ASUS blog: notebook a fa alá

Nem olcsó, de szükséges: egy notebook a mai, távmunkás, távoktatás időkben különösen hasznos ajándék lehet.

A pulóverekkel, nyakkendőkkel, arckrémekkel összevetve egy notebook mindenképpen komolyabb ajándék, és ezért aztán kiválasztani is nehezebb, főleg, hogy ára sem említhető egy napon a felsoroltakkal. A választás nehézségét ráadásul a kínálat bősége is fokozza, a belépőszinttől a drága gamer gépekig igen széles a skála, igencsak ismerni kell a választékot, ha a legjobbat szeretnénk megtalálni.

VivoBook S
VivoBook S [+]

Sajnos az utóbbi időkben a piaci helyzet és a forint árfolyama sem kedvezett az árak alakulásának, így aki most keres egy olyan hordozható notebookot, mely több évig kitarthat mellette. Ilyen lehet például a középkategóriás ASUS Vivobook széria valamelyik újabb tagja: a többféle színben is elérhető VivoBook S14 tízedik generációs Intel processzorokkal szerelt változata például elérhető Core i3-mal, integrált grafikával, így ára meg is állhat még a 200 000 forintos határ alatt. Külseje fiatalos, hordozhatósága jó, a hardver pedig elég erős ahhoz, hogy a következő pár évben ne legyen gond az otthoni, iskolai feladatokkal. A 14”-es Full HD kijelző IPS panelt használ, szóval megmenekülünk a HD Ready TN panelek jelentette élménytől, az extrák között pedig megtaláljuk a cég remek NumberPad tapipadját, ami kis túlzással az első Excellel töltött óra után visszahozza az árát. Az S14 ráadásul csatlakozókban sem szenved hiányt, bőven kapunk Type-A és Type-C USB portokat, HDMI-t, sőt, kártyaolvasót is, és ugyan a vezetékes Ethernet port hiányzik, ez a vállalati környezeten kívül egyre kevésbé lényeges.

Aki követi az ASUS termékvonalainak alakulását, az tudja, hogy a VivoBook a ZenBook fiatalosabb, olcsóbb változata – ha tehát az elegancia fontos, akkor az utóbbit kell megcélozzuk. Bár az árak itt értelemszerűen magasabbak. Ott van például a nálunk is tesztelt ZenBook 14 UM425, AMD Ryzen processzorral, mely 300 000 forint alatti szintről indul, ezért viszont az elegáns külsőn túl is kapunk egy Ryzen 5 4500U processzort, 8 GB memóriát, 512 GB-os merevlemezt és persze a 14”-es, Full HD IPS panelt. Nemrég teszteltük a prémiumkategóriát jelentő ZenBook S széria tabletté alakítható változatát, a Flip S-t, most pedig megérkezett ennek a „normál” változata, a ZenBook S UX393 is, mely persze már nemcsak a 300 000 forintos, de az 500 000 forintos határt is átlépi, viszont ezért cserébe aztán tényleg minden földi jóval ellátták.

ZenBook S UX393
ZenBook S UX393 [+]

Ezen belül rögtön ott van a Core i7-1065G7, a 16 GB RAM és az 1 TB-os SSD, mindezt pedig a Flip S-hez hasonló külalak mellett egy 13,9”-es, 3300x2200 pixeles kijelző teszi teljessé, mely 100%-os DCI-P3 színteret és Pantone validált színeket ígér – más szóval grafikusoknak is nyugodtan adhatunk ilyen notebookot, nem fognak ferde szemmel nézni ránk.

ROG Zephyrus G14
ROG Zephyrus G14 [+]

Játékos kedvű családtagoknak összedobhatunk egy kellően erős gamer notebookra is: ott van például a kiválóan sikerült, AMD Ryzen CPU-kra épülő ASUS ROG Zephyrus G14, mely igazán sokféle kiépítésben érhető el, és melyet tavasszal mi is teszteltünk. Ennek a noteszgépnek a legnagyobb vonzereje az, hogy teljesítménye elég a játékokhoz, közben viszont még jól hordozható is – a 14”-es WQHD kijelző, másfél kilós tömeg és egész napos üzemidő remekül hangzik, ha magunkkal kell majd vinni valahova, a Ryzen 9 4900HS, RTX 2060 Max-Q és FreeSync pedig akkor jön jól, ha játékra kerül a sor. Ez a változat persze nem olcsó, a Ryzen 7 4800H-ra és GeForce GTX 1650 Ti-re építő modell azonban 450 000 forint alatti áron is elérhető 8 GB RAM-mal és 512 GB-os SSD-vel.

ROG Strix Scar G532
ROG Strix Scar G532 [+]

Hordozhatóságban kevésbé domborít az friss ROG Strix Scar G15, cserébe itt a teljesítményre került a hangsúly: a Core i7-10875H vagy Core i9-10980HK mellé GeForce RTX 2070 Super grafikát kapunk, így pedig már van értelme a 15,6”-es Full HD kijelző 300 Hz-es maximális frissítésének is. A 16 GB RAM mellé bőven fér adattároló, ha szükséges, akár két 1 TB-os SSD is kerülhet a notebookba, melynek „gamerségét” nemcsak a gombonként testre szabható színű RGB billentyűzetnek köszönheti.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények