Computex 2014: tucatnyi újdonsággal készült az ASUS

Az Asus tucatnyi új termékét személyesen Jonney Hsih, az Asus elnöke jelentette be a Computex nulladik napján az egybegyűlt többszáz újságírónak. Az ikonikus cégvezér megjelenését a színpadon óriási ováció és taps övezte, ahogy halkszavú, sajátosan kedves stílusú előadása alatt is többször kitört a tapsvihar – szinte hihetetlen, hogy mennyire magával tudja ragadni lelkesedése a hallgatóságát.


[+]

A cégvezér hihetetlen mennyiségű terméket mutatott be, és szinte nem volt olyan terület, amit ne érintettek volna, de amit mégsem, arról majd a holnapi napon fognak beszámolni. A tajvani cég ugyanis hagyományosan egy másik napon szervezi meg a Republic of Gamers által fémjelzett komponenses sajtótájékoztatót, ahol minden bizonnyal nem lesz hiány az alaplapokból, VGA-kból, komplett gépekből és egyéb kiegészítőkből sem. A mai nap viszont a tableteké, notebookoké, AIO masináké, valamint a perifériáé volt.


[+]

Hagyományos értelemben vett notebookból a vállalat a unibody alumíniumházas Zenbook NX500 Ultrabookot mutatta be, aminek úttörő szerepet szánnak: a piacon elsőként ez a masina kap 15,6"-es UHD felbontású, tízujjas IPS érintőkijelzőt, méghozzá QDEF technológiával karöltve, aminek hála az NTSC és Adobe RGB színtérlefedettség 100 és 108 százalékos! Ha mindez nem lenne elég, akkor említésre méltó, hogy a környezeti fényérzékelő sem maradt le róla, a meghajtásról pedig az NVIDIA GeForce GTX 850M VGA gondoskodik, 2 GB fedélzeti tárral.

ASUS Zenbook NX500
ASUS Zenbook NX500 [+]

Az NX500 19 milliméteres vastagsága és 2,4 kilogrammja nem világbajnok, de 15,6"-es masina lévén ez nem rossz érték, figyelembe véve azt a tényt, hogy a motorházban egy Intel Core i7-4702HQ processzor négy magja dolgozik legfeljebb 8 GB RAM társaságában, az akkumulátor pedig 96 Wh-s, ami szintén nem kevés helyet foglal. Persze a gép egyéb részegységei is a felső kategóriát idézik. Példának okáért az adattároló RAID 0-ban dolgozó 6 Gbps-os SATA SSD-k vagy PCI Express x4-re kötött 512 GB-os SSD lehet, nem maradt ki a Broadcom IEEE 802.11ac Wi-Fi (3x3) és Bluetooth 4.0-s vezérlő, a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet, a mini DisplayPort és a HDMI csatoló, zárásként pedig a Bang & Olufsen és ICEpowerrel közös SonicMaster hangrendszert említenénk.

Hirdetés

Az átalakulóművész Transformer Book családot három taggal is bővítették. Elsőként a 13,3, 14 és 15,6 hüvelykes képátlóval, Full HD-s opcióval érkező Flip névre keresztelt modell említendő. Ennek újdonsága a 360 fokban fordítható zsanér, amivel már sok más gyártó előrukkolt korábban (és az idei kiállításon is) azaz a kijelzőt tartalmazó fedél teljesen visszahajtható. Ekkor a billentyűzet letiltásra kerül, ennek köszönhetően pedig tabletszerűen használható az Intel Core i3, i5 vagy i7 processzorra épülő masina, ami természetesen Windows 8.1-et futtat, és opcionálisan NVIDIA GeForce GT 820M VGA-val kerülhet a dobozba.

ASUS Transformer Flip
ASUS Transformer Flip [+]

Nagyon érdekes terméknek ígérkezik a Transformer Book T300 Chi, hiszen a vállalat állítása szerint ez a világ legvékonyabb 12,5"-es szétválasztható, 2 az 1-ben laptopja. Shih kifejezetten büszke rá, hogy a masina dokkolóval mindössze 14,5 milliméter vastag (ebből a tablet rész csupán 7,3 milliméter), tehát vékonyabb, mint a MacBook Air. Igaz a tömeggel kapcsolatos információt nem közölték, de a Chi kapcsán a technikai paraméterek is homályosak még. Annyi viszont biztos, hogy az Intel Core i processzorral hajtott eszköz LTE kompatibilis lesz, kijelzője pedig egy 2560x1440 képpontos IPS darab lesz.

ASUS Transformer Book T300 Chi
ASUS Transformer Book T300 Chi [+]

A legnagyobb durranásnak a Transformer Book V (római ötös, nem vé) ígérkezik, hiszen ilyet gyártó korábban még nem csinált: öt eszköz tudását sikerült egybegyúrni. A Book V egy igazi ötfunkciós három az egyben termék, egyszerre Android 4.4-es és Windows 8.1-es notebook, tablet, illetve androidos telefon is egyben! Mindezt a vállalat úgy érte el, hogy a dokkolóként is funkcionáló billentyűzetes részben egy Intel hardver dolgozik, ami a Windows 8.1-et hajtja, míg a leválasztható, 12,5"-es IPS kijelzővel egybeépített fedél pedig külön táblagépként használható, amennyiben annak a hátuljába belehelyezzük az 5"-es IPS kijelzővel, Intel Atom (Moorefield) SoC-cal, 2 GB tárolóval és legfeljebb 64 GB eMMC tárolóval szerelt okostelefont, amin az Android 4.4-es verziója fut.

ASUS Transformer Book V: windowsos és androidos notebook és tablet, illetve androidos telefon egyesítve
ASUS Transformer Book V: windowsos és androidos notebook és tablet, illetve androidos telefon egyesítve [+]

Ez utóbbi koncepció már ismerős lehet, de fontos megjegyezni ennek kapcsán, hogy ez a egy teljesen új fejlesztés, nincs köze sem a Zenfone-hoz, sem a Fonepadhoz (amiből most két új, egy 7 és egy 8 hüvelykes modell is érkezett a Computexen), sem pedig a Padfone-hoz, tehát a kijelzőben lévő dokkoló sem lesz kompatibilis ezekkel, ahogyan az új telefon sem lesz kompatibilis a felsorolt teremékekkel. Az viszont nincs kizárva, hogy ezt a telefont az ASUS külön is értékesíteni fogja. A Transformer Book V igen ígéretesnek fejlesztésnek tűnik, de egyelőre számos paramétert még homály fed, amelyekre csak később derül fény.

ASUS Transformer Book V
ASUS Transformer Book V [+]

Öt darab táblagéppel is bővült az ASUS kínálata: három MeMo Pad és két Transformer Pad adja a friss felhozatalt, mindegyik Intel Atom platformra alapozva. A MeMo Pad-ekből 7 (ME176C) és 8 hüvelykes (ME181C) alapmodellek érkeztek fekete, fehér, arany és rózsaszínű házzal, 1280x800 pixeles felbontással, négymagos Atom Z3745 SoC-cal, 5 és 2 megapixeles kamerákkal, 9 órás üzemidőre képes akkuval és sztereó SonicMaster hangrendszerrel.

ASUS MeMo Pad 7
ASUS MeMo Pad 7 ME176C [+]

A nagyobbik, 8 hüvelykes modellből lesz egy prémium változat is (ME581CL jelzéssel), jobb minőségű házzal, magasabb órajelű Z3580 központi egységgel, Gorilla Glass 3-mal védett 1920x1200 pixeles kijelzővel, AC-s Wi-Fivel. Természetesen a SonicMaster Audio, a dupla kamera és a 9 órás akkut ez a modell is megkapta.

ASUS MeMo Pad 8
ASUS MeMo Pad 8 ME581CL [+]

A Transformer Pad család két újdonsága nagyon közel áll egymáshoz, hiszen alapvetően ugyanazt kínálják: 10,1"-es méretben Atom Z3745 SoC-ot, 2 GB RAM-ot, 16/32 GB tárhelyet, kéksávos Wi-Fit, Bluetooth 4.0-s vezérlőt, GPS/GLONASS vevőt, LTE opciót, két kamerát és Android 4.4-es operációs rendszert, mindezt 10 órás üzemidővel megfejelve. A különbséget a kijelző adja, ugyanis az olcsóbbik modell (TF103C) 1280x800, míg a drágábbik (TF303CL) 1920x1200 pixeles IPS érintőkijelzőt kap. A megkülönböztetésük már külsőre is egyszerű lesz, ugyanis előbbi feketében és fehérben, míg utóbbi kékben és aranyban pompázik majd. Az összeállítás része lesz a megújult billentyűzetes dokkoló, amin a gombok útját 1,9 milliméterre növelték, és a tabletet behelyezve az összvastagság nem haladja meg a 19,8 millimétert – ebből maga a tablet 9,9 milliméter vastag.

ASUS Transformer Pad TF103C és TF303CL ASUS Transformer Pad TF103C és TF303CL
ASUS Transformer Pad TF103C és TF303CL [+]

A tableteken és notebookokon túl az ASUS még számos új terméket hozott el a kiállításra. Elsőként itt mutatták meg az új 32"-es, UHD felbontású monitort a PA328Q-t, ami a professzionális ProArt széria érkezik és HDMI 2.0-s bemenetet is kapott a szokásos DisplayPort 1.2 mellé.

 

ASUS ProArt PA328Q
ASUS ProArt PA328Q [+]

Szintén bemutatásra került a világ leggyorsabb AC-s Wi-Fi routere, a Broadcom chipjére épülő, 3200 Mbps kombinált átvitelre tervezett, hatantennás, azaz hat adatfolyam továbbítására és MU-MiMo képes RT-AC3200 Wi-Fi router.

ASUS RT-AC3200 útválasztó
ASUS RT-AC3200 útválasztó [+]

Végezetül pedig a Portable AiO PT2001 egybepécével zárul a sor: a 19,5"-es AiO számítógép különlegessége a könnyű hordozhatóság és az öt órás üzemidőt biztosító beépített akkumulátor, aminek köszönhetően a házon vagy telken belül bárhova magunkkal cipelhetjük, oda is, ahol nincsen a közelben konnektor, anélkül hogy ki kellene kapcsolnunk.

ASUS Portable AiO PT2001
ASUS Portable AiO PT2001

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés