Hirdetés

A CES-en OLED tévé erődemonstráció várható

Hirdetés

OLED a CES-en

A kiadott közlemények, publikus információk és a keringő pletykák alapján nem lenne meglepő, ha a 2016-os CES-en az OLED tévék látványos erődemonstrációjának lehetnénk szemtanúi. Már az idei évben is minden korábbinál élénkebb mozgolódás volt megfigyelhető ebben az iparágban, köszönhetően elsősorban az LG-nek, amely cég mostanra már tekintélyes méretű flottával rendelkezik. Mellettük pedig végre egyre több piaci résztvevő, így például a Panasonic jelezte már konkrét, kézzelfogható termékekkel, hogy komoly fantáziát lát az OLED tévékben. Ennek számos oka van, és ezek közül a legfontosabb, hogy mostanra már sikerült a panelek árát jelentősen csökkenteni.


[+]

Az egymillió százalék, hogy az LG a 2015-ös esztendőhöz hasonlóan rengeteg új OLED modellt vonultat fel a kiállításon. Ezek között egészen biztosan az Ultra HD felbontású televíziók lesznek többségben, és az sem lenne teljesen meglepő, ha a hagyományos Full HD készülékek hiányoznának a dél-koreai cég standjáról.


[+]

Mindenesetre azt már lehet tudni, hogy a vállalat elvisz Las Vegasba egy 77 hüvelyk képátlójú OLED készüléket, amely támogatja a HDR (High Dynamic Range) tartalmak megjelenítését. A konszern a szeptemberi IFA-n egyébként már kiállított néhány kisebb, HDR-kompatibilis modellt, és azok meglehetősen meggyőzőek voltak. Az új készülékeken minden bizonnyal már a CES-en bemutatkozó webOS 3.0 smart rendszer fut majd, amely az LG-től kapott információk értelmében amellett, hogy tovább gyorsult, még könnyebben kezelhetővé vált és jó pár kényelmi funkcióval gazdagodott. Így például a Magic Zoom segítségével a felhasználók képeket, illetve szövegeket is felnagyíthatnak a képminőség romlása nélkül. A Magic Mobile Connection révén a LG SMART TV tulajdonosok mobiltelefonjaikat csatlakoztathatják a készülékeikhez az LG TV Plus applikáción keresztül, így a mobilalkalmazások a tévéképernyőn is elérhetőek lesznek.

Természetesen ismét bemutatnak majd néhány egyedi kijelzőt is, demonstrálva a képalkotási technológia sokoldalúságát. Így az előzetes hírek alapján ott lesz a világ első feltekerhető, 55 hüvelykes OLED kijelzője, amelyet úgy lehet összecsavarni, akár egy szőnyeget, és egy erre a célra szánt csőbe behelyezve könnyedén szállíthatóvá válik. E tévé további különlegessége, hogy a direkt e készülékhez tervezett, rugalmas, LG Chem által fejlesztett akkumulátorokkal együtt is működhet majd, így a működtetéséhez nem lesz feltétlenül szükség a hagyományos hálózati áramforrásra. Emellett jó esély van rá, hogy a nagyközönség megtekintheti majd a világ legvékonyabb, mindössze 1 mm vastag kijelzőjét, amely mágnesek segítségével rögzíthető a falra. Ezen kívül minden bizonnyal jut hely az  IFA-n debütált, kétoldalas, hullámformájú, elsősorban professzionális, üzleti felhasználóknak szánt speciális OLED falnak is.


[+]

A Panasonic a plazma televíziók révén nagyon komoly hírnevet vívott ki magának az USA-ban, ami mostanra viszont kicsit megkopott. Ha a cég komolyan gondolja a régi renomé visszaszerzését, akkor muszáj lesz elvinniük a CES-re a 2015 őszén Berlinben bemutatott, hajlított OLED televíziójukat. Az LG panelre épülő, saját képmódosító, képjavító technológiákkal megfejelt CZ950 nagyon jó kritikákat kapott, nincs semmi okuk, hogy otthon hagyják. Sőt, a cég munkatársaitól korábban megtudtuk, hogy a tervek szerint 2016 tavaszán újabb OLED tévékkel bővül a kínálatuk, így az sem lenne különösebben meglepő, ha ezeket is meg lehetne közelről nézni Las Vegasban.


[+]

Rajtuk kívül még a feltörekvő kínai cégek némelyike rendelkezik működőképes OLED televízióval. Közülük a mostanra a világ egyik legnagyobb tévégyártójává vált TCL minden bizonnyal elviszi majd saját modelljét, és arra is mérget lehet venni, hogy a hivatalosan amerikai székhelyű (de ázsiai hátterű) Seiki is kiállítja OLED készülékeit. Rajtuk kívül még a Skyworth-ben lehet elsősorban bízni, hiszen a cég az IFA-n már megmutatta, hogy rendelkezik jó képminőségű, működőképes hajlított és lapos OLED tévékkel.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés