ASUS blog: Zenbook Flip 13, a legújabb hajtogatós

Megérkezett az ASUS ZenBook családjának legújabb generációs 2 az 1-ben modellje, a remekül hordozható Flip 13.

Nem először jár nálunk 2 az 1-ben változat az ASUS ZenBook családjából: legutóbb a prémiumkategóriás „S” modellt próbáltuk ki, most pedig a hétköznapibb, 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt Flip 13-ból nézett be egy gyors próbára a legújabb generációs, UX362FA nevet viselő verzió.


[+]

Annak ellenére, hogy itt nem az S kivitelről van szó, a készülék mégis abszolút prémiumhatást kelt, de ez mondjuk nem meglepő, lévén a ZenBook névhez muszáj legalább a burkolat nagy részénél alumíniumot és szálcsiszolást használni. A kipróbált példány sötét acélszürke színben pompázott, de a készülék kékes (Royal blue) verzióban is létezik. Talán az első, ami a csúcsmodellel szemben érezhető, hogy ez a változat nem annyira vékony: a tavaly rekordot döntő, 1,1 kg-os és 12 mm-es S-sel szemben itt  17 mm-ről és 1,3 kg-os tömegről beszélünk. Ezek sem rossz adatok, és még bőven az ultrabook kategóriába sorolják ezt a noteszgépet.


[+]

A gépház összeszerelésére nem lehet panasz, a zsanérok határozottan fogják a kijelzőt, amely egyébként a divatnak megfelelően igencsak karcsúsított kerettel bír. A zsanérok egyébként az ErgoLift szériába tartoznak – azaz a kijelzőt felhajtva pár milliméterrel felemelik a notebook hátoldalát, hogy kényelmesebbé tegyék a billentyűzet használatát.


[+]

Ez utóbbi ebben a kategóriában klasszikusnak mondható kiosztással bír, és mellette balra fent egy külön kamera is helyet kapott – ez táblagép üzemmódban gyakorlatilag a hátlapi fényképezőgép szerepét tölti be. Csodát mondjuk ne várjunk tőle, Full HD felbontásra képes, képminősége inkább csak arra jó, hogy Skype partnerünknek megmutassuk, mi mit látunk éppen. A gép oldalain esetünkben egy hangcsatlakozót illetve két Type-C konnektort találunk. Az utóbbiak USB 3.1 Gen1 sebességűek és DisplayPortként is bevethetők.

A Flip 13 egyébként létezik fényképezőgép nélküli kivitelben is, ami lehet, hogy sokaknak még jobb is lesz a kamerás változatnál, ennél ugyanis egy Type-A konnektor is kerül a gép oldalára, igaz, az csak USB 2.0 sebességgel. A teljességhez említsük még meg a töltőcsatlakozót – sajnos az ASUS itt kihagyta a lehetőséget arra, hogy USB-PD segítségével a Type-C konnektorral is megoldható legyen az áramellátás.

A nálunk megfordult gép a lehetséges konfigurációk tekintetében a csúcskategóriás kivitel volt, az alábbi alkatrészekkel:

A tesztelt konfiguráció
Termék megnevezése Asus Zenbook Flip 13 UX362FA
Processzor Intel Core i7-8565U 1,8/4,6 GHz, 15 W TDP
Memória 16 GB LPDDR3 2133 MHz az alaplapon
Kijelző 13,3"-es 1920x1080 pixeles AU Optronics AHVA panel, érintésérzékeny
Grafika Intel HD Graphics 620 – integrált
Adattároló 512 GB PCIe 3.0 SK Hynix SSD
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Intel 9560 802.11b/g/n/ac Wi-Fi, Bluetooth 5.0
Interfészek - 2 db USB 3.1 Gen 1, Type-C, kijelzőkimenettel
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák billentyűzetvilágítás, táblagépként is használható,
tapipad számológép is
Akkumulátor 50 Wh
Méret 305 x 196 x 16,9 mm
Tömeg 1,3 kg
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja Asus Zenbook Flip 13
Fogyasztói ár 409 900 forint
Garancia 2 év

Tapasztalatok

A fenti összeállítással a Flip 13 elég szépen hasít, a PCMark 10 Extended tesztjében például 2302 pontot ért el, és az általános használat során egyszer sem éreztük azt, hogy a notebookra kellene várnunk bármilyen okból. A tesztelt Flip S-sel összehasonlítva mindenképpen előnyére válik, hogy jóval combosabb, 50 Wh-s akkumulátor került bele, így kapásból 6-7 órányi munkaidőre számíthatunk tőle általános irodai jellegű munkánál, de több, mint két órát akkor is kibír, ha tényleg maximumon pörgetjük a rendszert.


[+]

Ha már a pörgetésnél tartunk: a hűtőrendszer egy ventilátort használ, és hátul fújja ki a meleg levegőt. A légkavaró folyamatosan dolgozik, de nem különösebben hangos, ha nem terheljük a Whiskey Lake családba tartozó Core i7-8565U-t, és ilyenkor a burkolat sem melegszik igazán sehol. Ennél is jobb hír, hogy a hangerő teljes terhelésen sem vészes, és a melegedés is többé-kevésbé kordában van tartva. Igaz, ezért cserében a CPU órajelei is viszonylag konzervatívak maradnak, valamennyi magot használva 2,5 GHz körüli maximális értékekkel számolhatunk.

A kijelzőbe épített, érintésérzékeny AHVA panel az AU Optronicstól származik, és átlagos fényerőt, illetve az átlagnál jobb színhűséget kínál, ujjainkat pedig megbízhatóan követte le. A másik beviteli eszközről, a billentyűzetről volt már szó – itt a kiosztáson túl kiemelnénk még, hogy nem hiányzik a háttérvilágítás, a gombok pedig a notebook méreteit figyelembe véve kényelmesek és jó visszajelzést adnak.


[+]

Érdekességet rejteget viszont a tapipad: bár a ZenBook Pro széria ScreenPadját nem kapjuk meg, egy kis extrát azért igen: a jobb felső sarokban látható ikont megérintve egy egyszerű számológép képe rajzolódik ki az érintésérzékeny felületen, amely helyettesíti a billentyűzetről a méretek miatt hiányzó numerikus részt. Apróság, de mégis nagyon hasznos, ha például Excellel dolgozunk, vagy más okból kell sok számot gyorsan bevinni.

Az UX362FA jelen kiépítésben 409 900 forintért vásárolható meg, ami valamivel magasabb, mint a már előző generációsnak számító ZenBook Flip S (UX370UA) ára, de tekintetbe véve az újabb processzort és főleg a nagyobb akkumulátor jelentette hosszabb üzemidőt, ha nem csak a kis méretre lövünk, érdemesebb lehet ezt választani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények