Hirdetés

ASUS ZenBook UX371: OLED, olcsón?

Teljesítmény, elegancia, OLED? Régen ezért milliókat kértek, az ASUS tudja ezt jóval olcsóbban is. De hol a trükk?

Bevezető, külső

Az ASUS ZenBook sorozatába tartozó, tabletté is alakítható ZenBook Flip széria csúcsát képviseli a Flip S modell, melynek 2017-ben bemutatott első verzióját már teszteltük, most pedig megérkezett a 2020-as változat, mely nagy mértékben épít a nemrég kivesézett ZenBook Flip 13 jelentette alapokra. Az alapösszetevők nem változtak az évek során: a Flip S név továbbra is egy vékony, nagyon jól hordozható, viszonylag nagy teljesítményű notebookot jelent, mely 2 az 1-ben kialakításának köszönhetően opcionálisan tabletté is alakítható, a nálunk járt verzióban pedig az érintésérzékeny kijelzőhöz tartozó tollat, illetve a hordozhatóságat segítő táskát is tartalmaz a doboz.

A hardver és a dizájn azonban sokat változott három év alatt, így a szögletesebb alumíniumházba Tiger Lake SoC került, kijelzőként pedig egy 4K felbontású OLED panelt kapunk. Ez utóbbi adja a készülék igazi különlegességét, hiszen a Core i5-1135G7-tel szerelt Flip S UX371 már 450 000 forintért elérhető, ami ritkaságszámba megy az ilyen képernyővel rendelkező noteszgépek között.

Dizájn

A ZenBook sorozat tagjaként az UX371 külsejével illeszkedik a gyártó ultrahordozható, elegáns notebookjai közé, tehát egy, a korábbiaknál valamivel szögletesebb vonalvezetésű, vékony és könnyű (305 x 211 x 14 mm-es, 1,2 kg-os) eszközt kapunk, melynek kijelzőjét a megszokott, dupla forgásponttal rendelkező zsanéroknak köszönhetően forgathatjuk át 360 fokban. A fedlap a széria bemutatása óta velünk lévő körkörös szálcsiszolású mintát kapta, az éleket pedig a márkajelzéssel egyező, vörösréz színű letöréssel díszítették fel - ez az, ami az UX363-ról viszont hiányzik. Az összhatás elegáns, de nem teljesen visszafogott, van benne annyi pikantéria, hogy felhívja magára a figyelmet.


[+]

Kivitelét vizsgálva a Flip S is tipikus ZenBook, tehát elég masszív, nem görbül, ha az egyik sarkánál emeljük fel, és ugyan a billentyűzet alatti rész erősebb nyomásra már behajlik, normál gépelés közben ennek nem éreztük hátrányát. A zsanérok szilárdsága is megfelelő, a mágnesek által csukva tartott kijelzőt egy kézzel tudjuk felnyitni és mozgatni, csak erősebb rázásra indul meg magától hátrafelé. Egy szó mint száz, a súlyozást jól eltalálták, és várhatóan a strapabírósággal sem lesznek problémák. Felnyitás során egyébként a többi ZenBookhoz hasonlóan az UX371 is felemeli a hátoldalát, ami ergonómiai és hűtési szempontból is előnyös. A készülék fő különlegességét jelentő kijelző természetesen vékony keretet kapott, melyet kikapcsolt állapotban gyakorlatilag teljesen láthatatlanná tesz az üveg védőburkolat.


[+]

Megfordítva a notebookot a kategóriánál megszokott, egy darabból álló alsó burkolatot látjuk, melyet kilenc darab csavar tart a helyén. Felnyitni ezek kioldása, és némi feszegetés után tudjuk, de túlzottan nem érdemes ezzel vesződni, mert az SSD-n kívül gyakorlatilag semmit sem tudunk cserélni.


[+]

A Flip S UX371 oldalain örömmel találtuk nyomát a gyártó azon törekvésének, hogy ne csak Type-C konnektorokkal biztosítsa a termék csatlakoztathatóságát, a 2017-es előddel szemben ugyanis itt egy 10 Gbps sebességű USB Type-A és egy HDMI 1.4 is helyet kapott a két Thunderbolt 4-es Type-C mellett. Ez utóbbiak egyben töltésre is bevethetőek. Sajnos hiányzik viszont az analóg hangcsatlakozó, ezt a dobozban található adapterrel tudjuk pótolni.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés