Computex előtti hardverroham, WannaCry és okos szexbaba

Zsarolóvírus állította meg a fél világot, de közben korlátlan mobilnetet kaphatunk.

Újdonságok az AMD-től, itt GT 1030

Nincs messze az IT világ egyik legjelentősebb kiállítása, a Computex, de a gyártók az utolsó napokat sem töltik tétlenül, így erre a hétre is bőven jutott újdonság, már csak azért is, mert a Microsoft és a Google is tartott egy-egy nagyobb rendezvényt. Ezeken pedig a sok bejelentés között hogy, hogy nem, a virtuális valóságnak is jutott egy kis idő: a Build 2017-en például a Microsoft ismertette, hogy karácsony előtt már velünk lehetnek az első, Windows Mixed Reality platfomra épülő headsetek.


[+]

A sorban az első, úgy tűnik, az Acer lesz, és, ha igazak az információk, akkor az árak sem alakulnak majd vészesen. A Microsoft egyébként nem csak a virtuális valósággal, de a Linuxszal is foglalkozott a Builden, ráadásul egész barátságos kontextusban, tudniillik a Windows Store-ban is elérhetővé tettek több népszerű Linux disztribúciót.


[+]

A virtuális valóság világának másik bejelentése a Google I/O 2017-en történt, ahol a HTC és a Lenovo önálló, azaz sem PC-t, sem okostelefont nem használó, helyettük a DayDream platformra építő szemüvegeiről derült ki pár adat.

Szintén a virtuális valósághoz kapcsolódik, hogy a VESA konzorcium is elérkezettnek látja az időt egy olyan munkacsoport létrehozására, amelynek feladata az AR és VR területen fontos szabványok kidolgozása lenne. A csoport XR névre hallgat, a betűszó az eXtended Reality kifejezésből származik, a végső cél pedig természetesen az AR/VR terjedésének egyszerűbbé tétele lenne.

Elég régóta nem történt igazi előrelépés az Intel HEDT platformján, ezért is jött jól most, hogy kiszivárogtak az információk a következő generációról, amely egyelőre a Basin Falls kódnéven ismert, és nemcsak Core i7, de Core i9 processzorokat is tartalmaz, amelyek egyébként a Skylake-X és Kaby Lake-X család tagjai.


[+]

Az Intel mellett azonban már az AMD is rendelkezik HEDT megoldással, azaz pontosabban fogalmazva hamarosan fog vele rendelkezni, a hírek szerint ugyanis nyáron érkezik a Threadripper kódnevű platform, amelynél két Summit Ridge lapka összetokozásával akár 16 magos CPU-kkal is számolhatunk.


[+]

Az AMD egyébként más vonalon is erősít, jönnek a noteszgépekbe szánt Ryzen Mobile-ok, sőt, lesz Ryzen PRO is, inkább üzleti felhasználóknak szánva. A gyártótól a szerverek piacán is várhatunk újdonságokat, az Opteron márkanév helyett a jövőben az EPYC-et kell megtanulnunk. A processzorok elég ígéretesnek tűnnek, és nem csak a technikai megoldások és teljesítmény okán, hanem azért is, mert úgy tűnik, hogy az AMD az EPYC és a Vega 10 összekapcsolásán is gondolkodik.


[+]

A héten egyébként a Vega 10-ről is megtudhattunk több érdekes információt, a AMD a befektetőknek is szánt eseményen ugyanis nemcsak a Threadripperről és az EPYC-ről, de a Vegáról is beszélt, és bemutatta képességeit a játékok, a professzionális grafikus alkalmazások és a gépi tanulás területén is.


[+]

A Vega 10 mellett a grafikus kártyák piacán a másik érdekesség a GeForce GT 1030-ra épülő kártyák dömpingje volt: bár az NVIDIA maga nem tett hivatalos bejelentést, a videokártyákat gyártó cégek gyakorlatilag egyszerre mutatták be az erre épülő kártyákat, így azért a GPU-ról is kiderültek a fontosabb adatok. Ahogy az sejteni lehetett korábban is, a GT 1030 nem a játékosokat veszi célba, hanem az IGP-ket. A bejelentett kártyák alapvetően olcsók és kicsik, ráadásul több alacsony profilú és passzív hűtésű változatot is találni köztük.


[+]

Ami a klasszikus hardvereket illeti, a héten kaptunk zárt és nyitott házakat a Lian Litől, ígéretes, bár elég drága egeret a ROCCAT-től, csilli-villi, tuningosok számára készített memóriát a Corsairtől és persze LED-ekkel feltuningolt hűtőt a Cryorigtól, mi pedig közben X370-es alaplapokat és Kodira épülő médialejátszót teszteltünk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés