2018. június 25., hétfő

Computex előtti hardverroham, WannaCry és okos szexbaba

Zsarolóvírus állította meg a fél világot, de közben korlátlan mobilnetet kaphatunk.

Zsarolóvírus, korlátlan mobilnet, új Tizen

Az idei év legnagyobb IT biztonsági botrányával indult a hétvége, a WannaCry zsarolóvírus először az angliai kórházakban okozott leállásokat és káoszt, aztán Magyarországot is elérte a fertőzés, ami 150 országban ütötte fel a fejét, több mint 350 ezer gépet (például parkolóházi automatákat is) zár alá véve.

Mivel a Microsoft még márciusban foltozta a protokollhibát, amit a hackerek használtak, elsősorban a nagyvállalati gépek kerültek veszélybe, ezeken ugyanis lassabb ütemben megy végbe a frissítés. A szoftveróriás egyébként a kormányokat hibáztatja, az amerikai hírszerzés is megtehette volna, hogy szól a sebezhetőségről ahelyett, hogy saját céljaira használja fel.

Világjárvány
Világjárvány (forrás: Magyarországot is elérte a zsarolóvírus-kampány)

A Google biztonsági szakembere olyan kódrészletre bukkant a WannaCry visszafejtése közben, amiből arra következtettek, hogy Észak-Korea állhat a támadás mögött. Ez persze nem egyértelmű bizonyíték, további vizsgálatok szükségesek. Az év első negyedében kevesebb figyelmet kellett zsarolóprogramoknak szentelni, a világméretű botrány nyomán azonban újra összefoglaltuk, mit lehet tenni egy-egy ilyen támadás esetén.

Közben az NSA-től különböző eszközöket és módszertant ellopó bűnözői csoport bejelentette, hogy júniustól előfizetéses modellben szivárogtatnak sebezhetőségeket és azokat kihasználó programokat az előfizetőknek. A feketepiacon ráadásul megjelent egy másik előkészített csomag, amire új zsarolóvírust lehet tákolni.

Míg a WannaCry különösebben sok pénzt nem hozott az alkotóinak, egy másik támadás is indult a világ számítógépei ellen, szintén az EternalBlue csomag segítségével. Ez csöndben dolgozik, az áldozatok gépével virtuális pénzt bányászik. Ez ellen is véd a Microsoft biztonsági frissítése.

Nem kell azonban hacker ahhoz, hogy használhatatlanná váljanak a gépeink: a Dell ezt egy BIOS-frissítéssel megoldotta. A vállalat hivatalos fórumai megteltek dühöngő ügyfelekkel, akik az Inspiron 20 3052 és az Inspiron 3252-es készülékeiket nem tudták bekapcsolni sem az update után. A Dell először nem akarta elismerni a hibát, aztán végül úgy döntött, ingyen kicseréli az alaplapokat.

Az adatforgalom a legkisebb csomagban is korlátoktól mentes
Az adatforgalom a legkisebb csomagban is korlátoktól mentes (forrás: A korlátlan adatforgalom köré épített tarifacsomagokat a Telenor) [+]

Hétfőn nagyot szólt a Telenor új megközelítésű, korlátlan adatforgalom köré épített díjcsomagcsaládja. A legolcsóbb Hello Data Start 5990 forintért engedi szabadon használni a hálózatot, a legnagyobb csomag mellé pedig korlátlan hanghívás is jár, bár ez már 19 990 forintba kerül.

Keddi sajtótájékoztatóján a Telekomtól sokan várták, hogy a Telenoréhoz hasonló tarifákat jelent be, ehelyett egy 3P szolgáltatáscsomaggal állt elő. A Flip 130 TV csatornát, 100 Mbites internetet és vezetékes telefont kínál 4 ezer forintért, igaz, egyelőre csak félmillió háztartásban. A hétfői leállásról viszont nem beszélt a szolgáltató.

Megjelent az okos szexbaba; ugyan az első tesztek alapján még van hova finomítani, de féltékenységi hisztit már remekül tud rendezni maga körül. A beszámolók szerint kézimunkára azonban nem alkalmas.

Csókos szájú hisztigép
Csókos szájú hisztigép (forrás: Megjelent az okos szexbaba) [+]

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó alapítványa, az OpenAI egy olyan módszeren dolgozik, amivel a virtuális valóságon keresztül taníthatók a robotok. A demonstrációs céllal készült videó megmutatja, hogy nem csak utánozni, hanem megváltozott körülmények esetén az adott helyzetre alkalmazni is tudják a gépek a megszerzett tudást.

A Google fejlesztői konferenciáján is a mesterséges intelligencia volt a középpontban, illetve az új Androiddal együtt érkező speciális operációs rendszer, amit kifejezetten belépőszintű készülékekre terveztek. Ehhez speciális könnyűsúlyú alkalmazások is jönnek, hogy hosszabb távon is élhető alternatívát mutathassanak az olcsóbb telefonok.

A Facebook 33 milliárd forintos bírságot kapott az Európai Bizottságtól, amiért a WhatsApp felvásárlásánál félrevezették a hatóságot. A Facebook szerint nem direkt ferdítettek.

A telefonok, okosórák, hűtők mellett mostantól az egyszerűbb eszközök is megkaphatják a Samsung rendszerét
A telefonok, okosórák, hűtők mellett mostantól az egyszerűbb eszközök is megkaphatják a Samsung rendszerét (forrás: Szélesebb körre lő az új Tizen)

A Nokia 3310-nek még mindig jelentős rajongótábora van, bár elsőre talán senki sem gondolná, hogy miért. A felhasználók nem telefonálnak és nem is játszanak rajta, viszont a vibramotor erejét imádják.

A Samsung is ezen a héten tartott fejlesztői konferenciát a Tizen operációs rendszerével kapcsolatban, ahol bejelentették a 4.0-ás verzió érkezését. Az új szoftver legnagyobb újdonsága az, hogy létezik belőle kifejezetten az IoT piacra szánt változat.

-szp-, Wombath

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.