Corsair HS60 Haptic: ütős egy headset

A Corsair új fejhallgatójában egy rezgőmotor kelti életre a mély hangokat.

Használat közben

Negatív előítéleteink ellenére nem volt probléma a fülpárnák szellőzésével, egésznapos viselés során sem izzadtunk jobban, mint a plüss fülpárnás Cloud II fejhallgatónk használata közben, miközben zajszigetelésből jól vizsgázott: a szobában dolgozó ventilátor és a számítógép zaja szinte egyáltalán nem szűrődött be. Fenntartásaink voltak még azzal kapcsolatban is, hogy a 420 grammos eszközre a gyártó „lightweight”-ként hivatkozik, aminél azért láttunk már jóval könnyebb gamer fejhallgatókat, de viselés közben valóban nem tűnt fel ez a tömeg, amiben bizonyára a fejpánt vaskos párnázásának is szerepe van.


[+]

De hogy mennyit ér a Taction névre keresztelt rezgőmotoros technológia, ami a fejhallgatót rezegteti mély hangok hatására? Attól függ, mennyire erősre állítjuk. Természetesen használatbavételkor azonnal feltekertük a szabályzótárcsát, és így kezdtünk először zenét hallgatni, így azonban igen fura élményben részesülünk. Sokat játszadoztunk a tárcsával, de a gyengébb basszusokat inkább csak az ujjunkkal éreztük, ha nem egymás után próbáltuk volna a kikapcsolt és bekapcsolt állapotot, nem mondtuk volna meg, hogy a mélyek hangja mellett tényleg érezzük-e őket. A nagyon mély dropokat már egyértelműen éreztük, ám legerősebb beállítás mellett ez inkább kellemetlen volt, kicsit olyan érzés, mintha valaki ujjal kocogtatná a fejünket a fülünk környékén.

Zenehallgatás közben tehát a rezgőmotor inkább ront, mint javít az élményen, legalábbis legerősebb állásban mindenképp, gyengébb beállítással pedig annyira nem tűnt fel a rezgés, hogy többször is megérintettük az alumíniumpántot, ellenőrizve, hogy egyáltalán rezeg-e valami. Akciódúsabb filmek nézése, illetve játék közben már jobb a helyzet, hiszen például egy akciófilm gyakori robbanásai egyértelműen érződtek, és ilyenkor hosszabb ideig rezgett a fejhallgató, nem volt az a hirtelen ütögető érzés, mint zenehallgatás közben.


[+]

Játékok közül a GTA V-öt, a Call of Duty Modern Warfare-t, a Forza Horizon 4-et és az Assetto Corsa Competizione-t próbáltuk ki úgy, hogy a teszteszköz volt a fejünkön. Lövöldözés és robbantgatás közben ugyanazt éreztük, mint filmnézés közben, sokkal jobban érezni az akciót, mint egy egyszerű, erős basszusokkal operáló fejhallgatóval. Autóversenyzés közben még többet tett hozzá az élményhez a rezgőmotor, hiszen mi belső nézetből játszunk, ilyenkor pedig például az ACC GT3-as autóiból folyamatos morajlás hallatszik, ami a HS60 Haptic-kal még erősebben volt jelen, így kicsit tényleg éreztük a fejünkön a járgány erejét.

A Taction technológia legnagyobb negatívumát meglepő módon akkor tapasztaltuk, amikor semmi nem szólt a fejhallgatóban. Ilyenkor hallani némi morajlást, ami egyértelműen nem a hangszórókból, hanem a rezgő egységekből jön, hiszen a haptic engine-t kikapcsolva ez megszűnik. A hang erőssége nem különösebben zavaró, előfordult, hogy fel se tűnt, de mikor levettük a fejhallgatót, nagyon fura volt a csend, érdemes tehát használaton kívül kikapcsolni a funkciót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés