Computex előtti hardverroham, WannaCry és okos szexbaba

  • (f)
  • (p)
Heti szemle – Írta: | 2017-05-19 18:17

Zsarolóvírus állította meg a fél világot, de közben korlátlan mobilnetet kaphatunk.

Újdonságok az AMD-től, itt GT 1030

Nincs messze az IT világ egyik legjelentősebb kiállítása, a Computex, de a gyártók az utolsó napokat sem töltik tétlenül, így erre a hétre is bőven jutott újdonság, már csak azért is, mert a Microsoft és a Google is tartott egy-egy nagyobb rendezvényt. Ezeken pedig a sok bejelentés között hogy, hogy nem, a virtuális valóságnak is jutott egy kis idő: a Build 2017-en például a Microsoft ismertette, hogy karácsony előtt már velünk lehetnek az első, Windows Mixed Reality platfomra épülő headsetek.


[+]

A sorban az első, úgy tűnik, az Acer lesz, és, ha igazak az információk, akkor az árak sem alakulnak majd vészesen. A Microsoft egyébként nem csak a virtuális valósággal, de a Linuxszal is foglalkozott a Builden, ráadásul egész barátságos kontextusban, tudniillik a Windows Store-ban is elérhetővé tettek több népszerű Linux disztribúciót.


[+]

A virtuális valóság világának másik bejelentése a Google I/O 2017-en történt, ahol a HTC és a Lenovo önálló, azaz sem PC-t, sem okostelefont nem használó, helyettük a DayDream platformra építő szemüvegeiről derült ki pár adat.

Szintén a virtuális valósághoz kapcsolódik, hogy a VESA konzorcium is elérkezettnek látja az időt egy olyan munkacsoport létrehozására, amelynek feladata az AR és VR területen fontos szabványok kidolgozása lenne. A csoport XR névre hallgat, a betűszó az eXtended Reality kifejezésből származik, a végső cél pedig természetesen az AR/VR terjedésének egyszerűbbé tétele lenne.

Elég régóta nem történt igazi előrelépés az Intel HEDT platformján, ezért is jött jól most, hogy kiszivárogtak az információk a következő generációról, amely egyelőre a Basin Falls kódnéven ismert, és nemcsak Core i7, de Core i9 processzorokat is tartalmaz, amelyek egyébként a Skylake-X és Kaby Lake-X család tagjai.


[+]

Az Intel mellett azonban már az AMD is rendelkezik HEDT megoldással, azaz pontosabban fogalmazva hamarosan fog vele rendelkezni, a hírek szerint ugyanis nyáron érkezik a Threadripper kódnevű platform, amelynél két Summit Ridge lapka összetokozásával akár 16 magos CPU-kkal is számolhatunk.


[+]

Az AMD egyébként más vonalon is erősít, jönnek a noteszgépekbe szánt Ryzen Mobile-ok, sőt, lesz Ryzen PRO is, inkább üzleti felhasználóknak szánva. A gyártótól a szerverek piacán is várhatunk újdonságokat, az Opteron márkanév helyett a jövőben az EPYC-et kell megtanulnunk. A processzorok elég ígéretesnek tűnnek, és nem csak a technikai megoldások és teljesítmény okán, hanem azért is, mert úgy tűnik, hogy az AMD az EPYC és a Vega 10 összekapcsolásán is gondolkodik.


[+]

A héten egyébként a Vega 10-ről is megtudhattunk több érdekes információt, a AMD a befektetőknek is szánt eseményen ugyanis nemcsak a Threadripperről és az EPYC-ről, de a Vegáról is beszélt, és bemutatta képességeit a játékok, a professzionális grafikus alkalmazások és a gépi tanulás területén is.


[+]

A Vega 10 mellett a grafikus kártyák piacán a másik érdekesség a GeForce GT 1030-ra épülő kártyák dömpingje volt: bár az NVIDIA maga nem tett hivatalos bejelentést, a videokártyákat gyártó cégek gyakorlatilag egyszerre mutatták be az erre épülő kártyákat, így azért a GPU-ról is kiderültek a fontosabb adatok. Ahogy az sejteni lehetett korábban is, a GT 1030 nem a játékosokat veszi célba, hanem az IGP-ket. A bejelentett kártyák alapvetően olcsók és kicsik, ráadásul több alacsony profilú és passzív hűtésű változatot is találni köztük.


[+]

Ami a klasszikus hardvereket illeti, a héten kaptunk zárt és nyitott házakat a Lian Litől, ígéretes, bár elég drága egeret a ROCCAT-től, csilli-villi, tuningosok számára készített memóriát a Corsairtől és persze LED-ekkel feltuningolt hűtőt a Cryorigtól, mi pedig közben X370-es alaplapokat és Kodira épülő médialejátszót teszteltünk.

Zsarolóvírus, korlátlan mobilnet, új Tizen

Az idei év legnagyobb IT biztonsági botrányával indult a hétvége, a WannaCry zsarolóvírus először az angliai kórházakban okozott leállásokat és káoszt, aztán Magyarországot is elérte a fertőzés, ami 150 országban ütötte fel a fejét, több mint 350 ezer gépet (például parkolóházi automatákat is) zár alá véve.

Mivel a Microsoft még márciusban foltozta a protokollhibát, amit a hackerek használtak, elsősorban a nagyvállalati gépek kerültek veszélybe, ezeken ugyanis lassabb ütemben megy végbe a frissítés. A szoftveróriás egyébként a kormányokat hibáztatja, az amerikai hírszerzés is megtehette volna, hogy szól a sebezhetőségről ahelyett, hogy saját céljaira használja fel.

Világjárvány
Világjárvány (forrás: Magyarországot is elérte a zsarolóvírus-kampány)

A Google biztonsági szakembere olyan kódrészletre bukkant a WannaCry visszafejtése közben, amiből arra következtettek, hogy Észak-Korea állhat a támadás mögött. Ez persze nem egyértelmű bizonyíték, további vizsgálatok szükségesek. Az év első negyedében kevesebb figyelmet kellett zsarolóprogramoknak szentelni, a világméretű botrány nyomán azonban újra összefoglaltuk, mit lehet tenni egy-egy ilyen támadás esetén.

Közben az NSA-től különböző eszközöket és módszertant ellopó bűnözői csoport bejelentette, hogy júniustól előfizetéses modellben szivárogtatnak sebezhetőségeket és azokat kihasználó programokat az előfizetőknek. A feketepiacon ráadásul megjelent egy másik előkészített csomag, amire új zsarolóvírust lehet tákolni.

Míg a WannaCry különösebben sok pénzt nem hozott az alkotóinak, egy másik támadás is indult a világ számítógépei ellen, szintén az EternalBlue csomag segítségével. Ez csöndben dolgozik, az áldozatok gépével virtuális pénzt bányászik. Ez ellen is véd a Microsoft biztonsági frissítése.

Nem kell azonban hacker ahhoz, hogy használhatatlanná váljanak a gépeink: a Dell ezt egy BIOS-frissítéssel megoldotta. A vállalat hivatalos fórumai megteltek dühöngő ügyfelekkel, akik az Inspiron 20 3052 és az Inspiron 3252-es készülékeiket nem tudták bekapcsolni sem az update után. A Dell először nem akarta elismerni a hibát, aztán végül úgy döntött, ingyen kicseréli az alaplapokat.

Az adatforgalom a legkisebb csomagban is korlátoktól mentes
Az adatforgalom a legkisebb csomagban is korlátoktól mentes (forrás: A korlátlan adatforgalom köré épített tarifacsomagokat a Telenor) [+]

Hétfőn nagyot szólt a Telenor új megközelítésű, korlátlan adatforgalom köré épített díjcsomagcsaládja. A legolcsóbb Hello Data Start 5990 forintért engedi szabadon használni a hálózatot, a legnagyobb csomag mellé pedig korlátlan hanghívás is jár, bár ez már 19 990 forintba kerül.

Keddi sajtótájékoztatóján a Telekomtól sokan várták, hogy a Telenoréhoz hasonló tarifákat jelent be, ehelyett egy 3P szolgáltatáscsomaggal állt elő. A Flip 130 TV csatornát, 100 Mbites internetet és vezetékes telefont kínál 4 ezer forintért, igaz, egyelőre csak félmillió háztartásban. A hétfői leállásról viszont nem beszélt a szolgáltató.

Megjelent az okos szexbaba; ugyan az első tesztek alapján még van hova finomítani, de féltékenységi hisztit már remekül tud rendezni maga körül. A beszámolók szerint kézimunkára azonban nem alkalmas.

Csókos szájú hisztigép
Csókos szájú hisztigép (forrás: Megjelent az okos szexbaba) [+]

Elon Musk mesterséges intelligenciával foglalkozó alapítványa, az OpenAI egy olyan módszeren dolgozik, amivel a virtuális valóságon keresztül taníthatók a robotok. A demonstrációs céllal készült videó megmutatja, hogy nem csak utánozni, hanem megváltozott körülmények esetén az adott helyzetre alkalmazni is tudják a gépek a megszerzett tudást.

A Google fejlesztői konferenciáján is a mesterséges intelligencia volt a középpontban, illetve az új Androiddal együtt érkező speciális operációs rendszer, amit kifejezetten belépőszintű készülékekre terveztek. Ehhez speciális könnyűsúlyú alkalmazások is jönnek, hogy hosszabb távon is élhető alternatívát mutathassanak az olcsóbb telefonok.

A Facebook 33 milliárd forintos bírságot kapott az Európai Bizottságtól, amiért a WhatsApp felvásárlásánál félrevezették a hatóságot. A Facebook szerint nem direkt ferdítettek.

A telefonok, okosórák, hűtők mellett mostantól az egyszerűbb eszközök is megkaphatják a Samsung rendszerét
A telefonok, okosórák, hűtők mellett mostantól az egyszerűbb eszközök is megkaphatják a Samsung rendszerét (forrás: Szélesebb körre lő az új Tizen)

A Nokia 3310-nek még mindig jelentős rajongótábora van, bár elsőre talán senki sem gondolná, hogy miért. A felhasználók nem telefonálnak és nem is játszanak rajta, viszont a vibramotor erejét imádják.

A Samsung is ezen a héten tartott fejlesztői konferenciát a Tizen operációs rendszerével kapcsolatban, ahol bejelentették a 4.0-ás verzió érkezését. Az új szoftver legnagyobb újdonsága az, hogy létezik belőle kifejezetten az IoT piacra szánt változat.

-szp-, Wombath