Hirdetés

ASUS Zenbook Flip S – origami tajvani módra

Büszkén mutatta be a Computexen az ASUS a világ legvékonyabb átalakítható noteszgépét – kipróbáltuk.

Bevezetés, külső

Notebookoknál, tableteknél nagyon fontos a vékonyság, és minden cég igyekszik legalább néha előállni valamivel, amire ráaggathatja a „világ legvékonyabb…” címkét. Teszik ezt sokszor akkor is, ha ennek a vékonyságnak az elérése már komolyabb kompromisszumok megkötését jelenti a felhasználó oldaláról is. Az idei Computexen az Asus volt a soros: bemutatták a Zenbook Flip S átalakítható notebookot, ami jelen pillanatban a legvékonyabb ilyen eszköz a világon. A kérdés tehát az (is), hogy mennyi áldozatra volt szükség ennek az eredménynek az eléréséhez.

Külső

Az egészen biztos, hogy dizájn és összerakás terén nem alkudtak meg az ASUS-nál, és nekünk sem kell, az elöl 10,9, hátul 11,9 mm vastag házba szerelt 1,1 kg-os Flip S amolyan zenbookosan masszív, a gépházon nyoma sincs strukturális gyengeségnek, kinyitva, a sarkánál fogva felemelve is csak egészen minimális lehajlást tapasztalhatunk. Hasonlóan merev a kijelzőt magában foglaló rész, ami azért is fontos jelen pillanatban, mert táblagépnek áthajtogatva sem kell attól tartanunk, hogy menet közben megsérül a panel.


[+]

A teljes egészében alumíniumból készült gépház sötétkék alapszínt kapott (de sötétszürkében is elérhető), a fedőlapon a márkától megszokott, körkörös csiszolással. A csuklótámasz és a szigetes kivitelű billentyűzetet körbevevő rész selyemfényű, és hasonló felületkezelésű az alsó burkolat is – ezek sajnos hajlamosak az ujjlenyomatok begyűjtésére.


[+]

A kijelző természetesen érintésérzékeny, és mint ilyen, fényes, rajta végig Gorilla Glass burkolattal, egyedül a legkülső peremre került vékony gumicsík. Kerete valamivel több mint 6,1 mm vastag, így a képernyő maga a felület 80 százalékát foglalja el. Mozgatásáról dupla forgásponttal rendelkező zsanérok gondoskodnak, amelyek belső súrlódása elég erős, így minden helyzetben szilárdan fogják a gépház elemeit.


[+]

A gép alsó felén látszik, hogy bővítést megkönnyítő ajtók nem kerültek a burkolatra – ez persze ebben a kategóriában nem ritkaság, a bővítés itt nem elsődleges szempont. A többi Zenbookhoz hasonlóan méretesek a talpak is, és itt találhatók a hangszórók számára készült nyílások is.


[+]

Talán kevés olvasót lepünk meg, ha azt mondjuk, hogy az első, vékonyságból adódó kompromisszum a Flip S oldalain jelentkezik, ugyanis csatlakozókból elég szűkös a kínálat. Ez is olyasmi egyébként, ami az ultrabook kategóriában mára mindennapossá vált: mindössze két darab USB Type-C konnektort és egy kombinált hangcsatlakozót találunk a gép oldalain. A két Type-C mögött egy-egy USB 3.1 Gen1 interfész áll, USB-PD és 4K kompatibilis kimenettel. Természetesen a gép töltésére is ezen csatlakozók szolgálnak (az Asus ügyesen úgy oldotta meg, hogy bármelyiken keresztül feltölthetjük a notebookot), és hogy ne maradjunk hagyományos konnektorok nélkül, az Asus a többi aktuális ultrabookjánál megszokott mini dokkolót is a dobozba csomagolja.

[+]

A gépház oldalának bal élére került még a hűtőrendszer kivezető nyílása és a töltést jelző LED, míg a jobb oldalon a ki- és bekapcsológombot, a hangerő állítóját, az üzemállapotról tájékoztató apró LED-et, illetve az ujjlenyomat-olvasót helyezték el. Ez utóbbi érintős, és elég megbízhatóan működik, 10 esetből 7-szer elsőre sikerült is vele bejelentkeznünk a Windowsba, a maradék háromnál újra érintenünk kellett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés