Hirdetés

ASUS ZenBook Flip 13: tablet is, notebook is

Gyors, kitartó, elegáns és jól hordozható is az ASUS átalakítható ultrabookja, de még az Ice Lake CPU-ra épül.

Tapasztalatok

Kijelző

Az ASUS a képernyőbe egy régi ismerőst, az Innolux CMN1338 (vagy más néven N133HCE) panelt építette, mely egy IPS alapú egység, érzékelhető PWM nélküli háttérvilágítással és nagyon jó képminőséggel. Az utóbbi kapcsán talán kezdjük is azzal, hogy 310 cd/m² maximális fénysűrűséget és 1507:1 kontrasztarányt mértünk – mindkét érték teljesen rendben van, és azt mutatja, hogy a kép tartalmát kültéren és beltéren is jól láthatjuk majd. A háttérvilágítás egyenletessége kiváló, gyakorlatilag 5 százalék alatti eltéréseket láttunk csak.

[+]

Hirdetés

Színvisszaadás területén az sRGB színtérnek 97, az AdobeRGB színtérnek pedig 68,7%-os lefedésére számíthatunk, ami ha nem is ideális professzionális grafikai munkákhoz, az átlagos felhasználónak biztos, hogy elegendő – annál is inkább, mert a panel kiváló színhűségű, kalibráció nélkül is 1,08 átlagos delta E értéket kaptunk.

Használat közben

Az ASUS három „teljesítményprofillal” szállítja az UX363-at, melyeket a MyASUS program segítségével lehet kapcsolgatni. Sorban egy extrém csendes, egy átlagos és egy teljesítményorientált profil áll rendelkezésre, mi a gépet az utóbbiban próbáltuk ki – ehhez képest az átlagos nem sokkal lassabb, de a ventilátorok érezhetően később pörögnek fel, míg csendes módban valóban csendes marad a notebook, viszont itt már a sebességen is érezhető a visszafogott TDP hatása.

Normál használat során a hűtés egyébként valamennyi profilban kellően csendes, a Flip 13 tulajdonképpen némának tekinthető. A processzor hőmérséklete így a 45-47 °C-os tartományban mozog. Amint terhelni kezdjük a rendszert, ez gyorsan megugrik, és eléri a 90-92 °C-os szintet, melyhez pillanatnyi megugrást követően 22 wattos fogyasztás és 2,6 GHz körül frekvencia tartozik. Ezt a szintet körülbelül másfél percig tartja a rendszer, majd visszavesz a tempóból, és 12 wattos TDP mellett 1,9-2 GHz-es órajelet, illetve 72 °C körüli CPU-hőmérsékletet kapunk.

Nagyjából hasonló a görbék lefutása akkor is, ha az IGP-t is bevonjuk a játékba, azzal a különbséggel, hogy ilyenkor a grafikus magok fogyasztása is bekerül az összképbe, a CPU-magok órajele csak az 1,3 GHz-es szintet éri el. Nem meglepő, hogy például a Forza Horizon 4 futtatása során is azt láttuk, hogy hosszabb távon 12 wattos TDP mellett 1,2 GHz-es CPU-órajelet és 70 °C-os maghőmérsékletet kapunk.

A burkolat melegedésének szempontjából sem vészes a kis notebook: a hátlapon és a billentyűzet oldalán is 40 °C körüli maximumokat mértünk huzamosabb terhelés után, ami teljesen elviselhető érték.

[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés