Nyakunkon az Atompalm messiása

Megeshet, hogy a magasztos jelző kissé túlzó, de a közelgő egér gyakorlatilag minden szempontból impozánsnak ígérkezik.

Az Atompalm már évek óta készül az első, leginkább játékosoknak szánt, hatgombos egerével, amely a Hydrogen nevet kapta, és az ultrakönnyű szegmensbe kíván belépni, halkan szóló fanfárok hangjával kísérve.


[+]

A 123,8 mm hosszú, 64,5 mm széles és 39,5 mm magas, szimmetrikus formavilágú (de jobbkezeseket előnyben részesítő), tenyértámaszán perforációkat felsorakoztató, azonban oldalain teli műanyaggal érkező apparátus a Zaunkoenig M1K után az első olyan rágcsáló volt, amit (immáron natív) 8000 Hz-es polling rate-tel hirdettek, hiszen a Razer vagy a Corsair hasonszőrű megoldásai még nem árasztották el a piacot az első információmorzsák korszakában.


[+]

A nem kifejezetten aprócska, mindössze 47,5 grammos kurzorkergető belsejében a jó öreg, 100-tól 12 000 cpi-ig hét lépcsőben skálázható, 250 ips-os/50 g-s PixArt PMW 3360 szenzor teljesít szolgálatot, ami bár nem a kurrens csúcs, még jó ideig korrekt opció marad akár versenyszerű felhasználásra is. Üdvözítő részlet, hogy a LoD 2, valamint 3 mm között szabályozható, és módunk nyílik a horizontálistól eltérő vertikális érzékenységet belőni, ha úgy tartja kedvünk. Említést érdemel még, hogy az épp aktuális cpi-szintről egy színét variáló LED tájékoztat bennünket, amely a görgő alá költöztetett cpi-váltó közvetítésében pislákol.


[+]

Külön dicséret jár a gyártónak, hogy a termékoldalon megemlíti a beavatottabb körökben közismert tényt, miszerint az ajánlott maximális – és egyben pont ezért alapértelmezett – felbontás a 2000 cpi, mivel az érzékelő efelett 32 frame-nyi smoothingot alkalmaz (s ez csak tovább fokozódik, ahogy feljebb haladunk a cpi-létrán), keresztbe téve ezzel a mindenekfelett álló reszponzivitásnak. Kétségbeesésre mindazonáltal nincs ok, mert normális esetben bőven elegendő értékről beszélünk, és a 3200 cpi csupán elhanyagolhatóan kevesebb szenzorlagot eredményez, felette pedig már a legmodernebb PixArt üdvöskék is elkezdenek szépen, fokozatosan jitterelni.


[+]

Összegezve a dolgot a PMW 3360-nak elégnek kellene lennie, és nem véletlen, hogy a fingertip griphez való egerek koronázatlan királyaként pózoló, kézzel összerakott Zaunkoenig M1K-ban/M2K-ban sem forszírozta az újabb "motort" a német tervezőpáros.


[+]

Az ujjbegyeink számára barázdált fő klikkek alatt az old school vonal ászai, azaz japán Omron D2F-01F kapcsolók húzták meg magukat, amelyek 74 gf-es erőkifejtést igényelnek, és a speciális firmware-nek köszönhetően zéró debouncinggal operálnak. A görgőkerék eloxált alumíniumból van, miközben a 2 méter hosszúra nyúlt, aramid rost maggal ellátott, 2,5 mm-es átmérőjű poliuretán (TPU) madzag igen könnyű, illetve flexibilis alternatívája a paracordnak.


(forrás: Atompalm Twitter) [+]

A zsinór tekintetében azért esett a választás erre a felépítésre (a PVC és a PTFE elvetése után), mert így a kábelben lévő konduktorok megfelelő védelmet kapnak, és a sok mozgatás következtében potenciálisan kialakuló érintkezési hiba későbbre várható. Egyszóval tartósabb, és hasonlóképp hajlékony.


[+]

Az alján kis méretű, virgin grade PTFE tappancsokat hordó ketyere alapvetően simán nyúzható lesz Plug and play, ám ha a gyárilag letárolt beállítások valamiért nem fekszenek nekünk, az Atompalm Manager Softwareként bemutatkozó standalone driver segítségére számíthatunk.

Atompalm Hydrogen
Méret  (H x SZ x M) 123,8 x 64,5 x 39,5 mm
Szenzor PixArt PMW 3360
Felbontás 100-tól 16 000 cpi-ig állítható, hét lépcső
alapértelmezett felbontás: 2000 cpi
gyárilag tárolt felbontások: 400/800/1200/1600/2000/2500/12 000 cpi
Belső memória van
Gombok száma 5+1
Mikrokapcsolók főgombok: japán Omron D2F-01F (74 gf, zéró debouncing idő)
Görgő encodere n.a.
Tömeg 47,5 gramm
USB frissítési rátája alapértelmezett: 1000 Hz
maximum: 8000 Hz
Kábel 2 méter hosszú, aramid rost maggal ellátott poliuretán (TPU), 2,5 mm-es átmérő
Talpak virgin grade PTFE
Egyéb extrák eloxált alumínium görgőkerék
Szoftver Atompalm Manager Software
Termék honlapja Atompalm Hydrogen
Ár 100 dollár
Megjelenési dátum 2022. szeptember 9., keleti idő szerint délután 5 óra

Dimitar Dimitrov lassacskán befutó fiókája elvileg szeptember 9-én debütál a cég webshopjában, keleti idő szerint délután 5 órakor, és a dobozán 100 dolláros árcédulát fog viselni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés