Hirdetés

ASUS Zenbook NX500: notebook, ami elkápráztat

Hirdetés

Bevezető, videóteszt

Az idei Computex egyik nagy durranása az ASUS részéről a Zenbook sorozatba tartozó NX500, amivel a gyártó az abszolút felsőkategóriát célozza meg, ahogyan a család többi tagjával általában. A különbség, hogy most egy nagyobb méretkategóriába tartozó masinát vérteztek fel minden jóval és csavartak prémium külsőbe, tehát egy multimédiás notebookkal kívánnak robbantani a kategóriában.


[+]

Ehhez a gyártó láthatóan beleadott apait-anyait, ami tükröződik a külsőn: körkörösen szálcsiszolt alumíniumfedél, szintén alumíniumból készített "unibody" dizájn, szuper masszivitás, mutatós ezüst szín – egyszóval az NX500 nem csak ránézésre, de kézbe véve is egy roppant minőségi darab. A fizikát persze nem lehet meghazudtolni, így a 19-22 milliméteres vastagság messze van az UX-es Zenbookoknál megszokottól, ahogyan a 2,2 kilogrammos tömeg is, de mindez kevéssé szorul magyarázatra, ha rápillantunk a technikai specifikációs táblázatra. Íme:

Termék megnevezése ASUS Zenbook NX500
Processzor Intel Core i7-4712HQ, 4 mag – 2,3-3,3 GHz
Memória 2 x 4 GB DDR3L-1600 MHz
Kijelző 15,6"-os, 3840x2160 pixeles IPS érintőpanel (10 ujjas) fényes felülettel
Grafika Intel HD Graphics 4600 – integrált
NVIDIa GeForce GTX 850M – különálló, szoftveres átkapcsolás
Hang Realtek ALC668
Merevlemez/SSD 2 db SanDisk 128 GB SSD (RAID 0)
Optikai meghajtó -
Kommunikáció

- Broadcom 802.11ac (IEEE 802.11ac)
- Ethernet (átalakítóval)
- Bluetooth 4.0

Interfészek

- 3 db USB 3.0,
- HDMI képkimenet,
- mini DisplayPort képkimenet
- audio ki- és bemenet,
- SD kártyaolvasó

Extrák

HD webkamera, billentyűzet-háttérvilágítás, Bang&Olufsen hangszórók

Akkumulátor 96 Wh-s belső
Méret 378 x 255 x 19-22 mm
Tömeg 2,20 kg
Operációs rendszer Windows 8.1
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS Zenbook NX500
Fogyasztói ár 599 990 forint
Garancia 3 év

A beépített dedikált NVIDIA GeForce GTX VGA és a négymagos processzor hűvösen tartása helyet igényel, és a hűtés sem két gramm, ahogy a táplálásért felelős akkumulátor sem, így érthető, ha pikkpakk összejönnek a fent említett fizikai paraméterek anélkül, hogy a gépben lenne optikai meghajtó vagy éppen merevlemez – helyette RAID 0-ban működtetett SSD-k dolgoznak brutális sebességgel –, és ez csupán az M.2 foglalatos, SATA-s verzió. A notebook tehát nem csak kívülről követi a Zenbook család prémium mivoltát, hanem a belseje is ezt idézi, és nem csak a nyers erő miatt!


[+]

Említést érdemel az ac-s Wi-Fi (vezetékes kapcsolat sajnos csak USB-s adapterrel lehetséges), a 4K felbontású kijelző érintőképességgel és a notebookoknál meglehetősen ritka, teljes sRGB és 99%-ot megközelítő Adobe RGB színtér-lefedettséggel. Két hátránya van csupán, az érintőkijelzőknél megszokott fényes felület, illetve az alacsony elérhető maximális fényerősség. Mindezt a mini DisplayPort és HDMI kimeneten további kijelzőkkel bővíthetjük, így többmonitoros rendszerekhez, kicsit komolyabb munkára is befogható a gép. További érdekesség a korábbi N sorozatnál már látott (vagyis ahhoz hasonló), minőségi Bang&Olufsen hangrendszer, ami notebookos viszonylatban még mindig valótlanul szépen és hangosan muzsikál, nyitott állapotban pedig alapvetően meghatározza a gép külső megjelenését is.

Bármennyire is tökéletesnek tűnik az NX500, azért néhány negatívumról is be tudunk számolni. Ezek közül az egyik a videóban is látható "thermal throttling", ami a CPU túlmelegedését próbálja megzabolázni az órajel, így a hőtermelés csökkentésével, és ennek következtében a magórajel gyakran 2 GHz alá is beesik, ami alacsonyabb tehát, mint a Turbo nélküli alapórajel. Ennek a problémának a hátterében nyilvánvalóan a vékony építés és a kevés hely áll, de a zsanér mögé rejtett karcsú szellőző és a ventilátoros szellőzés elégtelensége is szerepet játszik benne. Ez egyfajta kompromisszum is, hiszen a Zenbook ventilátora túlságosan zajosnak nem nevezhető teljes terhelésen sem, cserébe a gépház is alaposan át tud melegedni a felső harmadban és alul is.


[+]

A másik gyenge pont a billentyűzetnél, vagyis annak háttérvilágításában keresendő. Maga a beviteli rész működését tekintve mesés, kiváló a nyomáspont, remek a gépelési érzet, de az ezüst gombok túlságosan beleolvadnak a környezetbe, és a gombok "feliratozása" sem látható valami jól. Ezen tovább ront a nagy környezeti fény és ha világosban valamilyen oknál fogva a billentyűzet háttérvilágítását is bekapcsoljuk, akkor azok szinte teljesen olvashatatlanná válnak. Persze aki "vakon" gépel, annak ez nem fog problémát okozni.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés