába eltolt, fedélzeti memóriával kiegészített, 450 ips-es, 100-tól 18 000 cpi-ig 1-es léptékben (és öt lépcsőben) skálázódó PixArt PMW 3392 szenzor található, ami elvileg nem más, mint egy egyedi SROM-mal érkező PMW 3389. A támogatott USB frekvenciák között a szokásos 125/250/500/1000 Hz-en kívül a 2000, 4000 és 8000 Hz-es értékeket is megtaláljuk a cég Axon technológiájának köszönhetően, és azt mindenképpen pozitívumnak gondoljuk, hogy a Corsair nem kifejezetten ezzel marketingeli a terméket. Ebből már sejthető, hogy az érzékelő terén nem lesz majd okunk panaszra, ám ez az üdvözítő madárdal kissé elhalkul, mikor a minimális pre-travellel és néminemű post travellel operáló fő klikkek alatt megpillantjuk az Omron D2FC-F-K(50M) kapcsolókat.

[+]

Ennek oka, hogy bár véleményünk szerint tetszetős karakterisztikájú, taktilis switch-ekről van szó, a tartósságukat azonban joggal kérdőjelezhetjük meg, és ha már nem akarták olyan finomságokkal csalogatni a potenciális tulajokat, mint mondjuk a Kailh GM 4.0/GM 8.0, az Omron D2F-01F, netán a TTC Gold, a magunk részéről a kommersz Omron (20M)-eket is jobban díjaztuk volna. Öröm az ürömben, hogy rugós mechanizmust kaptak, az aktuátor pedig zéró távolságban van a kapcsoló szárától (Quickstrike buttons), ez pozitív hatással van a kattintások reszponzivitásra. A két oldalgomb igen taktilis és feszes, nincs holtjátékuk, a görgő pedig mechanikus TTC encoderrel dolgozik és egészen lágyan jár, fokozatai jól elkülönülnek.

[+]

A 8000 Hz-es üzem jelstabilitásához vastagabb szigetelés szükséges a megszokottnál, így a 2,1 méteres parakábel nem a legflexibilisebb fajtából való, ellenben merevnek sem mondanánk. Emiatt nem forszíroznánk az utólagos paracordra váltást, de nem is kerített hatalmába minket a késztetés, hogy ilyesmit kilátásába helyezzünk.


[+]

Az egér aljára került a cpi-váltó és az aktuális felbontási fokozatot megadott színnel reprezentáló állapotjelző LED, míg a négy sarkot feketére festett, vékonyabb fajta PTFE tappancsok uralják (a lencse körül is van egy), melyeknek felső pereme mentén egy kicsiny bemélyedés állomásozik a leszedést megkönnyítendő. A hátsó két talp felett egy szürke sáv fut keresztben, amit arra szántak, hogy rápingálva valamit egy kis személyes ízt adhassunk az apparátusnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés