Hirdetés

ASUS ZenBook Flip 13: tablet is, notebook is

Gyors, kitartó, elegáns és jól hordozható is az ASUS átalakítható ultrabookja, de még az Ice Lake CPU-ra épül.

Bevitel, hang, üzemidő és értékelés

A ZenBook Flip 13 billentyűzetét több hasonló méretű ASUS ultrabookon láttunk már, így meglepetések nem értek minket, és a kiosztás is ismerős lehet a tajvani gyártótól. A merevséggel nincs gond, a gombok határozott ellenállást fejtenek ki, így a gépelési élmény tulajdonképpen nem rosszabb annál, mint amit egy 14 mm-es gépháznál elvárhatunk. A kiosztásnál kicsit sajnálatos, hogy a kurzormozgató nyilakat így összenyomták, de igazából együtt lehet ezzel élni.


[+]

A tapipad természetesen kettős feladatot tölt be, a NumberPad funkciónak köszönhetően ugyanis numerikus billentyűzetként is bevethető. Mérete 130 x 65 mm, vagyis az átlagnál jóval nagyobb, ez segít abban, hogy a jobb felső sarkok benyomásával kapcsolható NumberPad kényelmes legyen. A gombokat az érintős felületbe integrálták. A kiegészítő eszközöket tekintve az ASUS némileg szembemegy a trendekkel, a ZenBook Flip 13 ugyanis nem kapott ujjlenyomat-olvasót. Tény, hogy ez azért még mindig inkább az üzleti vonalon elterjedt extra, de több cég már a felső kategóriás otthoni notebookokba is elkezdte integrálni. Helyette kapunk viszont arcfelismerésre képes webkamerát, mely így a Windows Hellóval bevethető a felhasználó azonosítására.

Hirdetés

A hangszórókat a Harman Kardon közreműködésével hangolta be az ASUS – hangjuk tiszta, kellemes, de dinamikát és főleg mélytartományt hiába is várnánk tőle.

Akkumulátor

A 67 Wh-s áramforrás a notebook méretéhez képest igen nagy, így az üzemidő is jól alakul, akár egész nap eldolgozgathatunk vagy filmezhetünk ezzel a géppel egyetlen feltöltéssel. A töltést bármelyik Type-C konnektoron át megoldhatjuk, és a mellékelt töltőadapter egy órán belül 50% fölé tölti az akkumulátort.

Értékelés

Jól sikerült átalakítható notebook az ASUS ZenBook Flip 13 UX363, mely meglepően erős hardvert pakol egy könnyű és karcsú notebook testébe. Az átalakíthatóság ráadásul nem is ront a komforton, a zsanérok így is stabilak maradnak, és a kivitel is elsőosztályú. Nagyon tetszett nekünk a kijelző is, mely magas kontrasztot és szép, ráadásul pontos színeket ad, így akkor sem nem szenvedünk hátrányt, ha egyszerűbb fotószerkesztésre vetjük be a gépet.


[+]

Persze mint minden karcsú notebook, az UX363 is küzd a melegedéssel, így sokat látjuk a Core i7-1065G7-et maximális tudása alatt működni. A 12 wattra beállított hosszú távú TDP érzésre kicsit konzervatívnak tűnik, de valószínűleg a mérnökök úgy érezték, hogy inkább a ventilátorok zajszintjét és a burkolat melegedését érdemes kordában tartani, akár pár százalék teljesítményveszteség árán is.

Az alapok tehát teljesen rendben vannak, ami az UX363 esetén gond lehet, az az ár: a ZenBookok eleve a prémium kategóriába pozicionált eszközök, az UX széria pedig ezen belül is a drágábbak közé tartozik. Adjuk még ehhez hozzá a 2 az 1-ben kivitel jelentette extrát, és máris nem fogunk meglepődni azon, hogy találunk hasonló hardvert a piacon.

Ha például nem ragaszkodunk a 13,3”-es kivitelhez, ott van a nemrég tesztelt 14”-es Asus UM425, mely alig valamivel nagyobb alapterület mellett ad jelentősen nagyobb teljesítményt. Igaz, a kijelző gyengébb (ezen a téren az inteles UX425 jobb, de az UX363-at ő sem éri utol), üzemidőben pedig egyértelműen az Flip 13-nál van az előny. Egy szó mint száz, az UX363 azoknak lesz jó választás, akiknek a 2 az 1-ben kivitel és a jobb hordozhatóság, ami főleg fontos.


ASUS ZenBook Flip 13 UX363 notebook

Wombath

Az ASUS ZenBook Flip 13 UX363 notebookot az ASUS hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés