2017. október 18., szerda

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Asuspro B8430U vállalati csúcsnotebook

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megnéztük, mit kínál az Asus 14 hüvelykes laptopja, ami a legkomolyabb vállalati gépek ellen indul harcba.

Külső

Csúcskategóriás vállalati notebook témában három modellcsaládot szokás emlegetni: a Dell Latitude-jait, a HP EliteBookjait és a Lenovo ThinkPadjeit. Akik régóta forognak ezeknek a gépeknek a világában, és találkoztak már öt éve vagy még régebben gyártott példányokkal, gyakran mondják, hogy bizony az általános minőség – a gyártók állításával ellentétben – nem fölfelé, hanem lefelé mozdult el. Ebben lehet is valami, mert a korábban jellemzően inkább konzumer vonalon erős gyártók egyre könnyebben érik utol vállalati vonalon az említett csúcsgépeket. Legutóbb egy Fujitsu alternatíva, a Lifebook E746 próbájánál volt az az érzésünk, hogy közelebb került a neves trióhoz. Mindezt úgy érték el a japánok, hogy az E7-es gépek külsejéhez három-négy éve hozzá sem nyúltak, csak az Intel platformot frissítik bennük. Mai tesztalanyunk, az Asus profi gépe, tehát az Asuspro B8430U is a vállalati trió babérjaira tör.

Tizennégy hüvelykes kijelző köré épül, gépháza megformálásánál pedig határozott, egyenes vonalakra támaszkodtak, ívet, hajlítást alig találni. Néhány éve a HP használt hasonló vonalvezetést EliteBookjainál, nekünk akkor és most is bejött ez a dizájn, ami egyszerű, sallangmentes, de mégsem olyan jellegtelen, mint a ThinkPadeké. A fedél alapanyaga valamiféle erősített – szénszállal vagy üvegszállal – műanyag, de pontos információt nem adnak róla, inkább azt hangsúlyozzák a termékoldalon, hogy túlteljesíti a sérülésállósággal kapcsolatos MIL-STD 810G katonai szabványt. Az abban leírtaknál nagyobb magasságról vizsgálják az esés elleni tűrését, az átlagos notebookoknál komolyabb tesztelésen megy át, billentyűzete kibírja a nyakonöntést, merevlemeze pedig gyorsulásérzékelős ütésvédelmet kapott.

Picivel két centiméter alatti vastagságával az Asuspro B8430U a ThinkPad T460s, Latitude E7470 és EliteBook 840 ellenfele kíván lenni, hozzájuk hasonlóan nincs optikai meghajtója. Kijelzője természetesen matt felületű és Full HD felbontású, igaz, csak TN paneles. Csatlakozókínálata korrekt, mind a négy USB kapuja 3.0-s, képkimenetből mini DisplayPort és D-Sub került rá, az Ethernet portot sem hagyták ki, az SD mellett SmartCard olvasó is kérhető, LTE modem beépítésére is van lehetőség. Vállalati gépeknél fontos szempont a dokkolhatóság, erre az Asus az egyik USB portot használja, de maga az Ultra Docking Station egy jó vaskos, teljes notebookot körülölelő megoldás rengeteg további ki- és bemenettel. (Korábbi Asuspro tesztünkben részletesen bemutattuk ezt a dokkolót.)

Olyan az Asus versenyzőjének a zsanérja, amilyennek egy komolyabb, vállalati gépen illik lennie: középen fogva egy kézzel felnyitható, 180 fokban kifordul. A felhasználóval legtöbbet érintkező rész, tehát a billentyűzet környéke és a csuklótámasz fémből készült, és nem csak műanyagkeretbe foglalt betétről, hanem valódi fémötvözet házról van szó. Felülete a klaviatúra környékén matt, a csuklótámaszon szálcsiszolt hatású, mindkettő látványra és tapintásra is kellemes. Szépen egybedolgozták a szigetes billentyűzetet a körülötte lévő felülettel, közepén pedig pöcökegér ül, amihez három gomb is tartozik. A touchpad billentyűit viszont az érintőfelületbe integrálták.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.