Hirdetés

ASUS ZenBook Flip 13: tablet is, notebook is

Gyors, kitartó, elegáns és jól hordozható is az ASUS átalakítható ultrabookja, de még az Ice Lake CPU-ra épül.

Bevezető, dizájn

Az ASUS ZenBook családjának átalakítható tagjait tartalmazó Flip csapat középkategóriájában találjuk a Flip 13 (vagy pontosabb nevén UX363) modellt: ez a két évvel ezelőtt bemutatkozott korábbi generációhoz hasonlóan felad egy keveset a (hamarosan szintén bemutatásra kerülő) Flip S változat extráiból, de cserébe talán valamivel kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt.

Tesztelésre egy olyan példány érkezett, mely 450 000 forint körüli áráért Full HD felbontású IPS panelt, Core i7-et, 16 GB memóriát és 512 GB-os NVMe háttértárat kínál – másszóval egy papíron igen erős hardverrel szerelt, tabletként is használható noteszgépet. A kompromisszumot első ránézésre kizárólag az „elavult” CPU jelenti: a Core i7-1065G7 a tizedik generációs Ice Lake csoport tagja. Kérdés viszont, hogy egy átlagos felhasználó mit érez majd ebből teljesítményben vagy éppen üzemidőben!

Külső

Nincs sok értelme hosszasan ragozni a ZenBook Flip 13 külsejét, az ASUS a ZenBook família minden szokásos jegyével felruházta azt. A burkolat teljes egészében alumíniumból készül, a fedlapon pedig ott a szokásos körkörösen szálcsiszolt mintázat, mely a jobb oldalra eltolt céglogót veszi körbe. Az összeszerelés és a ház szilárdsága jó, nincsenek sorják, az illesztések pontosak, a ház pedig nem hajlik – igaz, ezen a kis méret (305 x 211 x 14 mm) és az alacsony tömeg (1,25 kg) is segít.


[+]

A kijelző felnyitása egykezes művelet, a tabletté alakíthatóságot, tehát a teljes körbeforgatást lehetővé tévő, két forgásponttal felszerelt zsanérok határozott, de egyenletes ellenállást fejtenek ki, a képernyő tehát könnyen a kívánt szögbe állítható.


[+]

Felnyitás során a kijelző alsó éle szokás szerint felemeli a gépház hátulját, ezt a tulajdonságot korábban ErgoLift néven külön ki is emelte az ASUS, és ugyan most már nem szerepelteti annyit a marketinganyagokban, hatása továbbra is megmaradt: az ergonómia és a szellőzés javul ezzel valamennyit, combon tartani viszont kicsit kényelmetlenebb az ilyen notebookot.

[+]

A gépház alján a szokásos, egybeépített alumíniumlemezt találjuk, melyet kilenc csavar tart a helyén, ezek eltávolításával és némi feszegetéssel férünk hozzá a belsőhöz, mely nem kínál sok fejlesztési lehetőséget, gyakorlatilag csak az SSD-t tudjuk komolyabb szétszerelés nélkül cserélni (a memóriát az alaplapra forrasztották, így az nem bővíthető).


[+]

A portkínálat a méreteket és a kategóriát figyelembe véve viszonylag bőségesnek mondható: két Thunderbolt 3 kivezetés (melyek töltésre is szolgálnak), egy HDMI és egy USB 3.2 Gen1 is rendelkezésre áll. Hiányzik viszont a 3,5 mm-es hangcsatlakozó, ezt a dobozban található Type-C-s adapterrel pótolhatjuk, vagy hagyatkozhatunk a Bluetooth kapcsolatra is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés