Hirdetés

ASUSPRO BU201 laptop - irodák kicsi ásza

Megjelenés

Az idei Computexen a mindenféle extralapos és kettő az egyben notebookok, tabletek csillogása mellett egy árnyékos sarokban húzódott meg az Asus vállalati notebookkínálatának legkisebb tagja, a BU201. Néhány gyors, első találkozásos videón felül nem sokat tudtunk róla, az Asus honlapjára is csak nemrég került fel – pedig szerintünk sokkal hasznosabb darab, mint a rivaldafényben tündöklő, (éppen) trendi cuccok, így aztán nagy örömmel láttunk neki alaposabb vizsgálatának.

Hirdetés

Tudni kell, hogy az Asus vállalati notebookjait külön, ASUSPRO néven vezeti, melynek két ága van. A belépőszintet az ASUSPRO Essential jelenti, mellyel kis és középvállalatokat céloznak, az ASUSPRO Advanced pedig a nagyvállalatoknak, vezetőknek készül.

A 12,5 hüvelykes képernyővel ellátott ASUSPRO Advanced BU201 nagyon egyszerű, letisztult formatervet kapott, ami szerintünk kiválóan illik egy vállalati notebookhoz. Nagyon hasonlít a néhány évvel ezelőtti HP EliteBookokra és az általunk is tesztelt ProBook 5330m-re, de az Asus fém helyett kevésbé látványos, viszont könnyebb és a környezeti viszontagságoknak legalább annyira ellenálló, szénszálas műanyagot használt burkolatnak. Így a 309 x 214 mm alapterületű laptop saját méréseink szerint 1,4 kilogrammnál valamivel kevesebbet nyom, bár az Asus sajtóanyagában szereplő 1,25 kilogrammnál 110 grammal nehezebb.

A gépházat nem vékonyították el annyira, mint a mai divatmodelleknél szokás, de azért a 21-25 milliméteres (itt megint kisebb értéket ad meg az Asus) vastagság nem vészes. Optikai meghajtó nem fért bele, amit 2014 végén nem is hiányolunk annyira. A sötétszürke, feketéhez közelítő fedél nem a légvékonyabb, nyomásra hasonlóan kis mértékben rugózik, mint a komolyabb Lenovo ThinkPadek fedele, a gyári leírás szerint húsz százalékkal merevebb az általános laptopok burkolatánál.

Nagyon elegánsan mozog a BU201 zsanérja, már nem is emlékszünk rá, mikor járt nálunk utoljára olyan notebook, aminek a fedelét egy kézzel fel lehetett nyitni, és nem kellett közben a másikkal tartani a szintén emelkedő alsó részt. Azért a tartásán még lehetne egy kicsit javítani, holtjátéka az ideálisnál kicsit nagyobb (lásd videó a következő oldalon), az viszont dicséretes, hogy 180 fokban nyílik. Belül tovább folytatódik az unalmas, sötétszürke szín, és itt újra egy korábbi HP-ken látott megoldással találkoztunk, a szinte teljesen szögletes nyomófelületű, szigetes billentyűzettel. Ráadásul a közepén ott csücsül egy pöcökegér is kék kerettel és három dedikált gombbal, de mellette integrált gombos touchpadet is kapunk.

A notebook vékony, optikai meghajtót mellőző oldalain átlagosan korrekt csatlakozókínálatot találunk. Alapelem a három USB 3.0 kapu, vállalati gép lévén nagyon helyesen D-Sub és mini DisplayPort a monitorkimenet-kínálat, ezen felül Ethernet aljzatot, kártyaolvasót és összevont hang ki-/bemenetet szereltek rá. A vállalati jelleget az ujjlenyomat-olvasón felül a Smart Card olvasó és a notebook alján található dokkolócsatlakozó erősíti. A fenéklemezen csak a 32 wattórás akkumulátorhoz van hozzáférésünk, alatta rejtőzik az opcionális LTE modem SIM kártyahelye.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés