ASUS blog: ZenBook Flip S a tigris nevében

Tiger Lake-re vált az ASUS, de az új átalakítható notebooknál a gyönyörű OLED kijelzőn akad meg majd a szemünk.

Befutottak az ASUS új, Tiger Lake-kel frissített noteszgépei, közöttük az új ZenBook Flip S (vagy leánykori nevén UX371) is, amely egy nagyon jól hordozható, elegáns, erős 2 az 1-ben notebook lett, követve a korábbi modell hagyományait. Ebből a notebookból egy mérnöki demópéldány járt nálunk még a hivatalos bemutató előtt, amelyet egyrészt az NDA, másrészt a korántsem végleges illesztőprogramok és BIOS okán alaposabb tesztelésnek nem vethettünk alá, de elég jó benyomásokat szereztünk róla.

Külső

Ha az UX371-et elődjével hasonlítjuk össze, akkor hízott valamennyit: semmi extrém, de a 12 mm-es vastagság 14 mm-esre, az 1,11 kg-os tömeg pedig 1,2 kg-ra nőtt, közben viszont az akkumulátor kapacitását 39 Wh-ról 67 Wh-ra emelték, ami rengeteget segít az üzemidőn.


[+]

Az ASUS már korábban megígérte, hogy felhagy az ultrabookok esetében a portok számának és változatosságának csökkentésével, és így is tett, az aktuális Flip S vékonyabb kivitele ellenére is kapott egy teljes értékű USB 3.2 Type-A és egy HDMI portot, miközben megmaradt a két Type-C konnektor is, amelyek ezúttal már Thunderbolt 4 interfészt kínálnak és töltőportként is kiveszik a részüket a notebook életéből.


[+]

A korábbi dizájn gömbölyűbb vonalait kicsit élesebb kontúrok váltják az UX371 esetében, ezzel a kinézet kicsit profibb, munkagépesebb hatást kelt. Az oldalakon aranyszínű dísz fut végig – alul letörésként, felül pedig keretként. A kijelző kávája természetesen a lehető legkeskenyebb lett, mondjuk ettől még maradt hely fent a webkamerának, alul pedig a szigetes, háttérvilágításos billentyűzet fut ki gyakorlatilag teljesen a szélekig.


[+]

Mint a korábbi FlipBookok, úgy a nálunk járt gép is dupla forgáspontú zsanérokkal szerelt, 360 fokban körbeforgatható érintőképernyővel rendelkezik, ezt hátrahajtva használhatjuk tabletként a notebookot. A zsanérok jól működnek, a kijelzőt kinyitva pedig enyhén fel is emelik a notebook hátulját, kényelmesebbé téve a gépelést és javítva a szellőzést.

Belső

Az UX371 a korábban már bemutatott UX363 prémiumváltozata, túl sok lehetőség nincs a konfigurálásakor. A nálunk járt példány esetében az alábbi szereplők kerültek a burkolat alá:

A tesztelt konfiguráció
Termék megnevezése Asus Zenbook Flip S UX371
Processzor Intel Core i7-1165G7 2,8/4,7 GHz, 15 W TDP
Memória 16 GB LPDDR4-4267 MHz az alaplapon
Kijelző 13,3"-es 3840x2160 pixeles OLED panel, érintésérzékeny
Grafika Intel Xe – integrált
Adattároló 1 TB PCIe 3.0 Samsung SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel AX201 Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db Thunderbolt 4
-USB 3.2 Gen 1 Type-A
-HDMI
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák billentyűzetvilágítás, táblagépként is használható,
NumberPad: tapipad számológép is
Akkumulátor 67 Wh
Méret 305 x 211 x 13,9 mm
Tömeg 1,2 kg
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.asus.hu

Tapasztalatok

Mint említettük, a gép teljesítményét nem nagyon tudjuk értékelni, de gond a bétás szoftverek és firmware ellenére sem akadt vele.


[+]

A NumberPad nevű, numerikus billentyűzetet helyettesítő tapipad továbbra is kiváló ötlet, és rengeteget ad az egyébként kicsi és kezes notebook használhatóságához. A kijelző pedig impozáns: 435 cd/m² maximális fénysűrűség, az OLED sajátosságaiból fakadóan végtelen kontraszt és a DCI-P3 színtér 99,4%-os lefedése jellemzi. Bár a színhűség nem tökéletes, az utóbbiból fakadóan a kalibrációval nem lehetnek gondok. És ha már a képernyőnél tartunk, ez nemcsak ujjunkkal, hanem a mellékelt továbbfejlesztett ASUS Pen tollal is kezelhető, ez esetben 4096 nyomásszintet tud megkülönböztetni.

Hogy az UX371 mikor és mennyiért kerül a boltokba itthon, egyelőre nem tudni, de hogy nem lesz olcsó, az ezzel a konfigurációval biztosra vehető. Csüggedni persze nem kell, mert érkezik belőle egy pénztárcabarát változat, a korábbi Flip 13-at felváltó UX363 Tiger Lake-kel szerelt verziója, amelynél ugyan le kell mondanunk a 4K-ról, de azért elérhető lesz OLED panellel és Core i7-1165G7-tel is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények